Çocuk ve Şiddetli Kaygı

İnsani Duygulardan biri olan kaygı aslında kişinin kendisini koruyabilmesi için gerekli yaşımın kaçınılmaz durumlarından biri olan zorluklarla başa çıkabilmek için destekleyici bir duygudur.

Fakat bazen olması gerekenden fazla oluşan ve çocuklarda gözlemlenen şiddetli kaygı bazı olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir.

Bugün sihirli kadın sitesi olarak sizlerle çocuklarda kaygı problemi konusunu paylaşmak istiyoruz.

 

Çocuklarda kaygı problemi

Yaşamın devamlılığını sağlamaya yardımcı olan ve zorluklarla Baş edebilmek için motivasyon kaynağı olan doğal korunma ve mücadele etme güdüsü olan kaygı kimi zaman çocukların psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkabilmekte.

Çocuklarda yüksek kaygının en temel nedenlerinden biri çocuğun karakter yapısı olmakla beraber bunu ailelerin davranış biçimleri çevre olguları ve günümüzde vazgeçilmez bir uyarıcı olan televizyon internet gibi iletişim araçları başı çekmektedir.

Bu uyarıcılar kimi zaman olması gerekenden daha şiddetli bir biçimde çocuğu etkileyerek onu hem içinde bulunduğu anda mutsuz kılarken aynı zamanda ilerleyen süreçlerde de birçok farklı psikolojik sorun ile karşı karşıya bırakabiliyor.

 

Çocuğumun kaygılı olduğunu nasıl anlarım ?

cocuklarda-kaygi-sorunu-2

Çocukların olması gerekenden daha fazla kaygılı olduklarını anlayabilmek için Çocuğunuzu Öncelikle tanıyor olmanız ve dikkatlice izliyor olmanız gerekmektedir. En önde gelen kaygı belirtileri Aşağıdakiler gibidir.

  • Kaygının ve onu takip eden korkunun olması gerekenler ve beklenenden çok daha şiddetli olması
  • Kaygının beklenenden çok daha uzun sürmesi ve şiddetini koruması
  • Çocuğun sosyalleşme temel ihtiyaçlarını karşılamak gibi yaşamsal konularda hayatını olumsuz yönde etkiliyor olması
  • Kaygının neden olduğunun anlaşılamaması veya çocuğun korktuğu saygı duyduğu şey saklaması
  • Çocukların gelişim süreçlerinde olağan olarak kabul edilen doğal kaygılardan farklı şekilde olması

Çocuklarda Normal kaygılar nelerdir?

Çocukların gelişim süreçleri içerisinde çok normal ve bu gelişim sürecinin parçası olan olması gereken bazı kaygı durumları söz konusudur. Bunlar:

  1. Yabancılardan çekilme kaygısı ( 5-12 ay doğal gelişim süreci kaygıları)
  2. Anneden ayrı kalma korkusu ( 12-18 ay doğal gelişim süreci kaygıları)
  3. Karanlık terk edilme kaybolma hayalet gök gürültüsü ve cadı Öcü gibi Korkular ( 2-5 yaş doğal gelişim süreci kaygıları)
  4. Okul korkusu Karanlık korkusu yalnız kalma korkusu kaybolma korkusu birinin ona zarar vereceğinden korkmak yaralarına korkusu hayvan korkuları ( 5-7 yaş  doğal gelişim süreci kaygıları)
  5. Hayal ürünü doğaüstü varlıklar sınıfta kalma derslerde başarısız olma başka insanların ona zarar vermesi ve hayvandan korkmak ( 7-12  yaş  doğal gelişim süreci kaygıları)
  6. Dışlanma korkusu beğenilmeme korkusu onaylanmama korkusu ve küçük düşme korkusu( 13-17

    yaş  doğal gelişim süreci kaygıları)

Gibi çocukların gelişme dönemlerinde ait doğal kaygıları söz konusudur. Bu tarz Korkular uzun sürmedi ve az önce belirttiğimiz gibi sıra dışı hale gelmediği sürece çocuğun gelişim sürecini içerisinde olan gayet doğal kaygılardan ve bu çocuğun hayata adapte olabilmesi için gereklidir.

 

Çocuklarda, En yaygın şiddetli kaygı belirtileri

Nedenleri birbirlerinden farklı olsa bile çocuklarda şiddetli yani olması gerekenden fazla kaygı duygusunun bazı yaygın ortak belirtileri vardır

  • Parmak emme
  • Tırnak yeme
  • Altına çiş yapmak gibi tuvalet problemleri
  • Şiddet ve saldırganlık davranışları
  • her şeyi itaat etmek Boyun eğme
  • Yaşının altında davranış biçimleri sergileme
  • Sosyal davranışlar da azalma
  • İçe dönüklük davranışının artması
  • Tekerleme ve konuşma problemleri
  • Aşırı hareketlilik
  • Nedensiz karın ağrısı baş ağrısı kusma ve alerjik belirtiler…

Çocukta Aşırı kaygı neden olur?

cocuklarda-kaygi-sorunu-3

Çocuklarda aşırı kaygının oluşmasına neden olabilecek bir çok farklı durum söz konusudur

Genellikle bu durumlar ailenin davranış ve tutumları kaynaklı olsa da bazen dış faktörler ve çocuğum karakteristik yapısı fazla kaygılı olmasına neden olabilir

 

Aile ve çocuk ilişkisindeki olumsuz etkenler

Ebeveynler kimi zaman Farkına varmadan kendi korku ve bu korkulardan dolayı duydukları kaygıları çocuğa aktarırlar. aynı zamanda çocuğun bir konu hakkında duyduğu kaygıyı Eğer ailede taşıyorsa bu konuda doğru davranış biçimi sergilemek yerine çocuğu daha fazla kaygılanmaya itecek davranış sergileyerek olumsuz yönde etkilerler. aynı zamanda psikolojik sorunu olan veya yüksek stres altında çalışan insanların çocukları da doğal olarak yansıma yaparak yüksek kaygılı olurlar.

Çocuğun kaygısını arttıran dış faktörler

çocukların yaşadığı bazı olumsuz deneyimler çocukları fazla kaygıya sürükleyebilir.

Çocukların geçirdiği şiddetli kazalar uzun süren ve zor hastalıklar şiddete maruz kalmak çok sevdiği bir yakınının kaybı eşlerin boşanması okul değişikliği sınıf değişikliği öğretmen değişikliği veya dış Dünyadan büyük zarar görmüş olması çocuğun kaygısını arttırabilir.

Televizyon Internet gibi iletişim alanlarında yüksek şiddet ve kendisi yaşıtı olan çocukların başına gelenler, hatalı uyarıcılar, şiddet içerikli yayınlar kaygıyı tetikleyebilecek günümüzün en etkili dışsal faktörlerdir.

Çocuğun kaygısı karşısında aileler ne yapmalı ?
cocuklarda-kaygi-sorunu-4

Öncelikle kaygının çok doğal bir duygu olduğunu ebeveynlerin kabul etmesi gerekmektedir. genellikle özellikle Türk toplumunda korkmanın Ayıp olduğu duygusu yaygın olduğu için çok zorlanılan konulardan biridir.

  1. Çocuğun korkularını kaygılarını sizinle paylaşabilme si için mutlaka yumuşak Anlayışlı ve önyargısız şekilde onu dinleyeceğiniz duygusunu ona vermelisiniz. bu şekilde saygı duyduğu konuyu öğrenebilirsiniz Aksi takdirde Çocuğunuz içe kapanarak korktuğu konuyu size açmaktan çekinebilir.
  2. Çocuğunuzu sabırla bölmeden küçümsemeden söyledikleri bitene kadar dinleyin.
  3. Kaygı duymadın çok doğal bir duygu olduğunu ve önemli bir durum karşısında kaygı duygusunu hissetmesinin çok normal olduğunu bilmesini sağlamalısınız.
  4. Çocuğunuzu herhangi bir konuda korkutarak onu ikna etmeye çalışmayın. Onu terk etmekle ya da onu bir şeylerden mahrum etmekle ürkütme iyi seçmeniz onun kaygısını yaratan veya arttıran bir durum olacaktır.
  5. kaygı durduğu koptu konuda onu o konuya doğru iterek ikna etme kesinlikle çalışmayın. Hissettiğim kaygı ile başa çıkması için yavaş yavaş aşama aşama kendiliğinden ilerlemesi konusunda ona alan sağlayın.
  6. Kaygı London durumun açılabilecek bir sorun olduğu konusunda onunla birlikte çözüm yolları arayın
  7. Kaygısı çok yüksek olduğu zaman ona sarılarak kendine güvende hissetmesini sağlayın.
  8. Eğer çocuğunuzun yüksek kaygısı aynı şiddette devam ediyor ise mutlaka bir pedagogdan veya çocuk sağlığı uzmanından destek alın.

çocukların kimi zaman yüksek kaygılar duyması normaldir Fakat sürekli olarak Okay bu durumu içerisinde kalması çocuğun İlerleyen süreçlerde bir birey olma konusunda hayata uyum sağlaması konusunda zorluk yaşamasına neden olabilir.

Okul Fobisi Belirtileri YAZIMIZI OKUMAK İÇİN HEMEN ZİYARET EDİN

ve

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Çocuğunuzla birlikte mutlu ve huzurlu az kaygılı bir ömür diliyorum.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.