
Böbrek taşı ve Böbrekte Kum
Böbrek taşı sorunu özellikle biz kadınların korkulu ryasıdır. Bir anda hayat kalitemizi bozarak günümüzü hatta günlerimizi cehenneme çevirebilir. Bugün kadın sitesi sağlık bölümünde sizlerle Böbrektaşı neden olur ? Belirtileri nelerdir Yazımızı paylaşıyoruz…
Böbrek taşı nedir ?

Öncelikle belirtelim böbreklerde meydana gelen taşların henüz büyümemiş halleri kum dur. Yani aslında vücuttan idrarla atılamayan her kum 1 taş adayıdır.
Böbrek taşları (renal kalküli, nefrolithiazis ya da urolityaz olarak da adlandırılır) böbreklerinizin içinde oluşan mineral ve tuzlardan oluşan sert birikintilerin genel adıdır. Böbrek taşlarının oluşmasına neden olan birçok nedeni vardır. Bunlar beslenme bozukluğu , fazla kilo , bazı tıbbi müdahaleler ve bazı takviye ve ilaçların neden olduğu böbrek taşlarıdır.
Böbrek taşları mesane ve idrar yolunuzun herhangi bir kısmını etkileyebilir Çoğu zaman taşlar idrar konsantre olduğunda oluşur ve minerallerin kristalleşmesini ve birbirine yapışmasından meydana gelir.
Böbrek taşlarından kurtulma süreci oldukça acı verici olabilir , ama taşlar genellikle zamanlarında fark edildiklerinde kalıcı bir hasar oluşmaz. Durumunuza bağlı olarak, böbrek taşından kurtulmak için ağrı kesici almaktan ve bol bol su içmekten başka bir şeye ihtiyacınız olmayabilir. Diğer durumlarda (örneğin, idrar yollarında taş bulunması, idrar yolu enfeksiyonu veya komplikasyonlara yol açması gibi durumlarda ) ameliyat gerekebilir.
Böbrek taşı veya böbrek kumunun belirtileri nelerdir

Böbreklerinizde taş veya kum oluşumları olduğunu gösteren en yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir.
- Kaburgaların altında, bel yanlarında ve sırtta şiddetli ve keskin ağrı
- Karın ve kasığa yayılan şiddetli ağrı ( adet sancılarından daha şiddetli ve uzun süren)
- Dalgalar halinde gelen ve yoğunlukta dalgalanan ağrı
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
- Pembe, kırmızı veya kahverengi idrar yapma
- Bulanık idrar
- Kötü kokulu idrar
- Her zamankinden daha sık idrar yapma, idrar yapma ya da az miktarda idrar yapma ısrarlı bir ihtiyaç
- Bulantı ve kusma
- Ateş ve ürperme ( Büyük ihtimalle mesane veya idrar yollarında enfeksiyon var demektir )
Böbrek taşı oluşumu Nedenleri nelerdir ?
Böbrek taşları genellikle kesin ve tek bir nedene sahip olmamakla birlikte, böbrek taşı veya kum oluşumunu ihtimalini arttıran birçok farklı neden artırabilir.
Böbrek taşları, idrarınızda ki sıvının seyrelmesi sonucu daha fazla kristal oluşturucu madde (kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi) içerdiğinde oluşur.
Aynı zamanda idrarınızda kristallerin birbirine yapışmasını önleyen ve böbrek taşlarının oluşması için ideal bir ortam yaratan maddeler olmayabilir.
Böbrek taşı türleri Nelerdir ?
Sahip olduğunuz böbrek taşının tipini bilmek sebebinin belirlenmesine yardımcı olur ve daha fazla böbrek taşı alma riskinizi nasıl azaltacağınıza dair ipuçları verebilir. Mümkünse böbrek taşını kurtarmayı deneyin. Eğer bir tane geçirirseniz, doktorunuza analiz için götürün.
- Kalsiyum taşları.
Böbrek taşlarının çoğu genellikle kalsiyum oksalat şeklinde olan kalsiyum taşlardır. Oksalat, karaciğeriniz tarafından her gün üretilen veya diyetinizden emilen bir maddedir. Bazı meyve ve sebzelerin yanı sıra sert kabuklu yemişler ve çikolatanın yüksek oksalat içeriği vardır.Besinsel faktörler, yüksek dozlarda D vitamini, bağırsak bypass ameliyatı ve birkaç metabolik bozukluk idrardaki kalsiyum veya oksalat konsantrasyonunu artırabilir.
Kalsiyum taşları da kalsiyum fosfat şeklinde oluşabilir. Bu tür taşlar, renal tübüler asitoz gibi metabolik koşullarda daha yaygındır.
Ayrıca, migren veya nöbet gibi migren veya nöbetlerin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla da ilişkilendirilebilir .
- Bedenin kendi korunmak için ürettiği Taşlar.
İdrar yolu enfeksiyonuna tepki olarak güçlü taşlar oluşur. Bu taşlar hızlı bir şekilde büyüyüp, bazen çok az belirti veya az uyarı ile çok büyük olabilir.
- Ürik asit taşları.
Ürik asit taşları, kronik ishal veya kötü emilim, yüksek proteinli diyet yiyenler ve diyabet veya metabolik sendromu olanlar nedeniyle çok fazla sıvı kaybeden kişilerde oluşabilir. Bazı genetik faktörler de ürik asit taşı riskinizi artırabilir.
- Sistine taşları.
Sistin taşları , böbreklerin belirli bir amino asitten çok fazla arınmasına neden olan sitinüri adı verilen kalıtsal bir bozukluk olan kişilerde oluşabilir .
Kimler böbrek taşı oluşumu riski taşıyor ?
Böbrek taşı geliştirme riskinizi artıran faktörler şunlardır:
- Aile ya da kişisel geçmiş. Ailenizde biri böbrek taşı taşıyorsa, sizin de taş geliştirme ihtimaliniz daha yüksektir.
- Eğer bir ya da daha fazla böbrek taşınız varsa, başka bir taş geliştirme riskinizi de arttırmış olursunuz.
- Dehidrasyon yani vücudu susuz bırakmak , her gün düzenli ve yeterli miktarda su içmemek böbrek taşı riskinizi artırabilir.
- Sıcak, kuru iklimlerde yaşayanlar ve çok terleyenler diğerlerine göre daha yüksek risk altında olabilirler.
Bazı beslenme alışkanlıkları , Protein, sodyum (tuz) ve şeker bakımından zengin bir beslenme düzeni yemek, bazı böbrek taşı türleri riskinizi artırabilir.Bu özellikle yüksek tuz tüketimi durumunda geçerlidir. Beslenme düzeninizde çok fazla tuz bulunması böbreklerinizin filtrelemesi gereken kalsiyum miktarını artırır ve böbrek taşı riskini önemli ölçüde artırır. - Obezite. Yüksek vücut kitle indeksi (VKİ), büyük bel boyutu ve kilo alımı, böbrek taşları riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
- Sindirim hastalıkları ve cerrahi operasyonlar böbrek taşı oluşumu ihtimalini arttırır ..
- Gastrik baypas cerrahisi, inflamatuar bağırsak hastalığı veya kronik ishal, sindirim sürecinde kalsiyum ve su emiliminizi etkileyen değişikliklere neden olarak idrarınızdaki taş oluşturan maddelerin miktarını arttırabilir.
- Böbrek taşı riskinizi artıracak böbrek tüpü asidozu, sitinüri, hiperparatiroidizm ve tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonları gibi diğer tıbbi durumlar da böbrek taşı oluşumu ihtimalini artabilir.
- C vitamini, gıda takviyeleri, laksatifler (aşırı kullanıldığı zaman), kalsiyum bazlı antiasitler ve migren veya depresyonun tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar gibi bazı takviyeler ve ilaçlar böbrek taşı riskinizi artırabilir.
Ne zaman doktora Gitmelisiniz ?
Eğer böbrekleriniz ile ilgili sizi endişelendiren herhangi bir belirti ve belirti varsa mutlaka Nefrologa görünmelisiniz . Aşağıdaki rahatsızlıkları yaşıyorsanız mutlaka acil olarak tıbbi yardım alın
- Ağrınız o kadar şiddetli ki oturamazsın ya da rahat bir pozisyon bulamıyorsunuz
- Şiddetli ağrı ile birlikte Bulantı ve kusma
- Ateş ve üşüme eşlik eden ağrı
- İdrarınızda kan
- İdrar yapmada ciddi zorluk
Eğer böbrek taşı oluşumunun tekrar etme riskinizi varsa , Doktorunuz, tekrarlayan böbrek taşı riskinizi azaltmak için önleyici tedavi önerebilir.
Böbrek taşına karşı nasıl önlem alınır ?
Böbrek taşı oluşumunda kilo beslenme ve yaşam alışkanlıkları çok önemlidir.
- Bol su için
- Tuz tüketimini azaltın hatta bitirin
- İdrarınızı tutmayın
- Sebze meyve gibi gıdalarınızı iyi yıkayın
SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILAR ve HABERLERİ OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…
Sağlıklı günler dilerim