Bruksizm Ne Demek ?

Sabahları yeni güne başlarken yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorsanız Bruksizm rahatsızlığınız olabilir. Kadın sitesi sağlık bölümünde ” Bruksizm rahatsızlığı, belirtileri ve tedavisi ” konusuna yer veriyoruz…

Çene, diş ve baş ağrısıbruksizm-ne-demek2

Günün ilk saatlerinde,  Sebepsiz baş ağrılarınız var, dişlerinizi birbirinden ayırmakta zorlanıyor ağzınızı açmak istemiyorsunuz, yemekleri çiğnerken tüm çeneniz ağrıyor. Doktora gitmenize rağmen herhangi bir sorununuz olmadığını söylüyor ve bir türlü bu sorununuzu çözemiyorsunuz.

Bu durumun sebebi dinlenmeniz gereken uyku süresince gece boyu dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyor olmanız olabilir. Bu sorunlara sebep olan rahatsızlığın ismi “Bruksizm” ( diş Gıcırdatma, Diş Sıkma ). Bu rahatsızlık ile ilgili gitmeniz gereken doğru doktorlar diş hekimleridir….

Diş gıcırdatma ( Bruksizm) belirtileri nelerdir? 

  1. Öncelikle yakın çevreniz bu durumu farkına varacak ve size dişlerinizi gıcırdattığınızı söyleyecektir.
  2. Kulak ağrıları,
  3. Çene ağrıları,
  4. Yüz ağrıları,
  5. Baş ağrıları,
  6. Kulak çınlaması
  7. Çeneden ağzınızı açarken ses gelmesi,
  8. Ağızınızı tam olarak açamamak
  9. Ağzı açarken ağrı
  10. Ağzı açarken çenede kaymalar…

 

Diş gıcırdatma rahatsızlığı ( Bruksizm) neden olur? 

Bruksizm aslında küçük çaplı bir stres durumudur. Günümüzde artan stres yoğunluğu hem bedenimizi hemde psikolojimizi direk olarak etkilemekte. Bruksizmin en belirgin karakter yapıları genelde sorunları içine atan sorun yaşayan kişilerin sorunlarını söylemekte zorlanan insanlarda görülmektedir.

Stres altındaki kişiler gece dinlenmeleri gereken ve bir sonraki güne hazırlanmak için uyku dönemine geçtiklerinden dişlerini sıkar veya gıcırdatırlar. Bu durum hem yeni güne çok kötü biçimde başlamalarına hemde ileride kendilerine bir çok farklı rahatsızlık yaratacak durum ile karşı karşıya kalmalarına sebep olacaktır.

Diş hekimlerine gitmezseniz ne olur ?

İleri aşamalarda dişleriniz hasar görebileceği gibi kolayca önünü alabileceğiniz bu sorun ilerde canınızı çok sıkabilecek çenenin hiç açılamama, çene çıkması, çenenin tam açılmaması gibi durumlarla karşılaşmanıza sebep olabilir…

 

Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır ?bruksizm-ne-demek3

Öncelike diş rahatsızlıklarının tümü için gerekli olan bir diş doktoruna gitmenizdir. Diş doktoru sizleri zaten gerekli olan konularda yönlendirecektir. Öncelikle dişleri uyguladığı ve diğer dişlerin karşıladığı gelen gücün dengeli ve eşit dağılıp dağılmadığı ve çenenin düzgün kapanıp kapanmadığına bakacaktır.

Hedef çenenin düzgün kapanması ve eşit güç uygulanıyor olması olacaktır. Bunun için öncelikle çürük ve kırık dişlerin tedavisi, eski protezlerden güç dengesini bozan varsa onların restorasyonu ve  eksik olan dişlerin yeniden yapılması hedeflenir. Tabi bu durum ile ilgili maddi gücünüz doğrultusunda sizin kabulünüz ile gerçekleşebilmektedir.

Bu işlemlerden sonra dişlere karşılayabileceklerinden fazla yük gelmesini ve diş gıcırdatma aşınmalarına engel olması için hastanın diş ölçüsü kalıp alınarak gece uyurken kullanılabilmesi için gece koruyucu diş plak yapılır…

Ayrıca günümüzde botoks enjeksiyonu ile bruksizm tedavisi uygulamaları da başlamıştır. Bu teknikle çene kaslarının belli bölümü stabil hale gelmektedir. ve böylece kişi istese de dişlerini sıkamamaktadır…

Kesin çözüm için Psikolojik destek alınmalı ?

Çünkü konunun sebebi aslında anlık yaşanan travmalar veya kişinin yapısında var olan stres kaynaklarının insanların diş gıcırdatma ve dişlerini sıkma durumu yapılacak tedavi veya kullanılacak olan koruyucu diş plağı ile çözüme kavuşamayacak ve devam edecek olmasıdır.

Bu rahatsızlığın kesin çözümü ise kişinin psikolojik yardım alınmasıdır

Bu durum yaşam kalitesini bozduğu gibi görüntü olarak hoş olmayan ağız yapısına neden olmaya devam edecektir.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILAR ve HABERLERİ OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı ve estetik günler dileriz

Sağlıklı günler dileriz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.