Çocuklar, Söylediğiniz Her Şeyi Anlıyor Mu ?

Çocukların söylenen bir çok şeyi  duyduklarını ve akıllarının bir köşesine kayıt ettikleri çoğumuz tarafından bilinen bir şeydir. Çocuklar bu duyduklarını yorumlayarak diğer büyüklerle ve arkadaşları ile paylaşırlar ve duydukları olumsuz şeyleri kaydederek bunların olumsuz yönleri ile yüzyüze kalırlar mı ? Çoğumuz çevremizde bazen bizi güldüren bazen üzen bu tip durumların sonuçlarını ve ispatını çocukların yansımaları ile görürüz. Peki gerçekten çocuklar birer kayıt cihazı gibi çevrelerindeki her şeyi duyup görüyorlar mı ? Bugün sihirli kadın sitesi olarak çocukların çevrelerinde ki olaylardan ne kadar haberdar oldukları ve bu durumun etkilerini ele almak istiyoruz…

 

Çocuklar Kayıt cihazı mıdır ?

cocuklar-soylediginiz-her-seyi-kayit-ediyor-mu-2

Öncelikle bu soruya basit bir dille cevap vermek istiyoruz. “Hayır! Çocuklar Kayıt cihazı değildir !”. Bu cevabımıza ilk bakışta karşı gelecek olanlar ve “Ne diyorsunuz siz söylediğimiz her şeyi bize bir şekilde yansıtıyor, başka yerde yaşanan her şeyi bize veya birlikte yaşadıklarımızı başkalarına söylüyorlar” diyenleriniz olacaktır.

Kayıt cihazları başlarına gelenleri süzen analiz eden ve duygusu olan cihazlar değildir. İşte tam da bu sebepten çocuklar kayıt cihazı değildir. Çünkü gerek kamera gibi görsel gerekse ses kayıt cihazı gibi çevrede ki sesleri kayıt eden cihazlar aldıkları kayıtları oldukları gibi kayıttan bize ulaştırırlar. Fakat çocuklar bu cihazlar gibi her şeyi olduğu gibi bizlere yansıtmazlar. Onlar aldıkları bu kayıtları kendi iç dünyalarında yorumlar süzer benzer veya kendi yorumlarını duygularını ekledikleri şekliyle hem bize hem de çevrelerindeki durumlara yansıtır, yaşarlar.

Yani çocuklar sadece çevrelerinde olan bitenleri gören ve duyan duyduklarını kayıt eden ve olduğu gibi yansıtan bir kayıt cihazı değil bundan çok fazlası gören, duyan ,yorumlayan karakteristik özelliklerine göre hisseden ve bu doğrultuda farklılaşan canlı ve bir kayıt cihazından çok daha güçlü özelliklere sahip olan sandığımızdan çok daha karmaşık, mükemmelliğe sahip akılları olan küçük insanlardır. Dolayısı ile bu konuda ki sorumluluğumuz bir kayıt cihazı olmamaları dolayısı ile çok daha fazladır.

 

Çocuklar Etrafınızda iken  çok daha dikkatli olun !

cocuklar-soylediginiz-her-seyi-kayit-ediyor-mu-3

“Çocuklar her şeyi anlar ama sizin zannettiğiniz gibi değil”

Çocuklar çevrelerindeki her şeyi algılar ve akıllarına ince ince işleyerek duygu yoğunlukları, fikirleri ve o güne kadar edindikleri bilgilerle örgün biçimde değerlendirerek kendi karakterlerini olumlu yada olumsuz yönde geliştirirler.

Dolayısı ile çevrenizdeki çocuklar varken çok daha dikkatli olmalısınız. Eğer çok argo, küfürlü bir mizacınız varsa aman yapmayın filan demeyeceğiz. Çünkü sadece kötü bir dil kullanıyor olmanız değil aynı zamanda alaycı , değersizleştiren, fazla anlayışlı, yada anlayışsız tüm tavır ve davranış biçimleri çocukların en saf şekilde duyu organlarının tümüne olduğu gibi ulaşır. Çoğunlukla ton ve beden dilinizi tertemiz biçimde algıladıkları için bu davranış biçimleriniz çocuğun kendi oluşturmakta olduğu karakterinin bir parçası haline gelmektedir.

Çocuklar sadece olumsuzlukları değil olumlu şeyleri de aynen olumsuzlar gibi alıyor ve bu durum karşısında çok fazla itina gösterilirse de aynen mikroplardan korumak için fazla sakınılan evden çıkmayan çocukların evden çıktığı ilk an hasta olmaları gibi, hayat ile yüzleştikleri ilk anda bocalamalarına neden oluyor ve yaşam içerisinde kendi yerlerini edinme yolculuğunda ilerlerken ya çok fazla yaralanıyor ve bu durumun altından kalkamıyor ya da yaşama çok geç dahil olabiliyor.

 

Çocukların Yanında “Samimi İyi Niyet” Çok Önemli

cocuklar-soylediginiz-her-seyi-kayit-ediyor-mu-4

Bir çocuk ile iletişim halindeyseniz veya bir çocuğunuz varsa onunlayken davranış biçiminizin samimi yani gerçek olması çok önemlidir. Özellikle ebeveyn olanlar çok iyi bilir bebekler dediklerinizi anlamaz , çünkü henüz bilmedikleri bir dili konuşuyorsunuz, fakat sesinizin tonundan ruh halinizi anlar ve bu doğrultuda mutlu yada mutsuz olur. Bunu örneklemek gerekirse; olabildiğince argo konuşurken olabildiğince samimi ve sevecen  bir sevgi ile bunu yapıyorsanız bebek gülücükler saçarak mutluluk davranış biçimini sergiler. AKsine çok güzel bir cümleyi yine samimi bir kötü ruh hali ile söylerseniz mutsuz olduklarını net biçimde gözlemleyeceksiniz.

Bu durum çok net biçimde duygu durumunu ses tonunuzdan ve mimiklerinizden algıladıklarının göstergesidir. Ve sadece söylediklerinize değil söyleme şeklinize ses tonunuza duygu durumunuza bakıyorlar. Kısaca içinizi görüyorlar.

Onlar sadece basit bir kayıt cihazı değiller, bizim çocuklukta olduğumuz fakat zaman içerisinde kaybettiğimiz gibi neredeyse bir medyum gibi karakter okuyan küçük mucizeler. Onların yanında bir şeyler söylerken iyice düşünmeden söylemeyin o vücut dilini kullanmayın önce düşünün “BEN BUNU NEDEN YAPIYORUM ” eğer davranış biçiminiz saf biçimde niyetinizi yansıtıyor ve bu niyet pozitif yani çocuk için iyi olan ise ve davranış biçiminiz de bu duyguyu yansıtan tavırsa devan edin ama değilse hemen durup düşünün konu onunla ilgili fakat davranış biçiminiz sizin sinirli haliniz gibi ruh halinizin yansıması ise bunu değiştirmek için mutlaka çaba sarf edin…

 

Çocuklardan  Çok Şey Öğreneceksiniz

Böylece siz de samimi olan duygularınızla buluşacak ve belki hatalı gittiğini düşündüğünüz bir çok sorununuzu çözüme kavuşturacaksınız.

Unutmayın bu davranışınız da  bir zaman çocuk olan sizlerin de yanınızda yapılan bir davranışın sizin karakter oluşturma aşamanızda duyduğunuz gördüğünüz bambaşka davranış biçiminin süzülerek dünya ile buluşması olabilir.Deneyin , nasıl mutlu bir yaşama kavuşacağınıza inanamayacaksınız. İzin Verin

Çocuğunuz size kendinizle buluşmanız için yardım eden “KİŞİSEL GELİŞİMİNİZE YARDIM EDEN, YAŞAM KOÇU‘nuz olsun” .

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Sevgi dolu günler dilerim.

 

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.