Manik-Depresif  ( Bipolar )

Bütün insanlar yaşam süresince meydana gelen ,içerisinde yaşadıkları olumu ve olumsuz olaylar sonucunda bir çok farklı olumsuz ruh hali içerisine girebilmektedir. Bu ruh hallerinden bazı olumsuz olanları ise sebebinden çok daha büyük sorunlara yol açabilmekte ve yaşam kalitesini olabildiğince olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu depresyon yaratan durumlardan önde gelenlerinden biri Bipolar Bozukluk ( Manik-Depresif ) rahatsızlığıdır. Kadın sitesi Sağlık bölümümüzde “Bipolar Bozukluk Nedir ? ,Belirtileri Nelerdir, Tedavisi nasıl Olur ? ” konularına yer veriyoruz…

 

Bipolar bozukluğun Tedavisi Var mı ?

Bipolar bozukluk olabilir, kontrol de edilebilirHangi ünlülerin Bipolar olduğunu biliyor musunuz

Her insan yaşam süresi içerisinde bir çok iniş , çıkışlı, olumlu ve olumsuz bir çok faklı dönemden geçer. Bipolar Bozukluk durumunda bu iniş çıkış süreci çok daha sert geçmektedir ve bu bozukluğun belirtileri özel yaşamı, porfesyonel hayatı ( İş Yaşamı ),  eğitim hayatını  ve gündelik sosyal yaşamı dikkat çekici biçimde olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Öyle Ki Bipolar Bozukluk ( Manik-Depresif ) belirtileri yaşandığında,  çok yaygın biçimde özel yaşamda büyük travmalar ve iş yaşamında çöküşler yaşanabilmekte.

Özellikle ülkemizde bir çok insan bu sorunu yaşamasına rağmen gerek çevrelerindeki insanların durumu farkına varmaması gerekse ülkemizde genel olarak psi kelimesi ile başlayan tüm destek tedavi araçlarını delilik olarak görülmesi kaygısı ile saklanma ve saklama ihtiyacından dolayı gizlenmekte.

Hal bu ki,  Bipolar bozukluk sorununun tedavisi vardır. Özellikle erken teşhis Bipolar Bozukluk Konusunda çok önemlidir ve tedavi edilmez ise bozukluğun ilerlemesi kaçınılmazdır.

Bu nedenle Bipolar bozukluğun belirtileri ni öğrenmeniz hem kendiniz hemde çevrenize yardımcı olmanız konusunda çok önemlidir !…

 

Manik Depresyon  Nedir? ( Bipolar Bozukluk Nedir ? )

bipolar-bozukluk-ne-anlama-gelir-nasil-belirti-gosterir

Bipolar bozukluk diğer adı ile Manik Depresyon  kişinin enerjisinde ( yaşam sevinci ve beden enerjisi ) ruh halinde, davranışlarda    ve düşünme biçiminde  aksi yönlerde ve ani şekilde değişimler gözlemlenen ve sanki farklı zaman atlamaları yaşanıyormuş gibi hissettiren bir rahatsızlıktır. Kişinin  ruh halindeki değişimler ve ani biçimde gerçekleşen,   manik ( Uyumlu, neşeli, sakin, hareketli ) safhadan, depresyon ( Uyumsuz, teleşlı, korkan, panik, uyuşuk ) safhaya doğru veya tam aksine olumsuz,  Depresif Halden Sakin ve neşeli ruh hali olan manik alana ani ruhsal atlamalar gerçekleşen şeklinde yaşanmaktadır . Kendini iyi ya da kötü hissetmenin ötesinde, bu atlamalar ve değişimler haftalarca, aylarca sürebilmektedir. Normal ruh hali değişimlerinin aksine, bipolar rahatsızlık sırasındaki  değişimler öyle hızlı ve şiddetli biçimde  yoğun ve güçlü hissedilir ki, normal hayata devam etme aile ile ilişkiler, sosyal ve iş yaşamı konusunda çok büyük zorluklar yaşanır.

Bipolar bozukluk sorunu yaşayan kişilerin yaşadıkları yaygın davranış biçimi sorunlarına örnek vermek gerekirse, Mani döneminde olan bipolar hastası her hangi bir geçerli neden yokken,  hatta hiç bir sorun yaşanmadan bir anda işten ayrılmaya karar verip ayrılabilmektedir,  ödeyemeyeceği şekilde borçlanabilir, kredi alabilir veya kartlarına fazla yüklenecek şekilde harcamalar yapabilir, 1 saat uyuyup  8 saat uyku uyumuş gibi dinç hissedebilir. Bir anda evliliğini bitirmek isteyebilir…

Aynı kişi  Depresyon dönemine girdiğinde , çok yüksek bir enerjiye sahipken aniden kendisini çok yorgun hissedebilir öyle ki 24 saat yataktan çıkmak istemeyebilir, aşırı derecede kendine güvensizlik, paranoya kendinden nefret etme ve evham duyguları bir anda yükselebilir şiddetli biçimde umutsuzluk ve mutsuzluk  duyguları yüklenebilir. Yanında kimse olmadan hayatı tehlikede hissedebilir , yalnız kalamaktan şiddetli bir biçimde korkabilir…

 

Bipolar Bozukluğun nedeni nedir ? 

Bipolar bozukluk bir çok sinir rahatsızlığı gibi kalıtsal olarak yani genlerle nesillerden nesile aktarılmaktadır ve günümüzde tam olarak nedeni  bilinmemektedir…

Bipolar Bozuklukla İlgili Gerçekler ve Yanlış Bilinenler

  • Gerçek : Bir çok bipolar bozukluk tanısı konmuş kişinin başarılı iş hayatları, mutlu aile yaşamları ve tatmin edici ilişkileri vardır. Bipolar bozuklukla yaşamak zorlayıcıdır, ancak doğru tedavi ile semptomlar ile mücadele ederken dopdolu bir yaşam sürebilirsiniz.

Yanlış Bilgi:  Manik Defresif ( Bipolar )  bozukluğa sahip kişiler kesinlikle  tedavi olamaz, iyileşemez. Bipolar’ın tedavisi Yoktur.

  • Gerçek : Bazı bipolarlar maniye ve depresyona sırayla geçebilmektedir, ancak çoğunluk maniden ziyade daha çok depresyon halindedir. Mani dönem daha hafif hissedilebilir ve maniye farkındalık olmayabilir.

Yanlış Bilgi : : Bipolar kişi mani ve depresyon dönemlerini işit derece ve sürede yaşarlar.

  • Gerçek : Bipolar bozukluk enerjinizi, muhakemenizi, hafızanızı, yoğunlaşmanızı ve dikkatinizi, iştahınızı, uyuma düzeninizi, seksüel güdülerinizi ve özgüveninizi etkilemektedir. Bunlara ek olarak, bipolar bozukluk kaygıya, madde bağımlılığına, diabet, kalp hastalıkları, migren ve yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleriyle bağlantılıdır.

Yanlış Bilgi : Bipolar bozukluk yalnızca ruh halini etkilemektedir fiziksel bir etkisi yoktur.

  • Gerçek : İlaç tedavisi Manik depresif rahatsızlığı olan kişinin ( bipolar bozukluğun)  tedavisinin temeli olsa da, uzman psikolojik olarak gerçekleştirilen  terapiler ve kişisel gelişim çalışmaları, düzenli egzersiz , yüksek stres ortamlarından uak durmak, düzenli uyku sistemi oluşturmak, sağlıklı beslenme sistemini hayatımıza yerleştirmek gibi bazı genel alışkanlıkları değiştirmek de bu rahatsızlığın etkilerini en aza indirmektedir.

Mit4: İlaç kullanmak dışında, bipoların olumsuz etkilerini  kontrol altına almak mümkün değildir.

Bipolar Bozukluk  Belirtileri Nelerdir ?

Manik Depresyon ( Bipolar Bozukluk ) kişiden kişiye farklı biçim ve şiddetlerde belirti gösterebilmektedir . Belirtiler kendi içlerinde sıklık, yoğunluk ve tarzlarında farklılık gösterirler. Bazı Manik depresif kişiler maniye bazıları depresyona daha fazla daha eğilimli iken, bazıları Mani ve Depresyon arasında eşit yada çok yakın süreler de gidip gelebilmektedir. Bazıları yaşamları boyunca defalarca kere yani çok sık manik depresyon atak süreçleri yaşarken, Bazı kişiler yaşamları boyunca bir kaç defa bipolar bozukluk semptomları ile karşılaşabilirler…

 

Bipolar bozuklukta dört ruh hali aşaması mevcuttur 

bipolar-bozukluk-ne-anlama-gelir-manik-depresyon-katmanlari
  1.  Mani
  2.  Hipomani
  3.  Depresyon
  4.  Karışık ruh hali 

Her bir aşamanın kendine özgü diğerlerinden farklı semptomları mevcuttur. Bu dönemin belirtileri aşağıda ki gibidir.

1- Bipolar Bozuklukta Mani Dönemi :

Bipolar Bozukluğun mani döneminde; kişide yüksek enerji, yaratıcılık ve mutluluk hisleri gözlemlenebilmektedir. Bu dönmede, kişiler çok konuşkandır, az uyur ve olabildiğince aktiftirler. Kendilerini çok güçlü, yenilmez ve mükemmel hissedebilirler. Ancak başlagıçta iyi hissettirse de, sonra mani dönemi kontrolden çıkmaya başlar. Bu dönemde kişiler düşünmeden hareket etmeye başlarlar, o güne dek biriktirdikleri parayı çok kısa sürede harcayabilirler, uygun olmayan seksüel ilişkilere girebilirler, amaçsız yere düşünmeden iş yatırımı yapabilirler, örneğin hiç tecrübeleri, ön bilgileri olmadığı halde bankacıyken balık dükkanı açmak için dükkan kiralayabilirler. Bu tarz absürt örnekler yaşanabilir. Ayrıca, kızgın, alıngan ve agresif hale bürünebilirler, fiziksel kavgaya girişebilirler, eleştiriye son derece duyarlı hale gelirler, davranışlarını eleştiren herkesi suçlarlar. Hatta kimisi, kuruntuya bağlı olarak sesler duyabilir.

  • Düşünmeden çok hızlı hareket etmek, olayları eksik olarak değerlendirme ( muhakeme eksikliği )
  • Olağandışı bir biçimde coşkulu, mutlu, iyimser hissetmek ya da çok şiddetli bir şekilde sinirli hissetmek
  • Kendisinin sahip olduğu güç ve  yetenekleri hakkında gerçek üstü inanışlara sahip olmak,
  • Çok zor takip edilebilecek şekilde normal üstü hızlı konuşma
  • Aynı anda bir  çok farklı düşüncenin, fikrin çarpışması ve karışması, bir olaydan başka bir olay veya düşünceye çok hızlı geçiş yapmak
  • Yüksek oranda dikkat dağınıklığı, tek bir konuya odaklanamama
  • Evham, kuruntu ve sanrılar, endişe duyulabilecek konuda hikayeler uyarlama

2- Hipomani Belirtileri:

Hipomani, maniden çok daha az şiddetli bir bölümdür ve genelde mani den depresyona geçiş dönemini işaret eder. Bipolar bozukluğun en zor anlaşılan aşamasıdır. Neredeyse stres altındaki tüm insanlar gibi davranış biçimleri gözlemlenmektedir.

Hipomani aşamasında olan kişiler enerji dolu, coşkulu ve üretken hissederler.  Herhangi bir süper hissetme aşamasında gerçeklikten kopma aşamasına geçmezler.

Yine de hipomanik durumdaki kişilerin ilişkileri sosyal yaşamları,  iş hayatları ve eğitimleri konusunda ani ve olumsuz olabilecek kararlar verebilirler. Hipomani aşaması sıklıkla major depresyon a veya tam gelişmiş maniye doğru evrilebilmektedir…

 

3- Bipolar Depresyonun Belirtileri

Yakın zamana kadar nizami depresyon yani beklenmedik bir olay sonrasında yaşanan depresyon ile bipolar depresyon aşaması ile aynı olduğu düşünülürdü, ancak yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ikisi arasında çok belirgin farkların olduğu anlaşıldı. Bu durum doğal olarak tedavi yöntemleri konusunda da belirgin farklılıkların olmasına neden oldu.

İstisnai durumlar haricinde Bipolar bozukluk sorunu olan kişi anti-depresanlarla tedavi edilmemektedir. Hatta, anti-depresan ilaçların, bipoları çok daha daha kötü hale getirebilme ihtimalleri mevcuttur.  maniyi ya da hipomaniyi tetikleyerek daha hızlı ve keskin geçişler meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Bazı benzerliklere rağmen, bipolar depresyonda kimi belirtiler nizami depresyona oranla daha yaygındır. Örneğin; bipolar depresyon daha çok kızgınlık, suçluluk hissi, önceden kestirilmeyen ruh hali değişiklikleri, huzursuzluk içerir. Bipolar depresyonda kişiler çok yavaş konuşurlar, çok uyurlar ve genellikle kilo alırlar. Bunlara ek olarak, psikotik depresyon geliştirmeleri daha olasıdır. Psikotik depresyon – kişinin gerçeklikle bağlantısının kesildiği durum – kişinin hayatını sürdürebilmesini imkansız hale getirir. Bipolar depresyonun yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kızgınlık, yoğun öfke duygusu
  • Umutsuzluk hissi
  • Nedensiz çok üzgün olma hissi
  • Kendini Boşlukta hissetmek
  • Hiç bir şekilde hiç bir şartta hoşnut olamama duygusu
  • Sürekli yorgunluk hissi ,
  • Tükenmişlik hissi
  • Üşenme Duygusu Fiziksel ve Mental tembellik
  •  İştahsızlık yada fazla iştah aynı şekilde ani artıya yada eksiye doğru kilo değişiklikleri
  • Uyuyamama yada çok fazla uyuma gibi uyku problemleri
  • Yoğunlaşma, dikkat ve hafıza problemleri
  • Kendini Değersiz hissetme
  • Nedensiz veya herhangi bir şeyden yada bir şeylerden dolayı suçluluk duyma,
  • Ölüm Korkusu
  • İntihar düşünceleri

4- Bipolar Bozuklukta Karışık Ruh Hali Döneminin Belirtileri ve İşaretleri:

Bipolar bozukluğun bu bölümünde mani, hipomani ve depresyona ait farklı belirtiler görülür.

  • Kızgınlık,
  • Her şeyden rahatsız olma duygusu ( Ajitasyon) ,
  • Yüksek ve  yersiz kaygı,
  • Uyuyamama  sorunu ( insomnia ),
  • Odaklanamama , dikkat dağınıklığı
  • Eş zamanlı çok sayıda düşünce  oluşması,
  • Yüksek enerji hissiyatı
  • Depresyon belirtileri
  • İntihara meyillilik,

Başlıca belirtileridir…

 

Bipolar Bozukluğun Farklı Yüzleri:

  • Hipomani ve Hafif Depresyon ( Siklotimi ) : Siklotimi döngüsel biçimde ruh halinde geçişler içeren, bipolar bozukluğun hafif bir formudur, belirtileri şiddetli mani ve depresyondan daha hafiftir.
  • Mani ve Karışık Ruh Halleri ( Bipolar I Bozukluk ) : Bu bozukluğun en klasik formudur, en az bir mani ya da karışık ruh hali bölümleri ile meydana gelir.
  • Hipomani ve Depresyon  ( Bipolar 2 Bozukluk) : Burada kişi tam anlamıyla olgunlaşmış mani dönemini yaşamaz. Hastalık hipomani ve depresyon belirtileri içerir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi:

Eğer yukarıda okuduğunuz semptomların sizde ya da bir tanıdığınızda var olduğunu düşünüyorsanız, yardım almak için vakit kaybetmeyin. Bu sorunu görmezlikten gelmek, hastalığın geçmesine neden olmamakla birlikte, daha da kötüleşmesine sebep olur. Tanısı konulmamış, tedavi edilmeye başlanmamış, belirtileri kontrol altına alınmamış bipolar ile yaşamak hayatınızın her alanında büyük sorunlar ortaya çıkartır. Erken tanı ve vakit kaybetmeden tedaviye girişmek hastalığın daha komplike bir hal almasını engelleyecektir.

Eğer maninin yarattığı hissiyatın hoşunuza gitmesinden dolayı yardım almak istemiyor, tedavi olmaya yanaşmıyorsanız, unutmayın ki hem etrafınızdakiler için hem kendiniz için mani çok yıkıcı sonuçlara yol açabilmektedir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıl olur?

Bipolar Bozukluk uzun süreli bir tedavi gerektirir. Bipolar bozukluk kendini tekrarlayan, kronik bir hastalık olduğundan dolayı, iyileşme durumunda dahi tedaviye devam edilmesi hayati derecede önemlidir. Bir çok bipolar hastası hastalığın belirtilerini engellemek ve ruh halindeki değişimleri durdurmak için ilaç almaktadır.

Tedavide ilaç tek başına yeterli olamaz. Bunun yanında terapi, hayat tarzında değişiklik ve sosyal destek önemlidir.

Bipolar Bozukluk hastalığında uzman bir psikiyatrist ile çalışmak en iyi yoldur. Güvenliğiniz ve sağlığınız için, bu hastalığın ne kadar komplike olduğunu göz önünde bulundurulduğunda uzman ve deneyimli bir psikiyatrist ile tedaviye girişmek önemlidir.

Bipolar Bozukluğu Hangi Durumlar Tetikleyebilir

Bipolar Bozukluğun henüz bilinen bellirgin bir nedeni yoktur. Şu ana kadar yapılan araştırmalar yoğunlukla kalıtsal olarak nesilden nesle geçmekte olduğunu göstermektedir, ancak kalıtsal olarak yatkınlığı olan bazı nesil elemanı kişilerde manik depresyon hastalığın bulunmaması, genetik aktarımın hastalığın oluşmasında tek sebep olmadığının işaret etmektedir.

Gelişen teknoloji ile görüntüleme teknikleri de gelişmiş ve bu sayede elde edilen Bazı beyin görüntüleme çalışmalarında bipolar bozukluğu olan insanların beyinlerinde fiziksel değişiklikler fark edilmiştir. Bazı çevresel durumların ve psikolojik tetikleyici faktörlerin de hastalığın meydana gelmesinde veya ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

Aşağıda belirtilen bazı etkenler Bipolar Bozukluğun saklandığı yerden çıkmasına yani tetiklenmesine yada oluşmasına neden olduğu düşünülmektedir ;

  • Yüksek Stres: Bir çok rahatsızlıkta olduğu gibi gereğinden fazla stres bu rahatsızlık için de olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bipolar bozukluğa genetik yatkınlığı bulunan kişilerin yaşadıkları yüksek stres alanı, hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir.
  • Uyuşturucu, keyif verici Madde Kullanımı:  Madde kullanımı tek başına bipolar bozukluğa neden olduğu kanıtlanmasa da, bu bozukluğa sahip kişilerde hastalığın tetiklenmesine kötüleşmesine ve farklı ruh hali bölümlerine çok daha hızlı atlamalara yol açabilmektedir. Kokain, extasy gibi maddelerin maniyi tetiklediği gözlemlenmişken, alkollü madde  kullanımının bazı araştırmalarda depresyonu tetiklediği gözlemlenmiştir.
  • İlaç: Antidepresan gibi bazı ilaçların  kullanımı maniye sebep olabilmektedir. Bağzı tiroid grip ve soğuk algınlığı,ilaçları da maniye sebep olabilmektdir.
  • Mevsim Değişiklikleri: Bipolar bozukluk  bölümleri genellikle mevsime bağlı olarak birbirini takip edebilmektedir. Mani aşaması genellikle yazın ortaya çıkarken, depresyon bölümü kış, sonbahar aylarında meydana gelebilmektedir.
  • Uyku Eksikliği:  Bipolar Bozukluk rahatsızlığı konusunda  Uyku çok önemlidir. 2-3 saat uyku eksikliği  maniyi tetikleyebilöektedir.

BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN ( MANİK DEPRESYON HASTASI ) ÜNLÜLERİ ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN BURAYI TIKLAYIN .

Eğer Sizin yada yakınlarınızın Bipolar Bozukluk veya Farklı bir Manik Bozukluğunuz Var ise belirtilerini ve olumlu , olumsuz deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz…

Kaynak: National Institute of Mental Health

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.