Çocuklarda R harfi sorunu ve çözümü

“R” leri Söyleyememe Tedavi Edilebilir mi?

Çocuklarda R’leri söyleyememe kendiliğinden geçen bir problem değildir ve en geç 8 yaşına kadar müdahale edilerek düzeltilmesi gereken bir konuşma bozukluğudur. Her ses, o sesi üretebilmek için gereken dil, dudak, damak ve çene koordinasyonu geliştikçe harf haznesine katılıyor. Konuşma bozukluklarında önemli yer tutan ‘r’ sesinin genel olarak 6 yaş civarında doğru kullanılması beklenir. Kadın sitesi anne bebek bölümünde “Çocuklarda R harfi söyleyememe sorunu ve dil terapisi ” yazısına yer veriyoruz…

 

Dil terapisi nedir ?

Dil terapisiyle r harfi sorunun çözümü
cocugum-r-harfini-soyleyemiyor-ne-yapmaliyim-dil-terapisi-2

Yanlış dil alışkanlığı devam ettikçe bu alışkanlığı kırmanın da daha zor olduğunu belirten uzmanlar, R sesini söyleyememe sorununun tedavisinde, çocuğun R sesini söyleyebilmesi için ağız hareketinin planlanması ve o sesi çıkartma alıştırmalarının yapıldığı bir protokol uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.6 yaşını geçmiş çocuklarda kendiliğinden geçmesini beklemek yerine terapiye başlayıp kısa sürede sesi doğru çıkarmayı öğretmek uzun vadede birçok olası problemin yaşanmamasını sağlar. Okuma yazma öğrenildiği zaman, R yerine başka bir ses üreten bir çocuk okurken ve yazarken de bu iki sesi karıştırabilir. Dolayısı ile bu akademik performansı da etkileyebilecek bir problem olabilir…

 

Dil Konuşma Uzmanına Danışın

Bu konuda danışılması gereken yer Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanıdır. Eğer çocuk R yerine başka bir ses çıkarıyorsa, bu seslerin farkını anlatmak önemlidir. R sesini doğru söylemeyi öğrendikten sonra bile çocuk konuşmasında eski hataları yapmaya devam edebilir. Doğru dil hareketini yapabilmek kadar, bu hareketi kelimeler ve cümleler içinde tekrarlayıp egzersiz yapmak da önemlidir. Terapide çocuk için egzersizler hazırlanır ve terapi esnasında yoğun olarak pratik yapılır. Çalışılan egzersizler eve ödev verilir ve bir sonraki terapi seansına kadar pekiştirilmesi istenir…

 

Konuşma sorunları yaşayan çocuklara , ailenin Yaklaşımı Nasıl Olmalı?

Ailelerin Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı ile işbirliği içinde olması çok önemlidir. Uzman, aileye de sesin nasıl üretildiğini ve evde bunu çocuklarına nasıl çalıştırabileceklerini öğretir. Terapide çalışılan egzersizler eve ödev verilir. Aileye bu egzersizleri nasıl yaptıracakları anlatılır. Evde terapide yapılanların pekiştirilmesi çocuğun doğru sesi daha çabuk genellemesini ve terapinin daha kısa sürmesini sağlar.

Sesi doğru üretmeyi öğrenmek her yaş için mümkündür. Yaygın inanışın aksine, ergenler veya yetişkinler de konuşma terapisi ile ‘r’leri doğru üretebilir. Yanlış dil alışkanlığı yerleşmiş olduğu için daha fazla efor gerektirse de sesi doğru üretmeyi öğrenmek mümkündür.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.