Çocukların tuvalet alışkanlığı kazandırırken dikkat edilmesi gerekenler

Özellikle yeni anne baba olanlar çocukların ilk olarak fiziksel gelişimlerine ve ardından da ruhsal gelişimlerine odaklanırlar.Bu alışkanlıklardan bir süre sonra çocuğun kendi ihtiyaçlarını doğal yöntemlerle gidere bilmesi konusunda gelişimini takip ederler.Bu süreçlerden biri de çocukların tuvalet alışkanlığını kazanarak alt bezinden kurtulması dönemidir.

Bugün sihirli kadın sitesi olarak sizlerle çocukların tuvalet alışkanlığı dönemi ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz…

 

Çocukların tuvalet alışkanlığı ne zaman başlamalıdır

cocuklarda-tuvalet-aliskanligi-kazandirilmasi-2

Normal gelişim süreçlerini yani Bebeğinizin başının dik tutması desteksiz oturabilme emekleme ve adım atma gibi temel motor beceriler gelişimi ardından iletişim kurmaya başladı utanma gülümsemeye karşılık verme ve basit ihtiyaçlarını temel kelimeler kullanarak başka bir deyişle heceleyerek kurmaya başladığı dönemlerin takibinde çocuğun 2 yaş yani 24 ila 36 aylık olması sürecinde tuvalet alışkanlığı edilmeye başlaması gereken süreçtir.

Bebeğin tuvalet alışkanlığı edinebilmesi için gereken şartlar nelerdir

Bebeklerin tuvalet alışkanlığını edilebilmesine uygun olan şartlar temel olarak tuvaletini Tutabilecek olan kasların gelişmiş olması ve dil gelişiminin kendini ifade edebilecek seviyeye gelmiş olmasıdır.

Bu süreçte din tamamlanması Normal şartlarda 24 aydan sonrasıdır. Çocuğuna göre değişmekle birlikte bu süreç 3 ay ile 12 ay arası ufak tefek kazalarla Tamamlana bilmektedir.

24 aydan önce Eğer çocuğunuz kendisi isteği ile tuvalet ihtiyacını gider mi yoksa bu konuda baskıcı tutumlar sergilemek olumsuz sonuçlara yol açabilir…

 

Bebeğimin tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarım ?

cocuklarda-tuvalet-aliskanligi-kazandirilmasi-3

Bebeklerin tuvalet eğitimine başlamadan önce biz ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bu şartlar henüz henüz Olgunlaşma duysa tuvalet eğitimine başlamak için Çocuğunuz hazır değil demektir.

Ayrıca aile içi tuvalet eğitimi konusunda Ebeveynler arasında farklı tutumlar varsa öncelikli olarak bu tutumların ortak bir dile kavuşturulması gerekmektedir. Bu durumlarda çocuktan çok aile henüz çocuğun tuvalet eğitimine hazır değil demektir.

  • Gün içi uykusundan mesela Öğlen uykusundan 6 kuru şekilde uyana biliyorsa
  • Gün içerisinde yaklaşık 3 saatten daha sık aralıklarla dışkılamamaya başladıysa
  • Kendi kendine basit giyinme ve soyunma işleri yapabiliyorsa
  • İsteklerini sözleri ile ifade edebiliyorsa
  • Bebeğiniz size tuvalet ihtiyacının olduğunu haber verebiliyorsa
  • Tuvaletini yaptığı saatler açısından kısmen de olsa bir düzen oluşmuşsa.

Artık Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir…

 

Tuvalet eğitimine başlamadan önce bilinmesi gerekenler

cocuklarda-tuvalet-aliskanligi-kazandirilmasi-4

Tuvalet eğitimine başlamadan önce ebeveynlerin anlamaları gereken bazı temel konular vardır.

Bunlardan en önde gelenlerden biri çocuğun gelişim süreçlerinin doğal olduğunu kabullenmek ve çocuğa da bunun doğal bir süreç olduğunu hissettirebilmek tir. Çocukların tuvalet eğitimleri sürecinde ilgilenen ebeveynlerin çok sabırlı, sevecen ve anlayışlı olmaları yılmayan bir şefkat duygusu ile bu süreci yaşamaları büyük önem taşır.

  1. Eğer tuvalet eğitimine başladığınızda henüz hazır değiliz şeklinde bir düşünce hakim oluyorsa süreci hemen durdurun. Bu durum sizinle ilgili olabilir ve önce sizin çocuğunuzun tuvalet eğitimine vermeye hazır olmanız gereklidir. Yapamama kaygısıyla sürekli denemeler yapmaya kalkışmayın. Bu olumsuz bir duygu hali yaratarak hem size hem de sizden dolayı çocuğunuza baskı oluşturacak ve olumsuz sonuçlar yaratacaktır.
  2. Çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı kazanıyor ya da kazanacak olması halini artık yavrum büyümüş de çişini kakasını tuvalete yapacakmış gibi sözlerle abartmayın. Hayatın doğal bir parçası olan dışkılama durumunu çocuğunuzun gözünde büyütmeyin veyahut da bunu becere bilmenin bir başarılmış olduğu hissini uyandırmayın.
  3. Çocuğunuzu utandırmayın. Çocuğunuza Sen hala altına mı pisliği olsun pis olacaksın eğer bizi atamazsan büyüyemezsin kötü kokuyorsun gibi ifadeler kullanarak utandırma hissi yükleyerek teşvik etmeye çalışmayın. Bu çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı kazanmasından ziyade çocuğunuzla farklı psikolojik eksiklikler yaratılmasına neden olur.
  4. Ceza ve hatta ödül yöntemine asla başvurmayın. Hayatının geri kalanında dışkılamak gibi basit bir işlemi yaptığında veyahutta yemek yediğinde bir ödül karşılığında bunu yapıyormuş duygusunu ona yüklemeyin.
  5. Tuvaletini tuvalete yaptığı zaman sanki bunu bir şampiyonluk kazanmış gibi abartmayın.
  6. Bunu baş aramadığında arada bir altına kaçırdığında bunun büyük bir hata olduğu duygusunu ona vermeyin. Onu utandırmayın.

Unutmayın Çocuğunuz hazır olmadığında veyahutta Siz hazır olmadığınız da tuvalet alışkanlığı edinilmesi için yapacağınız hatalı hareketler çocuğunuzun gelecek yaşamında çok ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Emin olun Eninde sonunda Çocuğunuz tuvalet alışkanlığını edinecek 3 gün sonra veyahut da 5 gün önce olmasının çok fazla bir önemi yok bu konuda kendinize de çocuğunuza da kabus yaşatmayın.

Bunun çocuğunuzun gelişiminin doğal bir süreci olduğunu önce siz kabul edin. Ve sakin sabırlı bir biçimde gerekli önlemleri mümkün olduğunca alarak sürece başlayın.

Bebeklere tuvalet alışkanlığı kazandırma aşamaları

  1. Çocuğunuzun tuvalette kullanacağı lazımlık oturak ya da klozet adaptörünü tanıyor olması gerekir. Dolayısıyla aldığınız aracı kendisine göstererek onu kullanacağını kendisine söylemeniz gerekir. Ayrıca bu araç çocuğunuzun ulaşabileceği ve istediği zaman kullanabileceği kolaylıkta bir yerde olması çok önemlidir.
  2. Besi çıkartmadan önce alıştırma süreci yapın. Bezi hemen çıkartmayın. Önce oturma alışkanlığına yönelik alıştırmalar yapmaya başlayın. Lazımlığa oturmayı öğrenmesine ona alışmaya başlamasına ve sifonu çekmesine müsaade edin. Ilk zamanlarda oturma suresi çok kısa olabilir. Kesinlikle baskı uygulamayın bu davranışı olumlu karşılayın.
  3. Tuvalette kalabilmesi için onunla birlikte tuvalet içerisinde oyalanabileceği etkinlikler yapabilirsiniz. Zaman içerisinde yaklaşık 5 10 dakika oturmaları hedefleme niz gerekmektedir
  4. Çocuklar genellikle yemek sonrasında tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Bu durumu avantajınıza kullanarak her öğünden sonra oturma seansları yapabilirsiniz. Böylece yemek sonrasında tuvalet rutini de oluşturmuş olursunuz. Fakat kesinlikle baskı oluşturma yayın inatlaşmaya girmeyin bu aynı şekilde kendisinin de inatlaşmaya yönelmesine neden olabilir.
  5. Çocuğunuzun kakasının veya çişinin geldiğini belli eden davranışları izleyin. Yürürken aniden durması bir koltuğun arkasına gizlenmesi oturması, durup bir anda yere doğru çökmesi yüz şeklinin farklılaşması gibi davranış biçimlerine gördüğünüzde onu tuvaletini yapacağı tuvalet adaptörü ne veyahutta lazımlığa yönlendirmeniz Onun da bu anları tuvalet ile bağdaştırmasına yardımcı olacaktır. Bu tuvalet eğitiminin hızlanması konusunda en önemli yöntemlerden biridir.
  6. Çıkartması ve giymesi rahat kıyafetler seçin. Çocuğunuzun tuvalet eğitimi süresince giyip çıkartması çok kolay olan kıyafetler seçmeniz çok önemlidir. hem kendi ihtiyacını karşılamak için kolaylık sağlar Hem işenmesi ne engel olur hem de bildiğimiz gibi çocuklar oyundan onları koparacak zamanı alan her şeyden kaçındıkları için bu kolaylık onları caydırmadan tuvalete yönelebilmeleri konusunda yardımcı olacaktır.
  7. tuvalete ihtiyacı olduğunu hissettiğinizde hemen tuvalete yönlendirin. bunu Tuvalete git hemen yerini Hadi gel Tuvalete gidelim beraber şeklinde yapmaya dikkat edin. Çocuğunuzun Henüz 2 3 yaşında olduğunu sizden uzak olmak istemeyeceğini unutmayın.
  8. Karşılaştığınız durum her ne kadar olumsuz olsa da kesinlikle Çocuğunuzu kendi dışkısından tiksindirecek davranışlarda bulunmayın. kakam çok pis koktu çok iğrenç gibi ifadeler de asla bulunmayın.
  9. Geceleri yatmadan önce ve sabahları uyandığında tuvalete gidilmesi gerektiğini yine kendisine eşlik ederek teşvik edin. Bu hem onu basit gece kazalarından uzak tutacak hem de tuvalet rutini konusunda temel 2 rutini sağlamasına yardımcı olacaktır.
  10. Kız çocukların anneleri, erkek çocukların babaları tarafından tuvalet eğitimi almaları çok daha etkilidir.
  11. Temizlenmenin tuvalet eğitiminin bir parçası olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğun kendi temizliğini basit şekilde yapabileceği bir ortam yaratmanız ve onu kendisi yapabileceği konusunda teşvik etmeniz büyük önem taşımaktadır.
  12. Çocuğunuza tuvalet eğitiminde tuvaletini yaptığı için değil Çok hızlı öğrendiği için aferin diyebilirsiniz. Ama kaka yada çiş yaptjğı için değil.

Yukarıda sizlere tavsiye ettiğimiz yöntemleri uygularsanız çok kısa süre içerisinde çocuğunuzun kendi tuvalet alışkanlığını kazandığını gözlemlenecek siniz.

Tabii ki arada kazalar meydana gelebilir Çocuğunuz yatağına çişini kakasını kaçırabilir Bunlar doğal süreçlerdir Kesinlikle böyle kazalar olduğu zaman ani veya şiddetli tepkiler göstermeyin.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen BURAYI TIKLAYIP ZİYARET EDİN

Yazımızın faydalı olduğunu ümit eder, çocuğunuzla birlikte mutlu bir ömür dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.