Kadın Tuzluğu ve faydaları

Çoğumuz tıp bilimine inanıyoruz . Tıp biliminin ilk doğuşu bitki bilime dayanmaktadır. Bunun nedeni tabiatın sunduğu mucizevi ürünlerdir. Bu ürünler binlerce yıldır doğada kendiliğinden var olup farklı faydalı özelliklere sahiptir . Bunların kimi sağlık kimi estetik açıdan insanoğluna faydalıdır. Bazı tabiat mucizesi bitkiler ise birden fazla faydası ile adete bir mucizedir. Bugün bu mucize bitkilerden biri olan kadın tuzluğunu sizinle tanıştırmak istiyoruz…

Kadın Tuzluğu Nedir ?

Dikenüzümü, Karamuk, Sarıçalı, Çoban Tuzluğu, Ekşimen, Zibike,  Karamık, Kızamık gibi bir çok isimle anılan ama yaygın adı Kadın Tuzluğu olan bu şifalı bitkinin anavatanı Kuzey Afrika’dır. Avrupa’dan Kafkas Dağları’na kadar geniş bir sahaya yayılmıştır. Latince BERBERİS adı Kuzey Afrika’daki Berberilerden kaynaklanıyor. Kadın Tuzluğunu Avrupalılar, İspanya’daki Müslümanlardan öğrenmişlerdir.

Türkiye’de Kadın tuzluğu nerede yetişir?

Memleketimizde daha çok Trakya ve Marmara’da yetişmektedir. Kuzeydoğu Anadolu’da da kireçli topraklarda seyrek ormanlarda bol miktarda bulunur.

Karamuk/Kadın Tuzluğunun boyu 3-4 metreyi bulur. Dalları dikenlidir. Çok küçük, çiçekleri vardır. Meyvesi çok ekşi ve kırmızı renklidir. Bu meyvelerden şurup ve reçel yapılır, lezzeti şahanedir.

Bu faydalı bitkinin meyveleri bol miktarda C Vitamini ihtiva etmektedir. Sahip olduğu aktif maddeler ise; Oxyacanthin, Palmatin, Columbamin ve Berberin’dir…

 

Kadın Tuzluğu Faydaları Nelerdir ?

Kadın Tuzluğunun kabukları ve kökü karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına karşı kullanılır. Kökünün kaynatılması ile elde edilen mayi bağırsak hastalıklarına, romatizmaya, eklem yerleri iltihaplarına ve siyatiğe iyi gelir. Meyvelerinden yapılan şurup, bağırsak hastalıklarında ve öksürüğe karşı tedavi olarak kullanılmasının yanında hazımsızlık için de son derece etkilidir. Meyveleri yanildiğinde ise kan dolaşımını düzene sokar, tansiyonu düşürür.

Yapraklarından yapılan çay mideyi kuvvetlendirir, iştahı açar, diş eti iltahabını ve diş çürümesini önlediği gibi ağız içi yaralar için de tedavi edici özelliği vardır.
Kadın Tuzluğu kökü, kan dolaşımını düzenler, safra kesesi ifrazatını çoğaltır. Aynı zamanda karaciğer rahatsızlıklarına karşı da kullanılmaktadır.

Bir çok derde şifa olabilen bu bitki mükemmel bir antiseptiktir. Sindirim sistemini zararlı organizmalardan temizler. İsterseniz taze yapraklarını salatanıza koyabilirsiniz. Kökü içinde bulunan Berberin adlı aktif madde vücudun oksijen alışverişini hızlandırır. Vücudu dinlendirici ve yorgunluğu giderici özelliği vardır. Berberin ayrıca safra kesesindeki birikimlerin oluşmasını (taş) önler. İrirleşmiş dalağı küçültür…

 

Mucizevi Kadın Tuzunun kullanım şekilleri:

Kök Çayı: 1 yemek kaşığı ince kıyılmış kadıntuzluğu kökünün kabuğunu1/4 litre su içinde 15 dakika kaynatılıp içilebilir. Bu çaydan günde sadece 1 defa akşamları yatmadan evvel içilmesi önerilir. Tercihen balla tatlandırabilirsiniz. Sarılığa, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına çok faydalıdır. Ayrıca kanı temizler.

Yaprak Çayı: 1 yemek kaşığı kadın tuzluğu yaprağı iyice ezildikten sonra üzerine 1/4 litre kaynamış su ileve edilir. 10 dakika demlenmesi için bekletildikten sonra içmeye hazırdır. Çok iyi bir müshildir. Yine kanı temizleyici özelliği vardır.

Şurubu: Taze ve olgun meyveleri ezilerek suyu çıkarılır ve bir kavanoza koyulur. Arzu edilen miktarda şeker ilave edildikten sonra ağzı sıkıca kapatılır. Bu şurup 14 gün güneşte bekletildikten sonra kullanıma hazırdır. Günde 3 kere sabah, öğlen, ve akşam 1’er yemek kaşığı içilir. Bu şurup damar daraltıcı özelliğinden dolayı varisi önler. Hemoroidi yok eder, bel soğukluğu rahatsızlığına çok iyi gelir. Vajinal maya enfeksiyonları ve üriner enfeksiyonlarda mikroorganizmaları öldürür ve bağışıklığı güçlendirir.

Reçeli: 1/2 kg. kadın tuzluğu meyvesi ile 1 kg. şeker birlikte kaynatılarak yapılan reçel, kapalı kavanozda muhafaza edilir. Bu reçel ateşi düşürür ve öksürüğe iyi gelir.

Salatası: Ekşi ve taze kadın tuzluğu yaprakları iyice yıkandıktan sonra çok ince doğranıp limon ve zeytinyağı ilave edilip yenilebilir. Bu salatanın idrar söktürücü özelliği vardır…

 

Karaciğer Şişmesine Karşı:

Bir yemek kaşığı ince kıyılmış Kadın Tuzluğu kökü (30 gr.), 1 yemek kaşığı Ak Diken kökü (30 gr.), 2 kahve kaşığı Aslan Ağzı (20 gr.), 2 kahve kaşığı Nane (20 gr.), karıştırılarak bir kap içine konur. Üzerine 1/4 litre kaynamış su ilave edip 15 dakika bekltildikten sonra içilebilen bu çay aynı zamanda kabızlığı da önler. Bu çaydan sabah-akşam bir su bardağı içilebilir.

ZARARLARI HAKKINDA ÖNEMLİ NOT : Her şeyde olduğu gibi, yararları ile birlikte Kadın Tuzluğunun aşırı kullanımı yan etkilere sahiptir. Meyvelerinin en küçük bir yan etkisinin olmamasının yanında, kabuk ve kökleri için aynı şeyi söyleyemeyiz. Gereğinden fazla alınan kökü ve kabuğu kullanılarak yapılan çay vs. kusma ishal ve baygınlığa neden olabilir. Yani Ölçü dışında kullanılmamasına azami dikkat gösterilmelidir. Ayrıca hamilelerin kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.

BURCUNUZUN GÜNLÜK YORUMUNU OKUMAYI UNUTMAYIN HEMEN TIKLAYIN 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.