Çocuk Gelişiminde Satranç’ın Faydaları Nelerdir?

Bütün anne ve baba çocuğunun bedensel,zihinsel ve duygusal olarak gelişmesini arzu eder. Çocuğun gelişimi yanında çevresini daha iyi tanıması,daha iyi iletişim kurması ve sosyal yönünü daha fazla geliştirmesi amacıyla pek çok anne baba çocuğunu sportif bir aktivite  veya sosyal bir etkinliğe gönderir.  Satranç sporunun da bu alanda farklı ve özel bir önemli vardır. Satranç sporunun bu konudaki yeri farklıdır. Diğer sporlar ile yaşam arasında da benzerlikler açısından  hiç birinin yaşama benzerliği satranç kadar olamaz. Çünkü satranç, pek çok spor gibi hayattan kopuk yapay olmayıp bizzat hayatın gerçeklerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir oyundur. Bugün sizlerle satranç oyununun çocukların zihinsel gelişimi üzerinde ki olumlu etkilerini paylaşmak istiyoruz…

 

Satranç Nedir ?

cocuk-gelisiminde-satranc-oyununun-faydalari-nelerdir-2

Satranç’ın yaratılışı çok eski zamanlara dayanmak da gerçekten Milattan Öncesine  ye kadar dayanan bir tarihi vardır.
Satranç nedir ? , Satranç nasıl oynanır ? sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; Satranç bir stratejik bir masa savaş oyunudur. Genel adı ile siyahların ve beyazların savaşı olarak da geçmektedir. Savaşı beyazlar başlatır ve her taşın yapabileceği hamleleri yaparak oyunu kazanmaya hedeflenir. Satranç düşünce ile oynanır ve satranç oynayan oyuncuların suç oranları neredeyse sıfıra yakındır.

Bunu söyle örnekleme yapabiliriz satranç oynayan bir oyuncu hamlesini yapabilmek için karşı tarafın hamlesini beklemektedir ve sabır ile düşünerek oynandığı için bu oyuncu trafik ışıklarında kırmızı ışığı da bir hamle olarak görür ve kendi hamlesini yapabilmek için bekler. Bu örnekleri böyle çoğalta biliriz. Sadece amatör oyunlar bile insanın günlük hayatına ya da iş hayatına geniş bir pencereden bakıp, karşısındaki engelleri seri ve sıkıntı yaşamadan atlatmasında büyük rol oynar.

Kişi sabırlı ve kendi hamlesini düşünerek yapmayı küçük yaşlarda öğrenmeye başlaması. İlerleyen yaşlarda bu bireyin her adımını düşünerek, sabırlı bir birey olacaktır. Yabancı ülkelerde satranç okullarda ders olarak gösterilmektedir. Bizim ülkemizde ise çocuklar daha çok oyun parklarında, televizyon karşılarında büyümekteler. Ancak çocuğumuzu satranç veya benzeri gelişimi hızlandırıcı, düşünceyi artırıcı oyunlarla eğitmek çocuklarımızın ilerleyen yaşlarında ne kadar faydalı olacaktır…

 

Satranç Oyunun Faydaları Nelerdir ?

Satranç Oyunu zihinsel olarak bir çok farklı faydaya sahiptir.

Satranç , Motivasyon ve Konsantrasyonu Geliştiriyor

Çocuklarımızın bir konu üzerinde konsantre olamamaları, en fazla şikayet ettiğimiz sorunlardan biridir. Sanılanın aksine, çocukların dikkatlerini bir konu üzerinde toplamasıyla konsantrasyon artmaz. Konsantrasyonu sağlayan en önemli unsur, motivasyondur. Çocuk gerçekten sevdiği, istediği şeylere karşı konsantre olur. Satranç, bir oyun havası içinde, çocuğu zorlamadan, kendi arzusuyla düşüncesini bir konu üzerinde yoğunlaştırmasını sağlar. Satranç sayesinde konsantre olmayı öğrenen çocukların, daha sonra derslerine ve diğer konulara konsantre olmaları daha kolay olur. Satranç oynayan çocuklarda dikkat dağılması sorununun önemli ölçüde azaldığı zamanla görülecektir.

Satrança Başlamak İçin Hangi Yaş Uygundur?

Çocuklara satranç öğretmek için doğru yaş zihinsel ve duygusal olarak bunun üstesinden gelebileceği yaştır. Dikkatli olunması gereklidir çünkü satranç öğrenmesi kolay bir oyun değildir ve eğer özen gösterilmezse çocuğun cesareti kırılabilir. Yedi ya da sekiz yaşına kadar çoğu çocuk bu oyunun tüm yönlerini kavrayabilir ve bu andan itibaren ya ebeveynlerden biri ya da iyi bir oyuncu çocuğun oyunda ilerlemesine yardımcı olabilir….

 

Satrançın Çocuk Gelişimine Faydaları Nelerdir?

cocuk-gelisiminde-satranc-oyununun-faydalari-nelerdir-3
  • Dikkatini bir konu üzerinde toplamasını ve sabırlı olmasını öğretir.
  • Başkalarına karşı saygılı ve anlayışlı olmasını sağlar.
  • Kötü alışkanlıklar ve arkadaşlar edinmesine engel olur.
  • Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavramasını sağlar.
  • Verilen kısıtlı sürede hızlı ve doğru düşünebilmesine yardımcı olur, olayları daha doğru yorumlama yeteneğini geliştirir.
  • Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
  • Kendine güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur.
  • Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp, kavranmasına yardımcı olur. Araştırmacı olmasını ve bilginin önemini kavramasını sağlar.
  • Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.”Neden?” sorusunu sorarak olayları kendi içinde sorgulamayı öğrenir.
  • Mantıklı olmasını ve öz eleştiri yapabilme özelliği kazanmasına yardımcı olur.
  • Yaratıcı ve üretken olmasını sağlar.
  • Başarıyı ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla elde edebileceğini öğrenir.
  • Her ne koşulda olursa olsun mücadele etmeyi öğrenir.
  • Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, kaybetmesinin nedenlerini sorgulamasını ve oyunun sonucunu olgunlukla karşılamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
  • Başarılardan mutluluk duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir. Kazanmanın değerini anlar.
  • Yepyeni hedefler belirleyip bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
  • Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini, veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.
  • Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
  • Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.

En önemli konu “eğlence” unsurunun önde gelmesidir. Bunun için ders ya da resmi öğrenme çalışmaları dışında ideal olarak bir kulüp ya da okul ortamında arkadaşlar ile rekabetçi bir ortamda satranç oynanması da gereklidir. Eğer bir partiden sonra hatalar işaret edilirse bu çok faydalıdır çünkü öğrenme sürecini hızlandırır. Elbette ki sadece antrenörleriyle ve turnuvalarda oynayan çocuklar da vardır. Ancak bu yaklaşım sadece çok yetenekli ve hırslı çocuklar için uygundur. Çocuğun arkadaşları ile çok sayıda oyun oynaması çocuğu daha fazla oyun kazanmak için oyununu geliştirme yönünde motivasyon sağlar….

 

Öngörü Gelişimini Sağlar ve Analizde Fotografik Hafızayı Geliştirir

Satranç oyununda oluşacak pek çok konum, önce zihinde canlanır. Zihinde beliren bu konumlardan hangisinin daha iyi olacağına karar verildikten sonra bunu tahta üzerinde gerçekleştirmeye yönelik hamleler yapılır. Çocukların gerçekleştirmek istediklerini önceden zihinlerinde yaşatmaları, onlarda yaratıcı düşüncenin filizlenmesine zemin hazırladığı gibi, düşündüklerinin gerçekleştiğini görmek de kendilerine olan güvenini arttırır.

Bir satranç oyuncusunun, oynadığı oyunu, üzerinden bir süre geçmiş olsa bile, hiçbir yere bakmadan tahta üzerinde yeniden oynayabildiği, satranç oyuncularının sık sık şahit oldukları bir olaydır. Bu, yeni başlayan oyuncularda görülmeyen, oyun pratiğinin ilerlemesine paralel olarak gelişen bir özelliktir. Bilindiği gibi hafızanın pek çok dalı vardır. Satranç özellikle fotografik (Görsel konumsal) hafıza üzerine etkilidir. Oyuncunun onlarca hamleyi sırasıyla aklında tutabilmesi, gelişmiş bir hafızanın sonucudur. Gelişmiş bir hafızanın, sadece satranç oyunu ile sınırlı kalmayıp diğer alanlarda da etkisini göstereceğini söylemek mümkündür. Hafızayı artıran temel unsur, belleği zorlamaktır…

Satranç Oyununu hayatınıza Alın , Çocuklarınızı teşvik edin

Satranç Oyununu çocuklarınızın oynaması için yapmanız gereken çok zor değil çok basit bir tavla oyunu tahtasının bile arkasında satranç tahtası mevcuttur.

Herhangi bir yerde kolaylıkla satranç taşları bulabilirsiniz. Bütçenize göre mermer tahta veya plastik olarak bu taşlardan edinebilir ve basit bir satranç kuralları kitabı edinerek satranç oynayabilir, çocuklarınıza öğretebilirsiniz.

Ayrıca bu çocuklarınızla oyun aracılığı ile iletişiminizi güçlendirir ve çocuğunuzun zihinsel yapısının olumlu şekilde gelişmesine yardımcı olacaktır.

Kişisel gelişim ile ilgili diğer yazılarımızı OKUMAK İÇİN …

 

Mutlu günler dilerim

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.