Diş Protezi Nedir ?

Diş Protezi diş veya dişlerin bir nedenden dolayı kırılması çürümesi  ve dolgu gibi uygular yapılamama durumlarında yada diş dökülmesi sonucunda dişin yerine farklı alaşımlar ile yapılan yerine diş koyma işlemidir. Bu uygulama günümüzde bir çok farklı şekilde yapılarak kişinin sanki hiç diş kaybına uğramamış gibi estetik görünüme kavuşması sağlanmaktadır.

Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir ?

dis-protezi-nedir-ve-protez-cesitleri-nelerdir-2

Diş ile ilgili günümüzde bir çok farklı protez tekniğ uygulanmaktadır. Bunların bazıları dişi tamamı ile yerinden alarak veya diş üzerinde bazı uygulamalar yaparak farklı alaşımlar yerleştirmek şeklindedir. Bu gererki bir işlemdir çümkü Ağız içerisinde diş kaybı yaşandığında bu dişin olması gereken yerde bir boşluk oluşur. Çevresindeki dişlerde bu boşluğa doğru kaymalar başlar ve Bunun sonucu olarak bazı diş ve diş eti problemleri oluşmaya  bu boşluklar doldurulmazsa diş sağlığınız  bozulmaya önce komşu dişler ardından da buna bağlı olarak diğer komşu dişler de kaybedilebilir.

1. Köprü Nedir ?

Köprü. her hangi bir nedenden dolayı diş tedavi edilemediği ve eksildiği durumlarda kayıp dişin her iki yanında bulunan komşu dişlerin kesilerek küçültülmesi ve  bu dişlere denk gelen kaplamalar kayı diş kaplaması ile birlikte yapılarak destek sağlanarak arada kalan boşlukların doldurulması anlamına gelir. Porselen gibi bir çok farklı malzeme ile farklı fiyatlarda yapılmaktadır.

2.Kuron Nedir ?

Kuron, tek bir dişin düşme çürüme dolayısı ile küçültülme  kırılma,  yada farklı bir nedenle hacim kaybı oluşan dişin küçültülerek porselen veya farklı bir malzeme ile kaplanmasıdır.

3. Metal Destekli Kuron ve Köprüler
Altyapıda “nı-co” adı verilen standart metal  veya “au” gibi değerli metal  alaşımlar kullanılabilir. Günümüzde estetik açıdan çok fazla tercih edilmese de dişe en uygun malzeme altındır. Bu sebepten altın kullanılarak yapılan uygulamalar çok daha uzun ömürlü ve daha sağlıklıdır. Bu kuronlar mekanik olarak dişe yapıştırılarak uygulanır. .

4. Metal Desteksiz Kuronlar (Full Porselen)
Metal desteksiz kuron uygulamaları güçlendirilmiş porselen alaşımlar kullanılarak yapılır. görünüm olarak dişin doğal görünümüne en yakın görüntü bu şekilde elde edilmektedir. Bunun nedeni porselen kuronlar doğal dişte olduğu gibi ışığı geçirmektedir. Böylece daha doğal ve canlı dururlar. Ön dişlerde en çok kullanılan kuron çeşidi full porselen kuronlardır. Bu kuronlar kimyasal yapışkanlar ve dişin kesilip porseleni tutması gibi mekanik işlemler ile sabitlenir. Bu nedenle tutuculuk kuvveti daha yüksektir. Ağız içerisinde metal destekli uygulamalarda oluşabilme ihtimali olan metale karşı oluşabilecek alerjik durumlar porselen kuronlarda görülmez. Dişin doğal rengine uygun renk seçenekleri ile doğal dişlere en yakın renklerde yapılarak eyrt edilmesi en zor hale getirilebilmektedir.

5. Metal Desteksiz Ips Köprüler
Metal desteksiz Ips Köprüler özel bileşen ve makinelerde güçlendirilmiş porselenin sıkıştırılması işlemi ile yapılmaktadır. Işık geçirgenlikleri çok yüksek oldukları için özellikle ön dişlerde kullanılır. Yeterli dayanıklılığa sahip olmadığı için çiğneme işlemi yapan  arka dişlerde pek fazla tercih edilmez.

6. Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler
Metal desteksiz Zirkonyum köprülerde köprüde uygulanan metalin  yerine beyaz renkli porselene daha yakın bir renkte olan zirkonyum protezler  kullanılmaktadır kullanılır. Zirkonyum köprüler estetik olarak dişe çok yakın olmadığı fakat çok  dayanıklı olduğu için daha çok çiğneme dişleri olan arka dişlerde tercih edilir.

7. Implant Protezler

İmplant bir protez olarak kabul edilmese de bir diş protezi sınıfına girer. kaybedilen bir dişin yerine çene kemiğine titanyum veya buna bezner bir vida sabitlenir. Ve üzerine kap olarak güçlendirilmiş bir porselen yerleştirilir. Bazı çene cerrahisi operasyonlarında implant dişler üzerine köprüler ile diğer diğş protez türleri uygulanmaktadır.

Diş sağlığınızı ihmal etmeyin daha ciddi estetik ve sağlık sorunlarına yol açabilirsiniz.

GÜZELLİK İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARIMIZ İÇİN TIKLAYIN

Güzel gülüşlü sağlıklı günler dilerim.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.