child psychology tips

Çocuklara Ahlaki değerlerini ebeveynler Şekillendirir

Ebeveyn olan her insanın çocukları için en büyük arzusu, çocuklarının evden sonra ilk teslim ettiği sosyal alan olan okul hayatından başlayarak tüm yaşam sürecinde boyunca başarılı olmasıdır. Okul yaşamında öğreneceği akademik bilgileri çok iyi Öğrensin ve sınıfın en çalışkanı  olsun isteriz değil mi? Fakat okul başarısından daha önemli bir şey var “Ahlaki değerler “. Çocuklarımız ahlaki değerlerini okulda değil,  biz ebeveynlerinden öğreniyor. Yani aslında dünyaya gelen her çocuğun doğduğu yuva onun ilk eğitim alanı aslında biz  anne ve babalarıyız…

 

Ahlak Nedir ?

Ahlak, en basit tanımıyla çocukluk çağından yetişkinliğe uzanan süreçte bireyin, doğru ile yanlışı kendi iradesini kullanarak bunları sağlıklı bir ruh hali ve mantık süzgeci ile birbirinden ayırt edebilmesi ve hayatına yansıtabilmesidir.

Hem Evrensel  hem de toplumsal Ahlaki değerlerinin çocuğa kazandırılması sürecine de “ahlak eğitimi süreci ” adı verilir…

 

İnsanlar  Ahlaki değerlerini Ne zaman şekillendiriyor?

child psychology tips for family
cocuga-degerlerini-dogru-verin-2

Yapılan araştırmalar, küçük insanlar olan çocukların ahlak eğitiminin 6-12 yaş aralığında verilmesi gerektiğini belirtmekte.

Çünkü 6-12 yaş aralığından sonraki dönemde çocuğunuz için dış dünya ile yoğun bir etkileşim ve iletişim süreci başlıyor ve bu etkileşim iletişim çemberi günden güne büyük bir hızla güçleniyor ve genişliyor.

Dış dünyaya açılan oğlunuz veya kızınız, arkadaşlık ilişkileri kuruyor, topluma karışıyor ve kendisini bir birey olarak görmeye ve bunu kanıtlamaya çalışıyor. Ebeveynler için de haliyle o meşhur ‘ergenlik dönemi’ denen zorlu süreç başlıyor. Çocukların AHlaki değerlerini oluşturmaları açısından gerekli olan bazı önemli noktaları çocuk gelişimi uzmanlarının ortak düşünceleri ile verdikleri bilgiler doğrultusunda sizler için derledik…

 

Çocukların Ahlaki değerlerini oluşturmaları konusunda nasıl yardımcı olmalı

Aşağıda sizlerle paylaştığımız bilgiler Çocuk psikolojisi Sağlığı uzmanlarından gerek bireysel gerekse yaptığımız  bilimsel araştırmalar sonucunda elde ettiğimi z ortak sonuçlardan derlenmiştir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir.

ÖNCELKİKLE KENDİ İÇ DÜNYANIZI NETLEŞTİRİN

Çocuklarımıza sağlıklı bir kılavuzluk , yol arkadaşlığı yapmak istiyorsak öncelikli olarak onları aptal ve hiç bir şeyden anlamayan küçük canlılar olduğunu değil .

Onların bizlerden çok daha büyük bir potansiyele sahip henüz beyinleri kargaşa ile doldurulmamış çok akıllı insanlar olduğunun bilincinde olmalıyız.

Dolayısı ile kendi iç dünya tutarsızlıklarımızı tespit edip anlamadan ve sağlıklı bir hale getirmeden onlara aktaracağımız bilgilerin ve yönlendirmelerin sağlıklı olamayacağının bilincinde olmamız çok önemlidir…

 

ÇOCUĞUNUZA ÖRNEK BİR ROL MODEL OLUN

Çocukluk çağları bir anlamda taklit ile öğrenmenin en yoğun olduğu yaşlardır. Yani çocuğunuz sizin ‘söylemlerinizden’ ziyade ‘eylemlerinize’ odaklanır.

Çocuk gelişimi sağlığı uzmanlarına göre  ,Çocuklar özellikle yakın aile bireyleri olan ebeveyn olarak adlandırılan anne , baba ve varsa büyük kardeşlerinden gördükleri olumlu ve olumsuz tüm davranışları uygun gördükleri benzer durumlarda yapma eğiliminde oluyorlar.

Bu yüzden sadece öğretmenlerle değil, ailesinin de eğitimde etkili olduğu unutulmamalıdır…

 

ÇOCUĞUNUZUN DUYGULARINI VE  FİKİRLERİNİ  ÖNEMSEYİN

Özellikle de kalabalık ortamlara girdiğimizde pek çoğumuz çocukluğumuzda mutlaka duymuşuzdur. “Sen sus, çocuklar her şeye karışmaz” Halbuki bu söylem oldukça sağlıksız. Çocuk gelişimi sağlığı uzmanları da bunun oldukça yanlış bir söylem olduğunu belirtiyorlar.

Ergenlik dönemindeki bireylerin görüşlerine ve düşüncelerine saygı duyulması ve katı bir görüşün benimsenmemiş olması, birey olma yolundaki çocuğun daha iyi anlaşılmasına olanak sağlıyor. Anlaşıldığının ve kendisine saygı duyulduğunun farkına varan birey için süreç daha rahat bir şekilde devam ediyor.

Dolayısı ile siz onun duygu ve fikirlerine önem verirseniz o da dış dünyanın duygu ve fikirlerine saygılı olur. Bu durum çok önemlidir çünkü bu çocuğunuzun aynı zamanda karşıda ki kişilerin iyi niyetinden ziyade olumsuz duygu ve düşüncelerini de bilerek kendisini dış dünyaya karşı korumasına yardımcı olur.

AİLE İÇİNDE FİKİR BİRLİĞİNİ SAĞLAYIN

Çocuk gelişimi sağlığı uzmanlarına göre , çocuğunuzun zihninde soru ve o sorulara alınan cevapların birbirini onaylayan şekilde tamamlaması hayati önem taşımaktadır.

Çocuklar, zihinlerinde soyut kavramların oluşmasıyla sorgulamaya, bununla birlikte kavramlar ve ahlaki değerler hakkında sorular sormaya başlarlar. Tekrarlayıcı soruların birçok kez cevaplanmasıyla birlikte farklı soruların ortaya çıkacağı bir döngü kaçınılmaz bir doğal çocuk gelişimi sürecidir. Anne ve babalar, bu soruları çoğu kez doğru şekilde cevapladıklarından emin olamadıklarında ise endişe duyuyorlar.

Tutarlı olabilmek konusunda büyüme eğilimi gösteren bu kaygıyı en aza indirilmesi ise aile içindeki fikir birliğinin sağlanması ve bunun çocuğunuza en net biçimde yansıtılması ile mümkündür.

 

ÇOCUĞUNUZU DİNSEL KAVRAMLARLA KORKUTMAYIN

Çok yaygın bazı korkutarak eğitme eğilimleri vardır. Bunlardan en yaygınları :”Günahlarının omuzlarındaki melekler yazıyor”,  ” Allah Yaptığın her şeyi görüyor”, “Günah işlersen cehennemde yanacaksın” ve bunun gibi özellikle Türk toplumunda kullanılanlardır.

Bir çocuğunuz bu ve benzeri sözlere aşina olmalısınız . Fakat baskı ile kurulan bu yöntem sağlıklı bir ahlaki değer geliştirme konusunda olumlu olmayan yöntemlerdir.

Çocuk gelişimi sağlığı uzmanları  , bu söylemlerin doğru olmadığını belirterek bu tarz söylemlerin çocuklarda yoğun bir korkuya neden olup, çocukların ahlaki değerlere karşı bir yakınlık oluşturmakta güçlük çekmesine sebep olduğunu belirtiyorlar.

 

Yarım almaktan çekinmeyin

Kimi zaman kendi dünyamızın akışı içerisinde çocuğumuzun psikolojisine destek olmakta zorlanabiliriz. bu konuda gerek kendi ruh sağlığımız gerek se çocuğumuzun gelişimi konusunda konusunda uzman Psikologlardan yardım istemekten lütfen çekinmeyin. Unutmayın beyin de vücudun diğer organları gibi bir organdır ve bazen bazı sorunlarla kendi kendine başa çıkamayabilir.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

ve

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı mutlu günler dileriz

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.