Çocuklar Nelerden Korkar ?

Hepimiz çocukluk çağında bir çok farklı korkular taşırız. Bu korkuların bir çoğu ailemiz büyükleri tarafından öğrenilmiş olan korkulardır. Aslında bir korunma duygusunun parçası olan korku duygusunda yanlış olan bir şey yoktur. Birey olarak erişkin yaşlaara gelen bizler bu korkuların uzantılarını hayatımızın temel taşları olarak yerleştirir ve yaşamımıza bu korkular etrafında bir dünya kurarız…

 

Bebek ve çocuklar nelerden korkar

cocuklarin-korkulari-2

Aynen bizler gibi çocuklarımız da korku duygusu hisseder ve bu korkular etrafında dünyalar kurmaya başlarlar. Bugün sihirli kadın sitesi olarak çocuklarımızın bizlere bir şekilde henüz dilimizi bilmedikleri için bebek ve çocuk yaşlarda sahip oldukları ve bazen de utandıkları için dile getirmedikleri korkuları paylaşmak istiyoruz.

Bebek ve çocuklar genellikle yaşamın tehlike ihtiva eden yönleri hakkında çok fazla fikir sahibi olmamaları dolayısıyla bir yetişkinler gibi örgün korkuları henüz mevcut değildir. Motor refleks korkular mesela ani yüksek bir ses karşısında verilen sıçrama ve ağlama gibi durumlar biz yetişkinlerde olduğu gibi gayet normal durumlardır. Mesela bir bebek cam biberonunu yere düşürdüğünde kırılan camın onun el veya ayağını keseceğinden korkmaz . bunun nedeni henüz camın kırıldığında el veya ayağını keserek kan kaybedeceği ve canının yanabileceğinden habersizdir. Fakat bu durum sonucunda biz ebeveynlerin verecekleri tepkilerden farklı şekilde korkarlar.

Bu ve benzeri korunma amaçlı korku duygularının biz ebeveynler tarafından yüklenen korkular olduğunu bilmek gerekmektedir. Fakat bu durum karşısında bizlerin vereceği tepkiler onların gerçek korku temellerini oluşturmaktadır. ..

 

Çocuk ve bebeklerin  korkuları

Çocuk ve bebeklerin tüm korkuları aslında 2 temel kavram üzerine kuruludur

  1. Sevilmeme korkusu 

Bebek ve çocukları doğdukları an itibari ile eğer doğal ebeveyn şartları içerisinde büyüyorlarsa çok büyük ve yoğun sevgi duygusuna maruz kalırlar. Her şartta sevilen korunan ve kollanan çocuk öncelikle bu sevgiye bağımlı olarak yetişir. Bu durum toplumların aile yapılarına göre değişiklik gösterebilir fakat Türkiye şartları için bu durum  geçerlidir.  Çocuğun  bu sevgi bağımlılığı belli bir dönem yükselerek maruz kaldığı bir duygudur . Bu duyguda meydana gelebilecek olan tüm eksilmeler çocuk içerisinde derin bir boşluk yaratabilmektedir. ve çocuk bu durum karşısında endişeler geliştirir.

  • Sevgi ile ilgili ilgi ihtiyacı çok artan çocuklarda kendisine zarar vererek ilgi görme ,
  • sürekli duygusal olarak telkin edilme sevildiğini duyma ihtiyacı,
  • olduk olmadık şeylere ağlamak, sevildiğini görmek için sürekli değişik şeyler başarmak,
  • sürekli kendisine ve çevresine zarar verebilecek şeyler yaparak bir şeyler döküp kırarak ilgiyi üzerine toplamak ,
  • başardığını göstermek hareket biçimi gibi davranışlar gözlemlenebilir.
  • Çocukların bedensel gelişimleri tamamlanana kadar ayaklarını yere vurarak ses getirme,
  • ebeveynler başkaları ile konuşurken ilgi çekme gibi davranış biçimleri gösterebilir bu çok yaygın biçimde gözlemlenen doğal sevilme ve sevgide eksilme istememe davranış biçimleridir…

 

2. Yalnız Kalma korkusu. 

Özellikle ergenlik çağlarına kadar çocuklarda gözlemlenen bu durum çocuğun yalnız kalmama isteği çok doğaldır. Tüm ihtiyaçları karşılanmakta olan çocuk doğal olarak yaşama adapte olurken yalnız başına birşeyleri yapamama korkusu taşıyabilmektedir. Aynı zamanda bu durum doğal olarak yalnız kaldığında sevilmeme duygusu ile örtüşebilmektedir. Toplumumuzda yalnız kalma korkusu yaygın biçimde gözlemlenen bir yetişkin korkusu olarak gözlemlenmekte ve bu durumun temeli çocukluk yaşlarına dayanmaktadır. Özellikle bu korkunun destekleyicisi olan sevilmeme korkusu yalnızlık korkusunu örgün biçimde yetişkin yaşlara kadar takip etmektedir.

  • Bu duygu Annenin yada babanın veya kendisi ile ilgilenen büyüğün kendisinden uzaklaşmasını sitmemek bundan korkmak
  • anne babanın ayrılması nedeni ile ikisinin ilgisinden mahrum kalma ,
  • ayrı olan anne babaların sevgisinden mahrum kalma *
  • terk edilmişlik duygusu yaşama şeklinde gözlemlenebilmektedir…

 

Çocukların diğer korkuları

cocuklarin-korkulari-3

Çocuk ve bebeklerin diğer korkularının tümü yüklenmiş olan korkuların kendileri veya uzantılarıdır. Bu korkuların başta gelenlerini şöyle sıralayabiliriz.

  • Başaramama korkusu. Bir şeyleri başaramamak gayet doğal bir durumdur yaşamın her alanında yetişkinler de bir çok şeyi başaramayabilirler. Bu korkunun en temel nedeni bir çocuğun başaramadığında büyüklerini hayal kırıklığına uğratmak veya yüz üstü bırakmak duygusunun yüklenmiş olmasıdır.
  • Kaybetme korkusu. Aynen başaramamak duygusunda olduğu gibi kaybetme korkusu aslında önce ebeveynlerin sonrada çevresindeki insanların kaybeden bir insanı sevmeyeceği ilgi göstermeyeceği güdüsünün bir uzantısıdır.
  • Yaşamsal kaygılar. Yaşamsal kaygılar yalnız kalma korkusunun uzuntısı olarak tek başına bir birey olamama duygusunun uzantısındır. Aç kalma barınamama gibi korkulardan oluşan bu korku duygusu kişinin tek başına bir birey olamama kaygısının uzantısı olmanın yanı sıra ebeveynlerin yüklediği şekilde olması gerekenler başlığı altında inanılmış olan şekil haricinde başka bir seçenek olduğunun göz ardı edilmesi sonucu oluşur.
  • Anlaşılmama korkusu.  Anlaşılmama korkusu genellikle ifade etme zorluğu yaratır. Bunun nedeni söylediğinin ciddiye alınmama ihtimalidir…
  • Karanlık korkusu, genellikle masallar ve filmlerde karanlığın tehlikeli olduğu mesajı verilir . Bu durum biz yetişkinler için de geçerli bir durumdur. Bir çok insan kötülüklerin karanlıkta olma olasılığının çok fazl aolması nedeni ile korkar. Fakat karanlığı aydınlatarak bu korkunun üstesinden gelmek de her insanın en temel güdüsel çözümlerinden biridir.
  • Yeni bir şeyler yapmaktan yeni ortamlardan korkmak. çocuğun kendisini güvende hissettiği alan dışına çıkması korkusu kendisini güvende hissetmemesinden kaynaklanır çok doğaldır fakat bu durum aşırıya kaçıyorsa ebeveynin çizdiği alanların sınırlarının aşılmasının tehlikeli olduğu şeklinde telkini çok fazla demektir.

Yukarıda belirtiğimiz korku biçimleri hakkında kendi çocukluğumuz ile bir bağ kurmaya çalıştığımızda hepimiz bu ve benzeri korkuların temelelrine ulaşabiliriz…

ÇOCUĞUNUZU KORKUTMADAN YETİŞTİRİN YAZIMIZI MUTLAKA OKUMANIZI ÖNERİYORUZ

Önerdiğimiz dipğer yazılarımız;

Mutlu günler dileriz.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.