çocuk ve bebek diyabeti

Çocuklarda ve Yeni Doğan Bebeklerde Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Şeker hastalığı, başta karbonhidratlar olmak üzere Protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalık genellikle yetişkinlerde görülebildiği gibi bebek ve çocuklarda da görülür. Kadın sitesi anne bebek ve sağlık bölümünde “Bebek ve Çocuklarda Diyabet” yazımıza yer veriyoruz…

Çocuklarda Diyabet

küçüklerde diyabet
cocuk-ve-bebeklerde-seker-hastaligi

Diyabet çocukluk çağında görülen kronik hastalıklardan biridir . Bu çağdaki diyabet vakalarının %98’inden fazlasını İnsüline Bağımlı Diyabet(IDDM) vakaları oluşturur.

Diyabet kız çocuklarında da erkek çocuklarında da görülebilir. Tip 1 diyabet bağışıklık sistemi hastalığı olarak sınıflandırılmaktadır. Tip 1 diyabet, belirtileri görülmeden çok uzun bir süre önce ortaya çıkmaktadır. Pankreasta bulunan ve insülin üreten hücrelerin zedelenmesi ile meydana gelir.

Şeker Hastaları, insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışardan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundadırlar. Bu nedenle Tip 1 Diyabet İnsülin’e Bağımlı Diyabet olarak da isimlendirilir…

 

Çocukluk Dönemi şeker hastalığı

Çocuklarda görülen bu diyabet bebeklik döneminde ya da çocukluk döneminin ilk safhalarında başlar; ancak belirtiler çocukluk döneminin sonlarına doğru ortaya çıkar.

Diyabetin belirtileri arasında yorgunluk, aşırı susuzluk, sık sık tuvalete çıkma, altına kaçırma, iştah kaybı, kilo kaybı, deri enfeksiyonları, ağız etrafında yaralar; çok ileri safhalarda bulantı, kusma ve karın ağrısı yer almaktadır. Diyabetli çocuklarda insülin eksikliği sonucu kandaki şekerin kullanılamaması sonucu aç kalan hücreler enerji sağlayabilmek için yağları ve proteinleri parçalamaya başlarlar. Bunun sonucunda kilo kaybı meydana gelir.  Ayrıca yağların enerji üretimi için kullanılması sırasında KETON adı verilen asit yapıda maddeler açığa çıkar. Ketonlar mide bulantısı ve kusmaya neden olurlar. Ayrıca vücuttan bu asit maddeleri atabilmek için hızlı nefes alıp verme başlar.  Ketonlar idrarla da atılırlar. İdrarda keton olup olmadığı idrar test çubuğu ile kolayca anlaşılabilir.

İdrarda keton var ise test çubuğundaki açık renk koyu pembe-mor renge dönüşür.  Eğer diyabet bu dönemde teşhis edilmez ve gerekli tedavi başlanmaz ise  çocuk diyabet ketoasidozu dediğimiz ağır tabloya girebilir ve koma gelişebilir. durum ciddidir.

Çocuğunuzun yada bebeğinizin düzenli kontrollerini yaptırın

Bütün hastalıklar gibi şeker hastalığı türlerinin tedavisi olmasa da baskılaması gerek diyetler gerekse ilaçlarla mümkündür .

Dolayısı ile erken dönemde teşhis ve önlemler çok önemlidir.

Çocuğunuzun ve bebeğinizin sağlık durumunu devamlı olarak takip ederek onu düzenli kontrollere götürmeniz erken teşhis ve yaşam düzenlemeleri yapmanız gerekli tedavilere yönlendirmeniz hem çocuğunuzun yaşam kalitesi hem de sizin huzurlu olmanız için çok önemlidir.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.