ÇOCUK YETİŞTİRİRKEN DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR NELER ?

Çoğumuz yaşamımızın gençlik çağlarında çocuk sahibi oluruz. Bu küçük tatlı , masum insanlar hayatımızın odak noktasına oturuyor ve doğal olarak dünyaya geldikleri an en değerli varlıklarımız  haline geliyor. Peki bu değerli varlıklarımızı yetiştirirken acaba hep en doğruları mı yapıyoruz yoksa kulaktan kulağa dolaşan bazı yanlışları mı tekrar ediyoruz. Sihirli kadın sitesi olarak sizinle çocuklarımızı yetiştirirken aslında onlara nasıl zarar verebileceğimizi paylaşmak istiyoruz…

 

Çocuk yetiştirirken doğru sandığımız yanlışlarımız 

cocuk-yetistirirken-dogru-bildigimiz-yanlislar-2

İnsan hayatının  ilk yıllardaki yaşananlar ve deneyimler, kazanılan olumlu yada olumsuz özellikler aile ilişkilerinin seyri ve ailenin çocuk yetiştirme biçimi insanın gelecek hayatındaki ruhsal dünyasında önemli referans oluşturmaktadır. İki yaşına kadar bir çocuğun kişiliğinin genel çerçevesinin oluştuğu bilgisini hatırlarsak daha sonraki yıllarda devam eden kişilik gelişiminin bu platform üzerinde kurulduğunu da bilmemiz gerekiyor.

Yaşamın ilk yılları gelişim açısından çok önemli olduğu kadar çocuğunda bu dönemde anne babaya en çok muhtaç olduğu bir dönemdir. Anne babaların çocuk yetiştirme konusundaki bilgileri, yaklaşımları, doğru veya yanlış inanışları, kültürel değerleri aile içindeki ilişkileri belirleyecek buda ileride mutlu ya da mutsuz bir çocuk yetiştirmenin temelini oluşturacaktır.

Diğer yandan çocuklarımızın eğitimi ve terbiyesinde birçok yanlışı doğru olarak bilip uyguluyoruz. Daha sonra karşılaşılan problemlerde ise “nerede hata yaptığımızı” sorguluyoruz. Bu nedenle canımızdan çok sevdiğimiz çocuklarımızı yetiştirirken kendimizi değerlendirmeli, çocuğun zihinsel, karakteristik gelişimlerini iyi gözlemlemeli ve bu büyüme dönemlerinde yerinde, doğru müdahalelerde bulunmalıyız…

 

Çocuk büyütürken En fazla yapılan hatalar

  • Çok Kucağa Alırsak Fazla Alışır

Yeni doğan bebeğinizi emzirmek, altını değiştirmek, sevmek, okşamak, konuşmak için kucağınıza almalısınız. Anne ile bebek arasında kurulacak sevgi ve güven bağı için bu çok önemlidir. İstekleri karşılanan, sevgi ve güven hisseden bebeğinizi daha ileri dönemlerde uyku, beslenme gibi durumlar için belirli bir düzene alıştırmak daha kolay sağlanır.  Özellikle ilk üç ay bebeğinizi sık sık kucağınıza alın.

  • Çocuğa her istediğini almalıyız

Çocuğa her istediğini almasanız diğer çocuklardan kendini eksik hissetmez aksine sahip olduklarının değerini bilmeyi öğrenir. Ayrıca çocuğunuz büyüdükçe eğer ona isteklerini alamazsanız onu hiç hoş olmayan yolları kullanmaya siz teşvik etmiş olursunuz. Temel ihtiyaçları haricindeki şeyleri mümkün olduğunca dengeli vermek zorundasınız. Aksi taktirde tatmin peşinde koşan ve elde edemeyince çok eksik hisseden bir birey haline gelecektir…

 

  • Çok yoruldum Televizyon izlesin yada telefon , tablet yada bilgisayarla oyalansın…

Eğer böyle bir düşünceye sahipseniz , Televizyon, tablet,mobil telefon gibi bilgisayar türevlerinin özellikle 12 yaş altı çocukların zeka gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğini bilmelisiniz. Eğer çocuğunuzla çok fazla ilgilenemiyorsanız bir kreşe verebilir veya diğer akranları ile korunaklı bir ortamda iletişim kurmalarını sağlamanızı tavsiye ediyoruz.

  • Çocuğum Terlerse Hasta Olur

Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak yanlış bir yaklaşımdır. Her çocuk hareket edince terler; terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! ‘Çok terledin artık yerine otur’ demek, onu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Hareket etmelerini kısıtlamaktansa, onu spora yönlendirin…

 

  • Çocuğun ateşini düşürmek için terletmeliyim !

Sakın böyle bir şey yapmayın çok yaygın olarak bilinen bu hata en geleneksel cnayet şekillerinden biridir. Çocuğu terletmek yerine aksine soyup soğu suya sokmanız ateşini düşürmenize yardımcı olacaktır. Eğer çocukları ateşleri varken daha da fazla sarar sarmalarsanızhavale geçirmelerine ve hatta ölümlerine sebep olabilirsiniz.

  • Süt İçmek Çocukta Gaz Yapar

Çocukların beslenmesinde bir yaşından önce inek sütü yer almamalıdır. Ancak bir yıldan sonrada günlük süt tüketimi 400 CC’yi geçmemelidir. Sütün içinde bulunan laktoz adlı şeker gaza yol açar. Fakat artık her yerde laktozsuz sütler de bulunabiliyor. Çocuğa süt vermemek çözüm olmamalı. Ayrıca çocuğun gazının olması sorun değildir sorun olan gazı çıkartmakta zorlanmasıdır. Sancıyı yapan gaz değil o gazı çıkartamamakdır.

  • Şişman çocuk sağlıklıdır

Şişmanlık sağlık değil, sağlıksızlık göstergesidir. Hem çocukluk çağı hem de erişkin dönem için hipertansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, ortopedik bozukluklar, pişik, solunum yolu enfeksiyonları, psikolojik bozukluklar gibi birçok hastalıkla ilişkisi saptanmıştır. Dengeli beslenen çocuk zayıf da olsa sağlıklıdır…

 

  • Soğuk Şeyler Yerse Hasta Olur!

Dondurma gibi serinletici yiyecekler sağlık kurallarına uygun olarak hazırlandıktan sonra, üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilerek tüketilmelidir. Dondurma yemeklerden sonra verilmelidir. Böylece hem çocuğun iştahının kapanmasına neden olmaz hem de boş midede soğuk besinin yol açabileceği karın ağrıları görülmez. Yavaş yavaş ve yalayarak yenilir ve beraberinde su içilir ise boğaz ağrısı veya tahrişine yol açmaz.

  • Kalın Giydirelim ki Üşümesin!

Çocukları üşüteceği endişesi ile kalın giydirmek, sarıp sarmalamak terlemelerine ve hastalanmalarına yol açar.

  • Yıkanırsa üşütür

Çocuklar banyo yaptıkları için hasta olmaz. Hasta çocuk bile banyo yaptığında tıkalı burnu açılır; vücudundaki  ter ve toksinlerden arınır. Sadece hastalık dönemlerinde uzun banyo yapılmamalıdır…

 

  • Soğuk algınlığı mı? Üşütme mi?

Soğuk algınlığı (Nezle) toplumda en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığıdır. Sıklıkla hava değişim dönemlerinde görülen bu hastalığa neden olan 100’den fazla virüs vardır. Hasta kişilerin hapşırıp–öksürmesi ile havaya karışan mikroplar, sağlam kişilere burun, ağız ve göz aracılığı ile bulaşır. Yuva, kreş, okul çocuklarında salya, sümük ile temas etmiş eller, oyuncaklar, yüzeylere dokunma yolu ile de bulaşma olur.  Açık havada, rüzgârda kalıp üşütmek ile ilgisi yoktur.

  • Midesini Üşütürse Kusabilir!

Mide ve barsak hastalıkları virüs ya da bakterilerle oluşur. Soğukta kalma sonucu oluşmaz. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, gaz çıkarma gibi belirtilerle seyreder.

Unutmayın ebeveynlerimizden öğrendiğimiz bir çok davranış onların zamanlarında doğru biliniyor fakat çok tehlikeli durumlara yol açabilmektedir.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.