boyun-tutulmasi-ve-boyun-agrisinin-nedenleri-1

Boyun Tutulması ve Boyun Ağrısının Nedeni Nedir ?

Bir çok sebepler belirli zamanlarda boyun ağrısından ve hatta boyun ağrısını takip eden baş ağrısı şikayetinde bulunabiliriz. Bu durum bazen çok ileri giderek ağrıyı takip eden ani sancılar ve tutulmalar olarak da yaşam kalitemizi belirli dönemlerde bozabilmektedir. Peki Boyun ağrısı neden olur, acaba ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir mi ? Kadın sitesi sağlık bölümünde “boyun Ağrısı ve Boyun tutulmalarının nedenleri”  yazımıza yer veriyoruz…

 

Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?

Boyunda ağrı ve Tutulmanın nedenleri ve tedavisi
boyun-agrisi-ve-boyun-tutulmasi-nedenleri-nelerdir-nasil çozulur-2

Boyun bölgesinde meydana gelen ağrıların yaşanmasının en yaygın nedenleri  arasında alışıldık dışında yapılan bir bedensel aktivite sonucu incinme, burkulma ve farklı kas gruplarına zorlanma ile bağlantılı destek olmak isterken kasılma, belli bir süre sağlıksız beden duruşu  ya da belli bir pozisyonda çok uzun bir süre durma  gibi durumlardan dolayı rastlanmaktadır. Fakat Boyun ağrıları sadece bu sebeplerden dolayı kaynaklanmaz.

 

Kemik ve omurga rahatsızlıkları Boyun ağrısına neden Olabilir !

Bedensel Bir eylem Sonucu oluşan tutulma ve ağrı ;

Burkulmalar ya da boyundaki kaslarda meydana gelen kasılmalar genellikle bedenin alışık olmadığı fiziksel bir eylem sonrası meydana gelmektedir. Genellikle,  burkulmaya ya da kasılmaya dayalı boyun ağrısı vücudun alışık olmadığı yeni bir bedensel güç kullanmayı gerektiren işe veya spor aktivitesine  başlandığında ya da ağır bir şey kaldırmak, bir yere uzanmak gibi belli bir gündelik fiziksel eylem sonucunda fazla zorlanmayla meydana gelmektedir. Tutulmalar da genelde aynı nedenlerle travmaya bağlı olarak meydana gelebilmektedir…

 

Bu tip bir eylem sonucunda boyun ağrısı hissedildiğinde sorunu yaşayan kişinin yapması gereken 4 şeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz;

  1. Söz konusu olan yapılmakta olan işi hemen durdurmak. Anlık bir durum gibi hissettirse de ciddi sakatlanmalar olay olduğu anda ve kısa süre sonra sinyallerini yani ağrı veya sorun olduğunu hissettirmeyebilir. Buna halk arasında “sıcakken ağrımaması” durumu olarak dillendirilmektedir. hemen yaptığınız fiziksel eylemi durdurun.
  2. Bölgeye Soğuk Uygulayın; Ağrı olan bölgeye hemen soğuk uygulamalısınız buz veya soğuk kompres araçları kullanabilirsiniz. Bu hem bölgedeki travmayı azaltacak hem de ağrı oluşumunu mümkün olduğunca engelleyecektir.
  3. Dinlenin ; Bir an önce dinlenme pozisyonuna geçmenizi öneriyoruz Bir süre dinlenin ve ağrının durumunu gözlemleyin.
  4. Ağrı şiddetleniyor veya yayılıyorsa, hareket kısıtlılığına neden oluyorsa veya farklı yerleriniz de ağrımaya başlıyorsa hemen bir doktora gitmenizi tavsiye ediyoruz. Durum basit bir kas zorlanması burkulma veya incinme olmayabilir !

Aynı zamanda doğuştan veya gelişim sürecinde meydana gelebilen skoliyoz gibi postür bozuklukları omur ilik rahatsızlıkları da boyun ağrıları ve tutulmalarına neden olabilmektedir. Omur ilik formunda meydana gelen olumsuz yöndeki değişimler ağrının yanı sıra ileride çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte yaşam kalitesini ciddi biçimde düşürebilmekte ve sağlığın yanında çok da önemli olmasa da estetik açıdan da olumsuz etkiler yaratabilmektedir…

 

Beslenme Eksikliğine Bağlı Boyun Ağrıları  ve Boyun Tutulmaları

Demir, Çinko, B12 vitamini  gibi maddelerin eksiklikleri kasların ihtiyacı olan ve vücudun eksikliğini hissettiğinde tutulma kramp ve ağrı gibi belirtiler vererek bizleri uyarmaktadır. Ayrıca sıvı eksiklikleri de kaslarda güçsüzlük ve ağrı gibi etkiler gösterebilmektedir…

 

Göz rahatsızlıkları Boyun Ağrısına ve Tutulmalara neden olabilir !

Göz rahatsızlıklarının bir çoğunda baş ağrısı semptomları gözlenmektedir. Astigmat göz tansiyonu gibi göz rahatsızlıkları baş ağrıları ile kendilerini belli etmektedir.

Göz doktoruna giderek sorununuzu çözmelisiniz. Göz tansiyonu gibi göz hastalıkları çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. İhmal etmemelisiniz…

 

Psikolojik nedenler ağrıya neden olabilir !

Yüksek bir stres durumunda kan basıncınız değişiklik gösterebilir, uykusuzluk ve psikolojik bozulmalara yol açabilmektedir. Bu durum beraberinde sürekli baş ağrılarına neden olabilmektedir…

 

Halsizlik ve Uyuşmayla Beraber Boyun Ağrısı

Bedensel Travmaya bağlı veya her hangi bir neden olmaksızın doğal bedensel bir olay sonucu Omurga bölgesinde yer alan sinirlerde meydana gelen sıkışma  ve veya ezilme durumuna  “radikülopati” adı verilmektedir. Boyunda, omuzlarda ve kollarda ortaya çıkan ağrılara boyun radikülopatisi teşhisi konabilir. Boyun dokularında ya da cildinde garip bir his meydana geldiğinde, boyun kasları güçsüz ve uyuşuk hissedildiğinde kesin olmamakla beraber ” boyun radikülopatisi” meydana gelmiş olabilir. Bu noktada, kesin tanı ve tedavi için tıbbi yardım şarttır, mutlaka bir sağlık merkezine gidip uzman bir hekime tanı koyması için görünmeniz gerekmektedir…

 

Boyun Ağrısı Çok Ciddi Bir Rahatsızlıktan Dolayı olabilir

Eğer boyun ağrısı çok şiddetliyse, diğer belirtilerle meydana geliyorsa, herhangi bir iyileşme göstermeksizin günlerce (1-2 GÜn en fazla )  sürüyorsa, çok acil tıbbi yardım almalısınız.

Kan basıncında meydana gelen ani değişiklikler ( ani yükselme veya düşme fark etmez ) tansiyon rahatsızlıkları olarak genel biçimde adlandırılır. Tansiyon da oynamalar ciddi kalp kalp krizi belirtileri gibi önemli durumlar boyun ağrılarına neden olabilmektedir. Ayrıca Yaygın bir ön tanı olarak beyin kanamaları meydana gelmeden önce bir çok hastanın verdiği ortak bilgi şiddetli boyun ağrısı ile başlayan bir ağrının küçük beyinden ( soğancık ) kafaya yayılarak şiddetlendiği ve bir sıcaklık hissi duyulduğu şeklindedir. Eğer boyun ağrısıyla beraber, kafa bölgenizde ısınma, kulaklarda uğultu,  göğüste sıkışma ve/ veya  ağrı ve , nefes almakta güçlük çekmek gibi belirtiler yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.

Kemik veya omurgada meydana gelen veya farklı bir bölgede meydana gelen ve omurga bölgesine temas eden bazı kanser türleri de başlangıç safhalarında boyun bölgesinde tutulma ve ağrılara neden olabilmektedir.

Unutmayın sağlık bu hayatta sizi var eden en önemli şeydir, Yaşamı bir şey olmaz diyerek küçümsemeyin.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı günler dileriz…

Benzer yazılar

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.