Dış gebelik belirtileri , nedenleri ve çözümü

DIŞ GEBELİK (Ektopik Gebelik) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Biz kadınlara özel bir çok farklı sağlık sorunu vardır. Bunlardan bazıları normal zamanda meydana gelirken bazısı da gebelik ile ilgili olan sadece kadınlara özel durumlardır. Genel adı ile dış gebelik bilimsel adı ile EKtopik gebelik de bu kadına özel durumlardan biridir. Kadınlar için hayati tehlikeye varacak kadar ciddi sorunlara yol açan dış gebelik belirtilerini bilmemiz ve hemen kadın doğum uzmanına danışmamız gerekir. Kadın sitesi kadın sağlığı bölümünde bugün ” Dış gebelik belirtileri ve nedenleri ” yazımıza yer veriyoruz.

 

Dış gebeliğin tehlikeleri nelerdir ?

Dış gebelik, belirtileri ve nedenleri
dis-gebelik-ve-belirtileri-2

Dış (Ektopik gebelik) gebeliğin rahim dışında yumurtalık, tüpler veya karın içinde oluşması durumudur. Eğer kadının yumurtası erkeğin spermi ile birleşir ve rahimden başka dokulara yerleşir ve orada gelişirse buna dış gebelik denir. Her 100 gebelikten 2 tanesinde dış gebelik durumu yakalanmaktadır. Dış gebeliklerin tamamına yakını fallop tüplerinde meydana gelmektedir. Hatta bazı durumlarda dış gebelikle birlikte normal bir gebelik de olabilir.

Dış gebeliğin en büyük ve sağlık açısından yarattığı hayati tehlikesi , bu kanamadan kaynaklanır. Bu kanamayı durdurmak ve hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak için sıklıkla ameliyat gerekir.Oldukça tehlikeli bir sorun olan dış gebelikte, bebek kaybedilir. Anne hayatı tehlikededir fakat tedavi yöntemlerinin gelişmesi ve bu problemin erken dönemde teşhis edilebilmesiyle artık bu sorun aşılabilmektedir. Erken tanının konmasıyla hastaların tüpleri korunur ve hem de tedavi daha kolay yapılır. Eğer bir bayanın adet kanaması gecikiyorsa doktora başvurmalıdır. Çünkü hem normal gebelikte hem de dış gebelikte adet kanaması gecikir ve hamilelik testi pozitiftir.

Bu yüzden adet gecikmesinin ihmal edilmemeli ve bu gecikmelerin nedenleri gecikmeden  mutlaka araştırılmalıdır…

 

Dış Gebeliğin Sebepleri Nelerdir?

  • Fallop tüplerinin enfeksiyon sonucu kısmen veya tamamen tıkanması.
  • Rahim ya da yumurtalık ameliyatları, daha önce geçirilmiş dış gebelik geçirenlerde veya bu sebeple ameliyat olanlarda, apandisit ameliyatı sonucu dış gebelik oluşabilir. Ayrıca tüplerde doğuştan olan anormallikler de dış gebeliğe yol açar.
  • Enfeksiyona bağlı nedbe (skar) dokusunun döllenmiş yumurtanın hareketini kısıtlaması.
  • Bunların dışında rahim içi araç kullanımı bir risk faktörüdür. Bunlar gebe kalma ihtimalini oldukça azaltılır. Fakat bu kişiler gebe kalırsa, bunun dış gebelik olma riski fazladır.
  • Sigara kullanımı, bazı doğum kontrol hapları da dış gebeliğe neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır.
  • Çok sayıda kürtaj yaptırmış olmak…

 

Kimler Risk Altında?
  • 35-45 yaş arasında bulunan anne adayları,
  • Daha önce dış gebelik geçirmişler,
  • Karın bölgesinde veya genital organlarında enfeksiyon geçirenler,
  • Spiral + gebelik. Spiral ile gebelik oranı %2’dir. Fakat bu oluşan gebeliklerin %30 ‘ u dış gebelik olmaktadır,
  • Tüp bağlatma işleminden sonra gerçekleşen gebelikler.
  • Yumurtalık veya apandisit ameliyatı olmak…

 

Dış Gebeliğin Belirtileri nelerdir ? 

Dış gebelik anne adayında çeşitli ciddi durumlara da yol açabilir. Dış gebeliğin en belirgin belirtisi adet gecikmesidir. Mide bulantısı, kusma gibi normal gebelikte görülen belirtilerin hepsi dış gebelikte de görülür. Bu durum hastaları yanıltır. Yapılan tahlil ve tetkikler sonucu hamilelik testi pozitif çıkar. Adet gecikmesi sonucu az miktarda kanamalar ortaya çıkar.

Erken aşamalarda dış gebelik hiçbir belirti vermez. Ancak kısa zamanda gebeliğin büyümesiyle birlikte tüp gerilmeye başladığı andan itibaren hastalarda “müphem” ağrılar olur. Bu müphem ağrılar duyarlı bir hastanın doktora başvurmasını sağlar ve en erken dönemde tanı koymak mümkün olabilir. Gebelik ilerledikçe bu ağrılar şiddetlenir. Bunun da nedeni embriyonun tüpün içinde büyümeye devam etmesi ve gerilmeye bağlı olarak ağrı uyandırmasıdır. Bu aşamada başvuran bir kadında da henüz tüp yırtılmadan tanı koymak ve tedavi etmek mümkündür.

Gebelik daha da ilerlediğinde gebeliğin yerleştiği tüp gerginliği daha fazla kaldıramaz ve bir yerinden yırtılır. Yırtık giderek büyür ve bölgedeki damarlardan karın içine kanama başlar. Bu dönemde hastanın şikâyetleri de değişim gösterir. Artık ağrının yerini kan kaybına bağlı belirtiler almaya başlar. Oluşan kan kaybının miktarına göre hafif baş dönmesinden bayılmaya ve çok ileri dönemlerde kan kaybına bağlı şok gelişimine bağlı belirtiler görülür. Yırtılma sonrasında gebelik ürününün gelişimi durduğundan kandaki gebelik hormonları da hızla azalır ve hormon desteğini yitiren endometrium (rahim iç tabakası) vajinal kanamayla birlikte dökülmeye başlar ve b çok tehlikeli bir durumdur.

 

Mutlaka doktorunuza danışın!

Ne yazık ki tüm dünya genelinde dış gebelik, kadının şikayetlerini göz ardı etmesi veya eşinin doktora götürmemesi nedeniyle en sık tehlikeli aşamalara geldikten sonra tespit edilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler söz konusu ise mutlaka vakit kaybetmeden kadın sağlığı uzmanınıza danışın.

Unutmayın hayatınız en değerli varlığımızdır. Erken teşhis hayat kurtarır.

KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ MERAK ETTİĞİNİZ DİĞER ŞEYLER İÇİN HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı günler dileriz.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.