Çocuklarda kardeş kıskançlığı

Eğer birden fazla Çocuğunuz varsa Bu çocukların birbirlerini kıskanmaları durumu ile de doğal olarak karşı karşıya kalıyorsunuz demektir.

Eminiz ki iki çocuğunu suda birbirinden ayırt edemeyecek derecede çok seviyorsunuz dur.

Fakat çocukların gözünde durum böyle olmayabilir ve aynı ailenin çocukları bir diğerini kıskanabilir.

Bugün sihirli kadın sitesi olarak sizlerle kardeş kıskançlığı konusunu, kardeş kıskançlığı belirtilerini ve kardeşini kıskanan çocuğa nasıl davranmamız gerektiği konusunu paylaşmak istiyoruz…

 

Kardeş kıskançlığı nedir ? Çocuk kardeşini Neden kıskanır?

cocuklarda-kardes-kiskancligi-belirtileri-ve-cozumleri-2

Aynı aile çocuklarının anne babalarının ebeveynlerin ilgisini bir diğerine karşı olan çekişmesine, bir kardeşin diğerine gösterilen ilgiye sahip olma arzusuna bu konu her ne kadar doğal olsa da bazen çocuk için veya eve beyin açısından acı verici veya çevresine zarar verici bazı olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir kıskançlığı denir.

Çocuklarda kıskançlık duygusu anne babalarının Diğer bir deyişle ebeveynlerin en sevdiği tek kişi olma arzusundan meydana gelmektedir. Bu duygu çok normal bir duygudur. Ebeveynler her ne kadar iki kardeşe de aynı ilgi ve şefkatle yaklaştılar da çocukların bu Duygu’ya katılmaları anormal değildir.

Bu duygu her ne kadar doğal bir duygu olsa da bazı zamanlarda hem çocuk hem de Ebeveynler tarafından acı verici zarara yol açan sonuçlara yol açabilir. Bu zararlar çocuğun her ne kadar kötü bir kişi olduğunu göstermese de belirli huzursuzluklara yol açabilir ve çocuğun geleceği açısından sorunlara neden olabilir…

 

Kıskançlığa en sık rastlanan durumlar nelerdir ?

Büyük çocuğun kardeşini kıskanma durumu

büyük çocukların kardeşlerine Kıskanma durumu en yaygın görülen çocuklarda kıskanç davranış biçimlerinden biridir. Çocuklar ve çoğu zaman büyükler yeni doğan bebeğin ardından büyük kardeşim de halen çocuk olduğunu unuturlar. Çocukların gözünde büyük ilgi gösterilen ve küçüklerinş koruyan kişiledir. Ebeveynler Yeni doğan bebeklere doğal olarak daha fazla korunmaya ihtiyaç duydukları ve Kendi başlarına birçok şeyi yapamadıkları için daha fazla ilgi gösterir ve daha çok korumacı davranışlar sergilerler. Ebeveynler tarafından en yaygın biçimde yapılan hatalardan biri sen artık abi veya abla oldun sen büyüksün o küçük davranış biçimleri bütünlüğüdür. O da henüz bir çocuktur Ve onun da ilgiye ihtiyacı vardır. bu durumda kendisinden gittiğimi düşündüğü ilgiyi alabilmek için küçük çocuk gibi davranabilir bebek olan ve kendisinden küçük olan kardeşinin davranışlarını kopyalayabilir. Daha küçükmüş gibi davranabilir.

küçük çocukların büyük kardeşlerini Kıskanma durumu

Kıskançlık her zaman büyük çocukların küçük çocukları hissettiği bir duygu değildir. Küçük çocuklarda kendilerinden büyük olan çocukları kıskanabilir. Henüz birçok şeyi yapmayı yeni deneyim dediği için zorlanmakta olan küçük çocuk büyük çocuğun zorlanmadan ayakta durduğunu kendisi gibi yavaş değil daha hızlı hareketler yapabildiğini kendisinden daha fazla şey bildiği ne gösteren büyük çocuğun ona bir şeyler gösterme çabasına kendisinde bir eksiklik görerek kıskanabilir. Bu küçük çocuk için de kolay bir durum değil o da Aynen abisi ve ablası gibi onun yaptığı her şeyi kolayca yapabilmek ve sosyalleşmek ister.

Çocukları tarafından daha fazla ilgi ve sevilmek isteyen Ebeveynler

kıskançlığa neden olan unsurlardan biri ebeveynlerin çocuklarının diğer e bebeğine gösterdiği ilişkiyi kıskanması durumudur. anne babalar kendi çocukluk dönemlerinde kardeşleri olan ve kıskançlığı çözememiş ler ise bu tarz sıkıntıları sıkça yaşarlar. Anne babalar kimi zaman çocuklarının kendilerini daha fazla sevmesi için dozu aşan davranış biçimlerinde bulunurlar ve bu davranış biçimlerine şahit olan ve bu Davranıştan mahrum kalan diğer çocuklar kardeşlerini doğal olarak kıskanırlar.

Anne babanın ayrılması ve başkaları ile evlenmeleri veya birliktelikleri

anne ve babalar birçok farklı nedenden uyuşmazlıkları sonucunda boşanabilir ler. Hayat devam etmektedir ve hayatlarına başka insanları dahil etmeyi tercih edebilirler. Bu çok doğal bir durumken ve boşanma ve  çocuk arasında hiçbir ilgi yok fakat her çocuk boşanmayı ne yazık ki öncelikle kendisinden dolayı olduğu düşüncesine kapılır. Annenin veya babanın evden gitmesi Annenin ve babanın başka bir karşı cins ile telefonla konuşuyor olması bile onun terk edileceği duygusunu ona verebilir. Bu durumda başa çıkabilmek için farklı şeyleri suçlayabilir ve bu durumda en kolay suçlanacak kişide kardeşidir.

 

Çocuğun kardeşini Kıskandığı nasıl anlaşılır ?

cocuklarda-kardes-kiskancligi-belirtileri-ve-cozumleri-3

Ebeveynler açısından tüm çocuklarına eşit davranıldığı duygusu ve rahatlığı söz konusuyken çocukların ebeveynlerinin diğer kardeşlerin olan sevgisini kıskanır olması durumu Çocuk açısından o kadar da kolay değildir.

Çocuk bu durumla baş etmekte uyum sağlamakta zorlanabilir ve bu zorlanma sonucunda bazı sorunlar yaşanabilir. Bir çocuğa bir şey alıp diğerine aynı şeyi almak çocukları teker teker zaman geçirilecek şekilde programlamak veya ben kardeşini veya Kardeşlerine de seninle aynı oranda seviyorum ya da seni Onlarla aynı oranda seviyorum gibi cümleler sarf etmek kimi zaman yetersiz olmakla birlikte daha farklı travmaların oluşmasına yol açabilmektedir.

Her anne-babanın birden fazla çocuğu olabilir fakat her bir çocuğun bir anne ve bir babası vardır.

Çocukların kardeşlerini kıskandıklarını işaret eden belirtilerin bazıları şöyledir;

  • Altını ıslatmak
  • Kabus görme
  • Parmak emmek
  • Etrafa zarar vermek bir şeyleri kırıp dökmek
  • Tırnak yemek
  • Saçlarını yolmak
  • Kardeşine veya diğer çocuklara zarar veren şiddet davranışları göstermek
  • Yemek yemeyerek reddetmek
  • Bir şeyleri yapmakta isteksizlik
  • İçe kapanmak
  • Nedensiz baş ağrısı
  • Sebepsiz mide ağrısı ve mide bulantısı
  • Ciltte lekeler oluşması.

Bunlar çok belirgin kıskançlık davranış biçimleri ve yansımalarıdır. Bunların haricinde çocukların gösterdiği bazı kardeş kıskançlığı gizli davranışları vardır

  • Tüm yarışma içeren oyunlardan kaçınma
  • Sürekli rekabetçilik
  • Sürekli popüler olmaya çalışma ve bunun uzantısı olan sürekli girişken davranışlarda bulunma
  • Kendine güvensiz ve sürekli itaatkar olmak
  • Aç gözlü ve insafsız davranışlar
  • Gereğinden fazla Cömert olma
  • Gereğinden fazla kayıtsız kalma

 

Çocuklarda kardeş kıskançlığı sorunu nasıl çözülür ?
cocuklarda-kardes-kiskancligi-belirtileri-ve-cozumleri-4

Çocuklarımın kardeşlerinden kıskanması durumu çok doğal bir durumdur fakat durum çocuğun kendisine çevresine kardeşine ve hatta kardeşlerinden ya da ebeveynlerine zarar verecek Veya üzecek durumlara yol açması ihtimaline karşı yapmanız gereken bazı şeyler vardır.

  1. Çocuğun duygularını dışa vurmasına izin verin: Hiçbir anne baba çocuğunun kendisi tarafından sevilmediğini istenmediğini duymak istemez fakat çocuk bu duyguyu hissediyorsa bunun dışarı vurulmasına izin verilmesi gerekir. Bu hem çocuğun kıskandığını dışarı vurarak rahatlamasına hem de ebeveynlerin yukarıda belirttiğimiz olumsuz sonuçlar ile karşılaşmadan sorunu mğrenme ve bu duruma müdahale edebilme olanağını sağlar
  2. Çocuklar arasında kesinlikle kıyaslama yapmayın: bütün İnsanların farklı özellikleri farklı yetenekleri ve farklı becerileri vardır. Bu durum çocuklar için de geçerlidir ve bazı konularda bir kardeş diğerinden daha farklı davranış biçimleri sergileyerek farklı yetenekler gösterebilir. , bu çocuk ile kardeşi arasında kıyaslama yapmanız veya gereğinden fazla örgülerde bulunmanız Diğer çocuk için kıskançlığı arttıran bir faktördür. Dolayısıyla Çocuğun diğer kardeşiyle kesinlikle kıyaslanması gerekmektedir.
  3. Kesinlikle şiddetten ve kıskançlık davranışını kınama davranışlarından uzak Durun: Çocuklar Yüksek dozda kıskançlık davranışları göstererek diğer kardeşine zarar verebilir. bu durumda kendinize hakim olmamız gerekir çocuğa kesinlikle şiddet davranışı ve hatta dozu aşan davranış biçimlerinde bulunmayın. bu çocuğun kıskançlığının şiddetinin artmasına ve içinde duyduğu kıskançlık duygusunun nedenini beslemekten başka hiçbir işe yaramaz. Eğer kardeşine yüksek oranda şiddet gösteriyorsa bir süreliğine ayrı oyun alanları yaratarak bu şiddeti azaltmaya ve yavaş yavaş tekrar kardeşi ile iletişim kurabilme sini sağlayacak davranış bilimlerinde bulunmaya gayret edin.
  4. Eşit davranın. Eşit davranış içiminde belirtirken bir kardeşin diğerinden daha fazla İlgiye muhtaç olması ve onun ihtiyaçlarının karşılanması konusunda eşit davranmaktan bahsetmiyoruz. çocuğa yaşı gereği gösterilmesi gereken ilginin gösterilmesi durumu eşit davranma yı ifade eder. bazen Ebeveynler bir çocuğa daha fazla ilgi göstererek bu eşitlik ilkesinin dengesini bozabilir. her iki çocuğa da yaşının ve karakterinin gerektirdiği ilgi doğru dozda göstermeniz ve aile içi dinamiklerin izi düzenlemeniz faydalı olacaktır. bunun için çocuklarınızın ihtiyacı olanları ilgiyi bilmeniz ve bunları dozunda dengeli biçimde vermeniz yeterlidir.
  5. kardeşler arası Uyuşmazlılara mümkün olduğunca müdahale etmeyin: iki kardeşin iletişiminde her iletişimde olduğu gibi bazı uyuşmazlıklar çekişmeler ve tartışmalar olabilir. Eğer bu münakaşalar makul ölçülerde ise mümkün olduğunca müdahale etmeyin ve kendi aralarında çözmelerine imkan verin. Bu hem birbirlerini tanımalarına irbirlerinin sınırlarını çözmelerini yardımcı olur hem de İlerleyen dönemlerde yaşamlarında sosyal hayatlarında oluşabilecek olumsuz iletişim durumlarında durumu çözme ve kabullenme konusunda onlara yardımcı olur.
  6. Şiddetli uyuşmazlıklarda haklıyı aramayın: çocuklar arasında şiddetli uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda hangi kardeşin haklı olduğu üzerinde durmayın. konuyu müdahale etmek zorunda iseniz birlikte çözüm bulma konusunda davranış biçimi gösterin. bu hem çocuklardan birinin diğerine karşı ebeveynleri tarafından haklı görüldüğü için diğerinin kıskanması durumunun önüne geçecektir hem de çocukların İlerleyen zamanlarda sorun odaklı değil çözüm odaklı birey olmaları konusunda karakter yapılarını geliştirecektir .

 

Kıskançlık kötü müdür ?

Eğer yukarıda belirttiğimiz gibi kıskançlık çocuğun hayatını travmatik biçimde etkilemiyorsa belli dozaj larda kıskançlık kötü değil Aksine doğal bir duygudur ve olumlu yönde ilerlemeyi sağlayabilecek olumsuz faktörlerden biridir.

kabullenme bilir dozda bir kıskançlık duygusu çocuğun kendisini geliştirilmesi konusunda teşvik edilebilirse çocuğun yeteneklerinin artmasına Sorunların çözümü ile ilgili mücadele edebilmek gücünün artmasına bazı konularda yeteneklerini keşfet Nesine kabullenme bilir dozda bir kıskançlık duygusu çocuğun kendisini geliştirilmesi konusunda teşvik edilebilirse çocuğun yeteneklerinin artmasına Sorunların çözümü ile ilgili mücadele edebilmek gücünün artmasına bazı konularda yeteneklerini keşfet Nesine kendini kabullenme bilir dozda bir kıskançlık duygusu çocuğun kendisini geliştirilmesi konusunda teşvik edilebilirse çocuğun yeteneklerinin artmasına Sorunların çözümü ile ilgili mücadele edebilmek gücünün artmasına bazı konularda yeteneklerini keşfetmesine kendini tanımasına ve ileride daha güçlü bir birey olabilmesi konusunda ona yardımcı olacaktır.

Tabii ki bu çok yüksek kıskançlık değil makul ölçülerde çocuk kıskançlığı konusunda söz konusudur.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen BURAYI TIKLAYIP ZİYARET EDİN

ÇOCUKLARINIZLA MUTLU VE SAĞLIKLI GÜNLER VE BİR ÖMÜR DİLERİM

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.