Çocuğunuza Asla Söylememeniz Gerekenler

Hepimizin çocukları canımızdır. Doğal olarak onları hayattaki bazı şeylerden korumak, onları hayata hazırlamak isteriz. Bu refleksle bir çok farklı durumda bir çok farklı kelime dökülür dudaklarımızdan. Söylediğimiz bu kelimeler çocuğun hayatı algılaması konusunda arzu ettiğimizin aksine olumsuz şekilde yönlendirmelere neden olabilmektedir. Bu yazımız ile birlikte sizlere çocuklarımıza söylemememiz gereken bazı kelimeleri paylaşmak istiyoruz…

 

Çocuklara söylememiz gereken cümleler ;

  1. “Her zaman Büyüklerin sözünü dinlemelisin.”

Bunu duyan çocuk Tüm yetişkinler akıllı ve iyi niyetli olduğunu düşünüyor. Dedikleri gibi yapmak zorundayım.“ Çocuğun tüm yetişkinler, yabancılar da dahil olmak üzere güvenmeye başlarlar ve onlardan tüm büyüklerden kötü bir şey beklemediğini, çünkü bu cümle çok tehlikelidir.

cocugunuza-asla-soylememeniz-gerekenler-kimin-sozunu-dinleyecegini-bilmeli

“Aileni dinlemelisin” doğru ifade:  Bu çocuk için yabancılar konusunda şüpheci düşünme ve sağlıklı düzeyde yabancılara karşı güvensizlik duygusu  geliştirmelerine yardımcı olur. Kendilerini kötü niyetli yabancılardan sakınmalarını sağlar.

 

  1. “Ağlama.”

Bunu duyan çocuk, duyguları göstermenin çok kötü bir şey olduğunu düşünür. Sadece gözyaşı döktüğü için azarladığını düşünür . Sessiz ve içine kapanık bir karakter olmasına neden olabilir. Gizli duygular saldırganlık ya da sinir krizleri şeklinde bir gün mutlaka patlak verecektir.

cocugunuza-asla-soylememeniz-gerekenler-cocukta-saldirganlik

“Seni rahatsız eden şeyi Söyle” doğru ifadedir;   “Neden ağlıyorsun?” kelimesini , eğer çocuk düşerse veya bir şekilde zarar görmüşse söyleyin,  acıyor çünkü.

”üzülüyor  musun yoksa korkuyor musun?” bu cümle sizin, anlamanız ve  çocuğun kendi duygularını tanımlamak konusunda yardımcı olacak bir konuşmanın yolunu açacaktır.

 

  1. “Her şeyini Paylaşmalısın!”

Bunu duyan çocuk her şeyi paylaşmak zorunda olduğunu” düşünür ve bu düşünceyi takiben “Benim olan hiçbir şey yoktur” düşüncesi gelir. Zamanla bu düşünceler “kurbanlık” davranış biçimine dönüşecektir. Kendi değerleri ve malını korumak yerine, onlara layık olmadığını düşünür.

”Bu çocuğun senin oyuncağını biraz oynamasına izin verir misin? doğru ifadedir:

“Belki bir süre için oyuncaklarınızı değiştirip oynayabilirsiniz” gibi ifadeler daha doğrudur.

Çocuğunuzun kendilerine ait olan şeyleri yönetmeleri için bir fırsat verin.

Eğer paylaşıma karşı ise, asla ısrar etmeyin…

 

  1. “Bunu sana kim öğretti?” ( kötü bir davranış için)

Bu cümleyi duyan çocuk, yaptığı şey her neyse “ailem bunu benim yaptığımı bilmiyor, başkasının benim bunu yapmaya ittiğini düşünüyor” düşüncesine sahip olur. Doğal bir refleks olarak yaptığı herhangi bir hatayı başkasını hedef göstererek sorumluluğundan kaçınma güdüsüne girebilir.

Doğru ifade: ”Bunu Neden yaptın?” : Bu söylemle,  çocuğun bu hareketi kendi kendine mi yaptı yoksa başka birinin teşviki üzerine mi yaptığını bulmanıza yardımcı olacaktır.

Ona onun eylemleri açıklamak için fırsat verin…

 

  1. “Bak o, ne kadar güzel, ne kadar çalışkan vb …

Bu tarz cümleleri duyan çocuk, diğerlerinden daha kötü olduğumu düşünüyor. Çocuğunuzu bir şey yapmaya teşvik etmek için çok kötü bir yöntemdir asla işe yaramaz.“ Başkaları ile onu karşılaştırmak çocuğun öz saygısını olumsuz yönde etkileyecektir.

“Seni seviyorum Bunu yapabilirsin” doğru ifadedir: ” Başka birini örnek vermeden, olguyu hedef göstererek ” Çocuğunuzun yeteneklerini işaret ederek ve ona inandığınızı  göstermeniz çok önemlidir. Unutmayın, çocuğunuzun benzersiz ve önde olan yetenekleri mutlaka vardır…

 

  1. “Bunu Evde konuşuruz.”

Bunu duyan çocuk, ailesinin ona zarar verebileceğini düşünüyor. “Onlar beni sevmiyor”,” Eve gitmek istemiyorum“ duyguları belirmeye başlar. Ebeveynler artık sevgi dolu bir olgudan çok bir tehdit, ev ise çocuğun ceza beklediği bir yer haline gelir.

cocugunuza-asla-soylememeniz-gerekenler-yapabilirsin

“Beni üzen şeyi söyleyeyim” doğru ifadedir;  Çocuğun bakış açısını yaşayacağı ceza alanından çıkartıp, yaptığı olumsuz hareket karşısında sizin nasıl hissettiğiniz konusunda fikir sahibi olacak ve sonraki davranışlarındaki düşünsel yetenekleri bu doğrultuda gelişecektir.

Bu durumu açıklarken sizin başa çıkamamaktan korktuğunuz konu değil çocuğunuz açısından yanlış olan taraflara değinmeniz çok önemlidir…

 

  1. “Bunu düşünmek için çok küçüksün, vb…”

Çocuğa bu tür bir cevap verirseniz çocuğun merakını gidermiş olmazsınız. Aksine o bu konuyu daha da merak etmeye başlar ve sizden alamadığı cevabı başka birinden almaya yönlenecektir. Eğer bu kişi o konuda sizden daha yetkin değilse o konuda onun dediği çocuğun aklında referans noktası oluşturacaktır. Cinsellik gibi bir konuda bunu düşünebilirsiniz

 

Eğer sorduğu soruya hazırlıklı değilseniz ;“Şimdi cevap vermeye hazır değilim” en doğru ifadedir. “Bu soruyu cevaplamak için Biraz zamana ihtiyacım var” Çocuğun benliğine değer verdiğnizi gösterecek ve sorusuna cevap alacağı kişinin siz olduğunuz konusunda içinde güven duygusu pekişecektir.

Size bir soru sorduysa mutlaka doğru ve onun anlayabileceği bir biçimde cevap vermeye çalışın. Bu şekilde onun gözünde bir otoriteniz ve güvenilir kişi rolünüz pekişecektir.

ÇOCUKLARI TACİZDEN KORUMA YÖNTEMLERİNİ BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

MUTLU GÜNLER DİLERİZ.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.