İnatçı çocuk sorunu

Eğer çocuk sahibi iseniz ve iocuğunuz bir şeyleri yapma İstediğiniz şekilde davranma konusunda inatçılık yapıyorsa bunun sadece sizin çocuğunuza özel bir durum olmadığını bilmeniz gerekir…

 

İnatçılık çocukların doğal gelişim süreci içindedir

cocugum-cok-inatci-2-ben-buyudum

Çocuklar bebeklikten çocukluğa geçiş evrelerinde belli zamanlarda bir şeyleri yapma söz dinleme konusunda ebeveynlerine direne bilirler.

Çocuklarda bu direnme yani başka bir deyişle inatçılık durumu aslında onların duygusal gelişiminin bir parçasıdır. Henüz bebeklik yaşlarda olan ebeveynlerin İlerleyen dönemlerde çocuklarının inatçı davranışları ile karşılaşmaya hazır olmaları gerekir.

Çocukların kendilerini de bir birey olduklarını ispatlama çabalarına ve tek başlarına bir şeylere karar verebileceklerini düşündükleri 1 ila 3 yaş arasında hayır deme yeteneği kazanır. Bu döneme halk arasında Hayır dönemi ismi verilir ve bu süreç çok yaygın ve doğaldır.

 

İnatçı çocuğa nasıl davranmalı

1 ve 3 yaş arasında çocuğun duygusal gelişiminin doğal bir parçası olan ve benzer bir şekilde ergenlik döneminde de ebeveynlerin yaşayacağı hayır dönemi ile ilgili ebeveynlerin davranış biçimleri çok önemlidir. Bu dönemde yapılacak bazı hatalar çocukların karakteristik gelişimleri konusunda onları olumsuz yönde etkiler.

Sihirli kadın sitesi olarak Hayır dönemindeki çocuklarla nasıl iletişim kurulması gerektiği konusunda bazı tavsiyelerimiz var:

İNATÇI ÇOCUK İLE BAŞ ETMENİN 11 KURALI

cocugum-cok-inatci-3
  1. Çocuğun inadına, inatla Cevap vermeyin: çocuğunuzun direnç gösterdiği hallerde ona kesinlikle direnç ile cevap vermeniz gerekmektedir. Mesela üstünü giymek de direnen çocuğunuza üstünü giymezse Onunla oyun oynamayacaksınız ı veyahut da istediğini almayacağınız ı söylemeyin. Daha çok olumlu bir yaklaşım içerisinde bulunur Ona neden giyinmesi gerektiği konusunda doğru yöntemle ikna etmeniz gerekmektedir. Tekrar ediyoruz Bu yöntem kesinlikle olumlu bir çocuğun ikna olacağı bir yöntem olmalıdır.
  2. Çocuğun Duygu dünyasını olumsuz etkileyecek cümlelerden kaçınmalısınız: çocuğunuza ne kadar inatçısın Seni artık sevmiyorum senden bıktım gibi cümleler kesinlikle kurmayın bu tarz cümleler onun iç dünyasında çok farklı büyük yaralar açmaktadır. Onu her şekilde sevdiğinizi ona belirtmeniz gerekmektedir. Yine yukarıda olduğu gibi olumlu bir biçimde yapması gerekli olan hayati şeyi neden olduğuna onu ikna etmeniz gerekir. Ebeveynlerin en büyük derdi yemek olduğu için bunun üzerinden örneklemek gerekirse Yemek yemekle direnen bir Çocuğunuz varsa eğer Yemeğini yerse oyun oynamak için gerekli olan enerjiye sahip olacağı konusunda onu ikna edebilirsiniz.
  3. Kesinlikle Ceza ve ödül sistemini kullanmayın: Çocuğunuzu Eğer yapması gereken şeyi yapmıyorsa kesinlikle cezalandırmayın veya kendisine ödül teklif etmeyin. Çocuğunuza ceza vermeliyiz onu ilerleyen zamanlarda yalana teşvik edebileceği gibi mükafatlandırır manız da olması gereken bir şey yaptığı zaman bile bunun karşılığı olarak sizden mükafat beklemesi gibi karakteristik bazı sorunlara yol açabilir. Bu yöntemlerin yerine anlaşamadığınız söyleyerek ortak bir yöntem aramayı tercih etmeniz çok daha etkili ve onun ikna olabilmesi konusunda çok daha olumlu sonuçlar sağlayacaktır.
  4. Kuralları koyun ve mutlaka nedenini açıklayın: Kural koymak ebeveynlerin uygulaması gereken en önemli şeylerden biridir. Fakat kuralları koyarken nedenlerini hem kendinizin iyi bilmesi hem de çocuğunuza doğru şekilde sıkılmadan izah etmeye devam etmelisiniz. Eğer neden o kuralı uygulanması gerektiği konusunda kendisini bilgilendirmeniz olası olumsuz sonuçlar konusunda herhangi bir bilgisi olmadan sadece Kural koyulduğu için uygulama yöntemini seçer ve ilerleyen zamanlarda sizin yokluğunuzda bu konu kendisine zorluk yaratacaktır. Bu şekilde hem çocuğunuza yapması gereken davranış biçimini neden olduğunu anlatmış olursunuz hem de Eğer kendisine bu konuda bir mantık yürütme teşvik ederseniz düşünce yapısında çok olumlu sonuçlar alırsınız.
  5. Mutlaka seçenek sunun: kendisi bir şey Yapmak istemiyorsa çocuğunuzla mutlaka başka bir seçenek daha sunmanız çok önemlidir. Onun istediği başka bir şey olabileceğini unutmayın. Eğer çocuk bir şeyi yapmayı başka bir şey yapmamayı istiyorsa onu ikna edebilmenin en güzel yöntemi onun isteyeceği ikinci bir seçeneği ona sunmaktır. Bu hem onun da istediği bir şeyin yapıldığı duygusunu ona vererek Özgüven duygusunu desteklemenin yanı sıra size de rahat ettirecektir.
  6. Çocukla aynı dili konuşun: çocuk bir konuda sizlerle inatlaşma içerisine giriyorsa ona büyük insanla konuşuyormuş gibi konuşma hatasını yapmayın. İkna olmayacak gibi sizin bu anlaşılmaz konuşmalarınız karşısında duygularını ifade etmekten kaçınma eğilimi gösterecektir. Bunun yerine onun anlayabileceği ve bildiği kelimeler ile olabildiğince açık biçimde konuşmaya gayret edin Böylece çocuğunuz sizin söylediğiniz şeylere yabancılık çekmeceye gibi aynı zamanda İlerleyen dönemlerde duygularını size söyleme konusunda kendisini Özgür hissedecektir.
  7. Kesinlikle kışkırtıcı olmayın: ebeveynlerin yaptıkları en büyük hatalardan biri çocukların özellikle Hayati konularda inatlaşma ları doğrultusunda onları kışkırtarak bir kavga ve üstünlük ortamı yaratarak çocuğu ikna etme çabalarıdır. Üstünü giyme konusunda inatlaşan bir çocuğa Eğer üstünü giymezsen dışarıya çıkamazsın ve oyun oynayamazsın yerine Tabii ki üstünü giydikten sonra dışarıya çıkabiliriz gibi olumlu ve Kışkırtma yan cümleler daha etkili olacaktır.
  8. Yapması gereken şeyi doğru dille sorun ya da isteyin: çocuğuna seçenek sunmanız maddesinde olduğu gibi çocuğunuzdan bir şey isterken mümkün olduğunca seçenekli ve hayır cevabını en aza indirecek şekilde kendisine sormaya gayret edin. Seçme şansı verilen çocuk kendisini çok daha güvende ve Özerk hisseder. Yemeğe gel yerine hangi yemekten yemek istersin gibi sorular çocuğunuzun yemek yememe konusunda sizlerle inatlaşması nın önüne geçecektir.
  9. Çocuğunuza örnek olmanız çok önemli: çocuğunuzdan istediğiniz veyahutta yapmasını istemediğiniz bir şeyi Eğer siz yapıyorsanız bu konuda ne söylerseniz söyleyin o çocuk derininde bu duruma ikna olmaz. Eğer siz bir tütün maddesi kullanıyorsanız ve çocuğunuzdan tütün maddesi kullanmaması gerektiğini söylüyorsanız bunun Hiçbir etkisi yoktur. aksine kullandığınız kuralı ilk başta Siz bu kuralı çiğnediğini için hem onun davranışlarına güvenen en önemli figürler Sizler olduğunuz için bu davranış biçimine içten içe benimseyip yapılabilecek bir şey olarak görür hem de koyulan kuralların çiğne ne bilecek olduğu konusunda genel anlamda ikna olurlar. çocukların söylediklerimizden daha çok yaptıklarımızı izlediğini unutmayın. Tutarlı olun.
  10. Olumlu yönde değişen davranışını gördüğünüzü belirtin ama abartmayın: Çocuğunuz inatlaştık bir konuda davranış biçimini değiştiriyorsa bu olumlu değişimi gördüğünüzü belli edin. fakat yemek yeme konusunda inatlaşan bir çocuğun yemek yemesi sonucunda sanki dünya şampiyonu olmuş gibi davranmayın. Eşyalarını kaldırmışsın ne kadar da güzel ve düzenli olmuşlar gibi cümleler kullanabilirsiniz.
  11. çocuğunuzun sizi hemen anlamasını beklemeyin sabırlı olun: çocuğunuza bir şeyi anlattığınız zaman ona Sen Büyüdün Artık ile başlayan cümleler kurmayın ve ondan hemen istediğimizi yapmasını beklemeyin. O halen bir çocuk ve hayır dönemi içerisinde ise inat eden davranışlar göstermeye devam edebilir. yukarıda belirttiğimiz davranış biçimlerini tutarlı devamlı ve bıkmadan sergilemeye Özen gösterin.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen BURAYI TIKLAYIP ZİYARET EDİN

Çocuğumuz ile birlikte mutlu ve huzurlu bir ömür diliyorum.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.