Çocuklar neden altını ıslatır ?

Geceleri altına idrar kaçırma şikayeti çocukların %15-20’sinde görülebilen bir rahatsızlık olup, Çocuğum Altına Kaçırıyor diyen anne babaların şikayetleri sıkça dile getirilir. Bu hastalığa tıp dilinde ‘Enürezis Noktürna’ adı verilmektedir. İlaçsız tedaviler aileler tarafından ciddiyetle uygulandığında tedavideki başarı oranı %80-90 oranlarına çıkabilmektedir. Kadın sitesi , anne bebek bölümünde “Çocukların altını ıslatma nedenleri nelerdir ? ” yazımızı sizinle paylaşıyoruz…

 

İdrar Kaçırmanın Tıbbi nedenleri Nelerdir ?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının ortak düşüncesi, çok sık olarak karşılaşılan bir durum olan “Enürezis” , kişinin idrarını istem dışı olarak kaçırması şeklinde söylenebilir…

 

Çocuklarda İdrar kaçırma Tıbbi olarak 3 farklı şekilde  görülür

1-gündüz idrar kaçırma ,

2-gece idrar kaçırma

3-hem gündüz hem de gece idrar kaçırma , olarak incelenir.

Sadece gündüz ve hem gündüz hem de gece idrar kaçırma şikayetinin çoğunlukla ciddi sorunlara işaret ettiği düşünülmektedir.Bu nedenle gündüzleri idrar kaçırma şikayeti olan hastaların mutlaka bir çocuk hastalıkları hekimi kontrolüne alınması ve tetkiklerinin yapılması önemle önerilmektedir.

Yapılabilecek tetkikler arasında çoğunlukla doktorunuzun yönlendirmesi ile ; idrar tahlili, idrar kültürü, böbrek ve idrar yolları ultrasonografisi, sondalı işeme filmi olarak bilinen Voiding Sistoureterografisi, ilaçlı böbrek filmi olarak bilinen iv pyelografi ve işeme sırasında idrar akımını ölçen ürodinami yer almaktadır…

 

Kaç yaşında çocuk idrar kaçırırsa doktora gidilir

Genellikle 5 yaşa kadar olan veya haftada 2 defadan az olan idrar kaçırmalarının sadece takip altına alınır.

Eğer bu rahatsızlı yaşayan çocuklar , idrarını hiç tutmamışsa birincil, en az 6 ay idrarını tutabildikten sonra kaçırmaya başlamışsa ikincil olarak adlandırılır. Birincil enürezis noktürna çok daha sık görülmektedir. İkincil enürezis noktürna ise daha sıklıkla altta yatan başka bir hastalığı işaret edebilmektedir.

Enürezis noktürna nedenleri arasında ilk sırada ailevi yatkınlık gelmektedir. Hastanın aile bireylerinin çocukluk çağında %80’e varan oranda enürezis noktürna görülebilmektedir. Diğer nedenler arasında mesane kontrolünün yeterince olgunlaşmaması, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarının yapısal anormallikleri, sinir sistemi anormallikleri, uyku bozuklukları, ailenin sosyokültürel düzeyinin düşük olması ve psikolojik etmenler sayılabilir…

 

Çocuk idrar kaçırma tedavisi nasıl olur?

Enürezis noktürna tedavisinde ilaç kullanımından önce ilaçsız destek tedavileri denenmesi gerekir. Tedavide ilk olarak hastanın sıvı alımı düzenlenir. Hastanın mesane kontrolünü artırmak için gün içinde alt bezi bağlamamak, mesane hacmini artırmak için idrarı geldiğinde hemen idrarını yapmayıp idrarını tutmaya çalışmasını sağlamak uygulanabilecek yöntemlerdir. Gece mesane kontrolünü sağlamak için çocuk uyuduktan 1 saat sonra uyandırılıp, uyanık halde idrar yapmaya götürülür. Eğer çocuğun yaşamına etki eden psikolojik , sorun yaratma ihtimali olan bir faktörü varsa, tedavi için öncelikle bu faktör ortadan kaldırılmalı ya da çocuk bunun üstesinden gelmesi için desteklenmelidir.

Çocuk psikiyatrisinin desteğinin alınması da bu dönemde düşünülmelidir. Tuvalet eğitimi uygularken çocuk idrar tuttuğu zamanlarda ödüllendirilmeli, idrarını kaçırdığında ise asla ağır bir şekilde cezalandırılmamalıdır. Enürezis noktürnası olan hasta için bir takvim oluşturulmalı kuru geçirdiği geceler için güneş, altını ıslattığı geceler için bulut çizdirilmeli, güneşler arttıkça çocuk ödüllendirilmelidir.  Bir başka tedavi yöntemi de idrar alarm sistemleridir. Özel bir algılayıcı çocuğun iç çamaşırının içine veya yatağına yerleştirilir ve bir alarma bağlanır. Bu sistemin başarılı olabilmesi için 3-6 ay kadar kullanılması gerekir. Alarm sayesinde çocuk idrarını yapma aşamasında uyanmayı öğrenir.

Tüm bu ilaçsız tedavilerin hiçbir yan etkisi olmadığı için birlikte kullanılabilir. İlaçsız tedaviler aile tarafından ciddiyetle uygulanırsa başarı oranı %80-90’a kadar çıkabilmektedir.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.