Çocuklara, “yapamazsın” neden Denilmemeli

Bütün Ebeveynler çocuklarının iyiliklerini ister. Fakat bazen onları korumak için söylediğimiz bazı kelimeler zannettiğimiz gibi anlaşılmayabilir. Bu kelimeler arasında en yaygın olarak hatalı kullanılanlarından biri yapamazsın anlamına gelen cümle bütünlükleridir.

 

Doğru zaman ve doğru şartlar olgunlaştığında Herkes her şeyi yapabilir

Çocuklara Neden “Yapamazsın” Denilmemeli
Çocuklara Neden “Yapamazsın” Denilmemeli

Çocuklarımızın sağlık lı olması ve hem bedensel hem de zihinsel hastalıklar yaşamamasını sağlamak her ebeveynin önceliğidir. Öncelikle kendimize bir kere daha hatırlatmamız gereken şey doğru zamanda doğru şartlar meydana geldiği zaman bütün insanların yapmaz veyahut yapamaz dediğimiz her şeyi yapabildiğini kabul etmemiz gereklidir.

Yapamazsın kelimesi çocuklarımızın kulaklarında çok farklı anlamlar içere bilmektedir. Genellikle bu kelimeyi çok basit bir şekilde tamamlamak Tan üşenerek kullandığımız için kastettiğimiz bir şey aslında bunu yaparsan zarar görebilirsin yada bunu yaparsan zarar verebilirsin anlamında olan yapmaman gerekir veya yapmaman daha doğru iken Bu çocukların ve gençlerin konu ile ilgili direnç göstermesine neden olan veya kendilerinden başarabileceği açılması gerekenler rafında yerini bulabilir.

Özellikle çocukluk ergenlik ve Gençlik zamanlarında hepimizin hissettiği ortak Duygulardan biri varlığımızı ve özgürlüğümüzü ispat etmeye yönelik olarak kendi kendimize sürekli tekrarladığımız ben istediğim zaman istediğim şeyi yapabilirim cümlesinin karşısına yapamazsın kelimesini koyduğunuz zaman Farkına varmadan çocuğumuzu yapmasının ona zarar vermesinden korktuğumuz konuya doğru ittiğimizi farkına varmamız gerekir….

 

Yapamazsın yerine “yapmaman daha doğru” yu koymaya çalışın

Genellikle bir davranış biçimine yapamazsın şeklindeki ifadeler çocuğun üzerinde tahakküm kurduğunuz algısını kendisinde uyandırmaktadır

Özellikle ergenlik dönemi içerisinde olan veya genç yaşlarda olan kişilerde bu davranışın aksi yönde tepkisel bir davranış biçimi sergilediğini farkında olmak gerekir. Unutmamak gerekir ki ergenlik dönemindeki gençlerin her şeyi doğru bilirim ben istediğim her şeyi yapabilirim temel duygusu ile hareket ettikleri bir gerçektir.

O davranış biçimini söyleminde yapacağını ve hatta yapabileceğini ifade etse de eylemi gerçekleştirecek olmasa bile ebeveynlerin onlara yapamazsın dediklerini yapabileceklerini göstermek için bu davranış biçimini Hayata geçirebilirler. Kısaca yapmayacakları varsa bile sayenizde yapabilirler.

Çocuklara mutlaka uygun görmediniz davranış biçimi ile ilgili doğru cümleler kurmaya söz konusu davranışın eyleme geçtiği takdirde ne gibi sakıncalar doğurabileceğini mümkün olduğunca sade bir dille anlatın.

Söz konusu olan eylemi beceremeyeceği başaramayacağı, yaşı küçük olduğu içşn yada siz istemediğiniz,izin vermediğiniz içşn değil olası olumsuz sonuçlarının kendisi veya başka biri, aşka bir canlıya zarar verebileceği konusunda bilgilendirin….

SAVAŞMADAN ÇOCUK BÜYÜTMEK YAZIMIZI OKUMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ

 

Çocuğu yalana teşvik etmeyin !

Çocuklar doğduklarında yalan olgusunu bilmezler zaman içerisinde bizlerin onlara yanlış davranış modelleri seçmeli sonrasında yalan söylemeyi öğrenirler.

Yapamazsın kalıbını zorlama veya korkutarak Çocuğunuzu Makul bir dille ikna etmeden kabul ettirmeye çalışırsanız Çocuğunuz sizi ikna edemeyeceğini düşünerek sizlere yalan söylemeye başlayabilir veyahutta konu ile ilgili konuşmamaya başlayabilir.

Bu durum çocukların belli bir yaşa kadar Koruyucuları olan ebeveynlerin çocukların yaşadığı birçok şeyden haberdar olamamasına yol açabilmektedir…

 

“Yapamazsın” a ikna olan çocuk ne olur

Çocuklar koşulsuz bir biçimde davranışlarının kabul görmediğine ikna olurlarsa Bu sefer de Özgüven eksikliği sorunu ile karşı karşıya kalabilirler.

Her şekilde Sizin isteklerinizi itaat eden bir çocuk yetişkin yaşlara geldiğinde bile sizlerden ayrı olarak bir birey olarak Dünya ile mücadele etmekte zorlanacaktır.

Fakat Neden sorusunu doğru şekilde cevaplarsanız çocuk karşı karşıya kalacağı olası olaylar karşısında nasıl davranacağını kendisini yetiştirecek tir.

Doğru bildiklerinizi doğru şekilde aktardıktan Sonra onlara Güven bilirsiniz nihayetinde çocuklar potansiyelleri çok yüksek her şeyi en az bizim kadar iyi kavrayabilir yetenekte dünyaya Gelinler.

ÇOCUKLAR NASIL İKNA EDİLİR YAZIMIZI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ

veya

HAREKETLİ ÇOCUK KÖTÜ ÇOCUK MUDUR YAZIMIZI TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ

Mutlu günler diliyorum.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.