Çalışan Anneler Çocukları ile Nasıl İletişim Kurmalı ?

Günümüzün yaşam şartları gereği bir çok kadın iş yaşamı içerisinde aktif biçimde rol almakta. Bu etkin rol ve kadının da aynen erkek gibi vaktinin neredeyse yarısını alan iş yaşamı anne olmak isteyen kadınların bu emellerine ulaşmaları ardından çocukları ile iletişimi doğal olarak daha seyrek hale getirmekte. Bugün sizlerle çalışan anne ve çocuk ilişkisi tüyoları yazımızı paylaşmak istiyoruz. ..

 

Annne’nin Çalışıyor olmasının Çocuklar üzerinde ki etkileri

calisan-anneler-cocuklari-ile-nasil-iletisim-kurmali-2

Bu durum çoğunlukla annesine ihtiyaç duyan bebekler ve çocuklar üzerinde farklı etkilere sebep olabilmekte.

Çalışan annelerin çocukları gün içerisinde ya dede anneanne gibi aile büyükleriyle kalıyor ya bakıcı tutuyor ya da kreş, anaokulu gibi seçenekleri gelirlerine göre değerlendirerek çocuklarını gözetim altında tutuyor.^Her bebek ve çocuk anne ve babasının özellikle de annelerinin hep yanında olmasını ister. Bunun olmadığı durumlarda yani annenin yanında olmadığı durumlarda bunun nedenine karşı ve anneye karşı farklı duygu yapıları geliştirir.

Çocuğun karakterine göre sonuçları farklı şekillerde gözlemlenebilen bu durum genellikle çocuklarından uzak kalmanın etkisi ile farklı depresyonlara sürüklenen kadınlar ve aynı şekilde bu durumu bir travma olarak algılayan çocuklar olarak gözlemleniyor.

” Çalışan annenin çocuk ile iletişimi çok önemli ! “

Eğer anneyseniz ve çalışmak zorunda kalarak çocuğunuzu farklı kişilerin gözetimine bırakıyorsanız yapmanız ve yapmamanız gereken bazı davranış biçimleri vardır. Bunları kısa başlıklarla sizlerle paylaşmak istiyoruz…

 

Çalışan annenin çocuğuna yapılması ve  yapmaması gerekenler Nelerdir ?

calisan-anneler-cocuklari-ile-nasil-iletisim-kurmali-3

Bir annenin çocuğa yapmaması gereken en önemli şeylerden biri çocuğa maddi zorunluluklardan dolayı ondan ayrı kalıyor olduğunu direk olarak yansıtmasıdır. Çocuğa para ile ilgili cümle kurulmaması gerekmektedir. Bu davranış biçiminin çocuğa verdiği mesaj “para seninle ilgilenmem gereken zamandan daha önemli” mesajıdır.

  • Çocuğunuza yorgunluğunuzu hissettirmeyin

Çocuğun karşısında daima enerjili olmak zorundasınız, Eğer çocuk sizi sürekli yorgun bitkin olarak görürse kendisine ait olan enerji ve neşenin kendisinden esirgendiği me mahrum edildiği duygusuna varabilir. Bu çocuğu hem yaptığınız işe hem de size karşı öfkelendirebilir. İş yerindeki insanlara ve işinize karşı nefret duygusu oluşturabilir. Ayrıca yorgunluğunuzun çocuğunuzla aslında bir ilgisi yok

  • Çocuğunuza çalışmanızın normal bir şey olduğunu belirtin

Çocuğunuza çalışmak zorunda olduğunuzu değil çalışmanın çok normal bir şey olduğunu söylemeli ve bu şekilde davranmalısınız. Çalışmanın normal olmadığı zorunluluk olduğu konusunda davranışınızın onun da hem okulda hem de ilerleyen zamanlarda iş yaşamında zorunluluk olduğu ve zorla , mecburen , istenmeyerek yapılan bir şey olduğu algısı oluşur…

 

  • Çocuğunuza vakit ayırın , onunla zaman geçirin

Genellikle çalışan anneler yorgun olmaları ve hem bedenen hem de zihnen sınırlarda oldukları için çocukları ile iletişim eksikliği yaşarlar. Bu durumun mazereti çok makul olsa da çocuk açısından öyle değildir. Çocukları televizyon yada tablet karşısında ilgisiz biçimde bırakmak hem onlara kötü hissettirir hem de olumsuz karakter gelişimine neden olabilir. Sadece  1 saat onunla iletişim cihazlarından uzak konuşup oyun oynamanız bile çok olumlu etki eder.

  • Çocuğunuzu evde ki basit işlere dahil edin

Evde ve alışverişte çocuğunuzu basit işlere dahil edin. Bunun iş ile ilgisi yok gibi görünse de çalışıyor olmanızın aynı zamanda çocuğunuzun kendisi ile ilgili sorumluluğu olması gereken özlük işleri  ve evin bireyi olarak hissetmesi için bir fırsat olduğunu unutmayın…

 

  • Çocuğunuz ile normal yaşam hakkında konuşun

Çocuğunuz ile normal yaşam konuları ile ilgili konuşun ve kendi isteklerini duygularını anlatmasına fırsat verin. Böylece hem kendisini yalnız bırakılmış ve ilgisiz hissetmeyecek hem de çalışıyor olmanızın onun üzerinde nasıl bir duygu durumuna yol açtığını gözlemleyebilirsiniz.

  • Çalışmaktan şikayet etmeyin.

Çalışıyor olmaktan dolayı sürekli şikayet etmeyin. Çalışmaktan dolayı şikayet ederseniz bu çocuğunuzun hem okul yaşamını etkileyebilir hem de ilerleyen zamanlarda çocuğunuzu sevmeyeceği bir iş yapmak konusunda bunun gayet doğal olduğu düşüncesine ikna eder. Ayrıca işinizden nefret etmesine ve sizin oraya gitmemeniz için elinden geleni yapmaya gayret edebilir. Sorunlar yaratabilir…

 

  • Çalışıyor olmanızı baba durumu ile özdeşleştirmeyin

Kadınların çalışması da erkeklerin çalışması gibi doğal bir durum. Eğer eşiniz var ve sadece çalışmak istediğiniz için ve maddi anlamda kendi özlük haklarınıza sahip olmak için çalışıyorsanız genelde babaya bağlama refleksi olmaz .

Fakat eğer baba yokluğundan veya ev bütçesine katkı için çalışıyorsanız bu durumu baba üzerinden anlatmayın. Hem erkek hem de kız çocuklarında baba profili büyük önem taşır. Erkek çocuklar için ideal erkek rol model kız çocuklar için ideal erkek figürüdür baba. Çalışıyor olmanızın nedenini baba yokluğuna veya maddi yetersizliğine bağlarsanız hem erkek çocuğun gözünde ki rol modeli siz çizersiniz hem kız çocuğunuzda ki erkek profilinin nasıl olması gerektiği ile ilgili fikir verirsiniz.

Eğer bu durum oluşmazsa da baba profiline karşı olumsuz bir imaj çizer ve zaten kendisinden uzak olmanız dolayısı ile kötü hisseden çocuğa nefret ve öfke duyguları geliştirmesine sebep olursunuz.

  • Mutlaka Sadece Çocuğunuza özel zamanlar Yaratın

Her gün en az yarım saat ve hafta sonları en az 2 saat sadece çocuğunuza yada çocuklarınıza özel zamanlar ayırın. Bu zamanlar onlar için çok önemli. Telefonunuz eşiniz ve dostunuzdan ayrı olarak onunla yada onlarla vakit geçirmeniz hem daha sağlıklı ilişki kurmanızı hem de iş yaşamınızın bunu engelleyemeyeceği duygusunu çocuğunuza hissettirir ve güzelleştirir…

 

Çocuğunuzu sevdiği ve mutlu olduğu şeyler yapmanın güzel olduğuna ikna edin
calisan-anneler-cocuklari-ile-nasil-iletisim-kurmali-4

Çocuğunuza sevdiği şeyleri yaparak mutlu olacağına ikna etmeniz ve mutlu olacağı şeyleri yapmaya teşvik ederseniz bu onun hem akademik hem de ilerleyen yaşlarda iş yaşamında başarılı ve mutlu olmasını sağlar.

Öncelikle belirtmek istiyorum mutluluk ve tatmin, haz aynı şeyler değildir. Sizi çok mutlu eden bir iş yaparak para kazandığınızı düşünün . Belki de öylesiniz. Bu artık iş kapsamından çıkarak mutlu alanlarda çalışmaktır. Karşılığında da para kazanıyorsunuz demektir bu mutluluğu pekiştirir.

Çocuğunuzun onu mutlu eden sevdiği bir işt yapıyor olması da mutlu ve güzel bir yaşam kurmasını sağlayacaktır.

Eğer siz de çok mutsuz sanız sizi mutlu eden bir şey olduğunu bilin, onu bulun ve o işi yapmak için hazırlanmaya başlayın. Siz de mutlu olmayı hak ediyorsunuz.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Çocuğunuz ve çocuklarınız ile birlikte mutlu bir yaşam dilerim

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.