DENİZ VE HAVUZDA ÇOCUKLARA NASIL GÖZ KULAK OLUNUR

Denizde Çocuklara Dikkat

Yaz tatili dönemi geldi ve sayfiye yerlerine akın başladı. Sizler de muhakkak bir sayfiye yerinde aileniz ve çocuklarınızla birlikte tatil yapıyorsanız eğer çocuklarınızdan gözünüzü sakın ayırmayın. Kadın Sitesi sağlıklı tavsiyeler bölümünde denizde ve havuzda çocuklara dikkat edin  yazısını paylaşıyoruz…

 

ÇOCUĞUNUZA EN KISA ZAMANDA YÜZMEYİ ÖĞRETİN

ÇOĞUNUZA YÜZME ÖĞRETMENİZ NEDEN ÖNEMLİ
denizde-cocuklara-dikkat-2-mutlaka-yuzme-ogretin

Çocuğunuza belli oranda öz-güven aşılamalı ve ona yüzmeyi öğretmeniz gerekliliğini baştan belirtmek istiyoruz. Bunu yaparken çocuğunuzun sizden aldığı güven ile kendi başına hareket etmek isteyeceğini sakın unutmayın ve genellikle denizle yada havuzla tanışan çocuk çok doğal olarak sürekli suyun içerisinde olmak oynamak ve deneyimlemek isteyecektir. Bu durum çok doğaldır.

Kolluklarını ve simidini bırakan çocuk hemen anne veya babasından öğrendiği yüzmeyi sanki 40 yıldır biliyormuş gibi kendine güvenerek yüzecek ve bunu hayatının bir parçası gibi uygulamaya çalışacaktır.

Bu durum da çok doğaldır fakat bilmeniz gereken bir kaç doğru bilinen yanlışlar nedeni ile sorun söz konusudur…

 

BOĞULMA KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER , DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

1-Denizde ki dalga sizin için farklı çocuğunuz için farklıdır !

Özellikle denizde dalga ve ani derinleşme durumu söz konusudur. Çocuk gayet normal şekilde yüzerken bir anda yükselen bir dalga sonucu boyunu aşan denizin altında kalabilir. Bu durumda genellikle ilk refleksleri nefessiz kaldıkları için nefes alma refleksidir. Bunu yaptıklarında ise doğal olarak ciğerlerine su dolar. Eğer o anda yanında değilseniz ve çocuğunuz bir anda paniğe kapılırsa hoş olmayan bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

2-Boğulma filmlerde ki gibi değil !

Öyle filmlerde olduğu gibi, ” imdat boğuluyorum!, yardım edin beni kurtarın ! ” diyerek sudan bata çıka ellerini sallayarak yardım isteyemezler. Kısaca yardım çığlığı atamazlar. Bu durum sadece çocuklar için geçerli değildir yetişkinler için de aynı durum söz konusudur. Bu tip bağırarak yada el sallayarak yardım isteme çağrıları genelde kramp girmesi gibi lokal problemlerde gözlenebilmektedir…

 

3- Çocuklar Simit yada kolluklarını çıkarttıklarını unutabilirler

Çocuk eğer kolluk simit gibi yardımcılarla denize giriyor ve sürekli olarak denizden çıkıp kolluğunu simidini çıkartıp tekrar girerken yeniden giriyorsa bile oyuna dalarak simidini ve kolluğunu takmayı unutabilir ve yeniden denize girebilir.

4- Simit , kolluk ve yeleklerin havalarını sürekli kontrol edin

Çocuklarınızın suyun altına batmaması için kullandığımız simit, kolluk yelek gibi yardımcılar kum , taş ,sürtünme eskime gibi nedenlerle yada tıpalarının doğru şekilde kapatılmaması nedeni ile hızlı yada yavaş yavaş hava kaçırarak zaman içinde sönebilir. Tamamı ile patlak yada hızlı hava kaçırması kolay gözlemlenir ve önlemi alınabilir bir durumdur. Fakat yavaş yavaş sönmesi kolay fark edilmeyebilir ve çocuk için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle bu yardımcıları sık sık kontrol ederek havasının sönmediğini kontrol etmeniz gerekir.

Özellikle çocukların suyun altına girmelerinin ardından boğulma süreleri yaklaşık 3-4 saniye sürmektedir. Deniz veya havuz kenarında çocuklarınızdan gözünüzü ayırmıyor olmanız bu yüzden çok önemlidir….

 

Çocuğumun boğulmasını önlemek için Ne yapmalıyım ?

Yukarıdaki olumsuz durum ile karşılaşmayı hiçbirimiz istemeyiz. Şimdi bu olumsuz durum olan boğulma riskini en aza indirmek içiin neler yapabileceğimizi öğrenelim.

  1. Yüzmeyi öğretmeden önce panik olup ne yapamayacağını bilemediğinde yüzü dışarıda kalacak şekilde sırt üstü nasıl su üstünde kalacağını öğretmelisiniz. Böylelikle bir an gelip panik yapsa bile hemen öğrettiğiniz bu yöntem aklına gelecek ve o an dahi kendisini kurtarabilecektir.
  2. Deniz yada havuz kenarındayken çocuğunuzdan asla gözünüzü ayırmamalısınız !
  3. Eğer kendinize güvenmiyorsanız, kolluk ve simidi çıkartmasına asla müsade etmemelisiniz.
  4. Çocuğunuz ne kadar iyi yüzerse yüzsün ona ergenlik çağına kadar yüzerken muhakkak asist etmelisiniz ( yanında durmalısınız ).
  5. Çocuğunuza net bir dille size haber vermeden denize girmemesini öğütlemelisiniz…

 

Hepimizin canı çocuklarımızı bu yukarıdakileri uygulamadan koruyamayız. Hem zaten siz anne ve babalar da bunun için varız öyle değil mi?

Ben çocuğuma yetişirim onu geç de görsem yetişir kurtarırım duygusuna kapılmayacak kadar medeni olduğunuzu ve saniyeler içerisinde “canınızın” zarar görebileceğinin bilincinde olduğunuza eminiz.

Allah korusun !!  eğer bu durumla karşılaşma ihtimaline karşı boğulan bir insana nasıl ilk yardım yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmanızı öneriyoruz.

Başınıza asla böyle olumsuz durumlar gelmemesi dileği ile,

ÇOCUKLAR NASIL İKNA EDİLİR YAZIMIZI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

veya

HAREKETLİ ÇOCUK KÖTÜ ÇOCUK MUDUR YAZIMIZI TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ

Sevgiyle kalın

Benzer yazılar

Bir yorum var: “Denizde Çocuklara Dikkat

  1. Çocuklarda boğulma tehlikesine neden olan bir nokta da çocuğa tıka basa yemek yedirdikten sonra denize veya havuza sokmak. Yetişkinler kadar gelişmiş olmayan sindirim sistemi ve olası mide rahatsızlıkları nedeniyle çocuğun boğulmasına sebep olabilirsiniz. Dolu mideyle suya girmesine izin vermeyin, biraz sindirmesini bekleyin derim…

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.