Beyaz çayın faydaları ve zararları

Bildiğimiz gibi Çay Türkiye’de vazgeçilmez içecekler arasında yer almaktadır. Her geçen gün farklı bir çay çeşidi hayatımızda giderek damak tadımızı şenlendirmekte ve sağlık açısından farklı faydaları ortaya çıkan değişik çaylar da sağlık amacı ile kullanılmakta… Yakın zamanda birçok ünlü ismin ve Devlet adamının kullandığını söylediği ve gördüğümüz beyaz çayın popülerliği Günden güne artmakta. Sihirli kadın sitesi olarak son zamanlarda ismi çok çıkan ve sağlık konusunda faydalı olduğu belirtilen beyaz çay hakkında topladığımız bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz…

 

Beyaz Çay Nedir ?

beyaz-cayin-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-beyaz-cay-nedir

Birçok çay türünde olduğu gibi ekildiği tarla ve iklim şartlarına göre değişen çay çoğunlukla renklerine göre isim almaktadır. Beyaz çayın kurutulmuş hali zannedildiği gibi beyaz değil beyaz renge dönük açık yeşil veya açık yeşil renktedir.

Beyaz çay da aslında çok yaygın olarak siyah çay olarak bildiğimiz çay türünün henüz büyümemiş Kent tomurcuk halinde toplanması sonucu elde edilen kuru denlenerek tüketilen bir çay türüdür.

Beyaz çayın bu ismi almasının nedeni siyah çay tomurcukları henüz küçükken üzerlerinde tüy benzeri saça benzeyen beyaz oluşuma sahip olması nedeniyledir…

 

Beyaz Çay nasıl üretilir?

Beyaz çayın içilebilecek hale gelme bir şekli siyah çay toplanması ardından su buharına maruz bırakılması ve ardından kurutulması ile gerçekleşmektedir…

Beyaz çayın yararları nelerdir?

Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları nelerdir
Beyaz Çayın Faydaları ve Zararları nelerdir

Birçok çay çeşidinin farklı faydaları mevcut olduğu gibi beyaz çayın da diğer çaylardan farklı birçok faydası vardır.

  • Çok fazla bilinmese de Çayların birçoğu Kafein içermektedir. Bu Çayların çok fazla içilmesi böbrek ve tansiyon rahatsızlığı olanlara farklı olumsuz etkilerde bulunurken Beyaz Çay çok az miktarda Kafein içermektedir. Bu sayede diğer çaylardan daha fazla  tüketimi söz konusu olsa bile kafeinin olumsuz etkilerinden zarar vermez.
  • Beyaz Çay çok yüksek miktarlarda antioksidan içermektedir. Bu antioksidanlar sayesinde vücudun zararlı minerallerden arınmasına yardımcı olur.
  • İçimi çok keyifli yumuşak ve hafif bir aromaya sahiptir. Yumuşak içimi olması nedeniyle diğer bir çok faydalı çayın zor içilmesi nedeniyle yaşanan sorunlar yaşanmaz. Çok keyifli ve kolay biçimde tüketilebilir.
  • Hastalıklara neden olan zararlı bakteriler mikroplar ve virüslere karşı Çok etkili bir arındırma aracıdır. Virüs ve zararlı bağlı rahatsızlıklarla mücadele için takviye gıdalar arasında yer alır.
  • Beyaz çayın içerisinde K vitamini ve C vitamini yer alır. Bu vitaminler hem vücut direncini arttırır hem de hastalıklarla mücadele etmekte yararlıdır.
  • Içerdiği antioksidanlar sayesinde erken dönemlerde tüketilmesi durumunda kansere sebep olan hücre değişimlerini engellediği tespit edilmiştir kanser olma ihtimalini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Kansere yakalanan kişilerin bu ölümcül hastalıktan kurtulan bilmeleri için yine antioksidan özelliği faydalı olmakta ve kanserden ölüm oranını düşürmek de olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında tedavi edici yardımcı bitkilerden biridir.
  • Beyaz çay günümüzde yavaş yavaş Kozmetik sektöründe de yer almaya başlamıştır. Bildiğimiz gibi vücudumuzda yer alan olumsuz bakteriler ilk olarak cildimize etkilemektedir. Ciltte kırışıklıklara lekelere ve erken yaşlanma belirtilerini rastlanmasının sebebi budur. Aynı zamanda cildi kuvvetlendirici ve hücre yenilenmesini destekleyici özelliği vardır. Beyaz çay tüketilmesi cilde iyi gelmektedir…

 

Beyaz çayın zararları nelerdir ?

Tüm diğer çaylar da olduğu gibi beyaz çay da az miktarda da olsa Kafein içermektedir. Her şeyin fazla tüketimi zararlı olduğu gibi beyaz çayın fazla tüketimi de uykusuzluk baş ağrısı çarpıntı agresyon gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.

Bunun haricinde beyaz çayın tüketilmesi ile ilgili henüz belirlenen bir zarar tespit edilmemiştir…

Beyaz Çay nasıl demlenir?  Nasıl içilir ?

beyaz-cayin-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-beyaz-cay-nassil-demlenir

Beyaz çay diğer tüm çaylar gibi oksijen miktarı yüksek biçimde içilmelidir.

Demleme poşetleri ile aldığınız çayı da açık olarak aktalardan aldığınız çayı da kaynayan su ile veya yüksek ateşte suyla karıştırmamalı ve demlememelisiniz.

Çayı demleyeceğiniz suyun temiz olmasına dikkat edin. Çay suyunu önce kaynatın ve ardından 5-10 dakika bekleyin. Beyaz çayı kaynayan suya veya 100 derecedeki suya maruz bırakmanız içerisindeki faydalı mineral ve antioksidanların azalmasına neden olur. Çay ısısı yaklaşık 10 dakika sonra 80 derece civarına düşecektir bu ısı çay içerisindeki değerli minerallere ve antioksidanların etkisine zarar vermez.

Çayın içerisindeki oksijen çok dğerlidir ve etkisini arttırır. Suyu biraz yüksekten beyaz çay üzerine dökmeniz bu oksijeni artıracaktır.

Çayın demlenmesi ve en ideal içime kavuşması 3 ile 5 dakika arasında olmaktadır. Bu yumuşak içim ve en yüksek faydayı verir. Daha yoğun başka bir değişle sert içim istiyorsanız 6-7 dakika demini bekleyebilirsiniz fakat bu şekilde beyaz çayın olumlu etkileri azalmaktadır.

Beyaz çayı gerekli şekilde demleyip gereklİ süre deme bırakmanın ardından bekletmeden ve fazla soğumadan hızlıca tüketmenizi öneririz böylece en etkili biçimde içerisindeki şifadan yararlanabilirsiniz…

 

Beyaz çay ne kadar İçilmeli ? 

Beyaz çayın 1 günde 3 ile 5 defa arası 1 çay fincanı tüketmeniz faydasını almanız için yeterlidir

Her ne kadar fazla içmek büyük zararlara yol açmasa da hiç bir şeyin fazla tüketimi sağlık anlamında iyi ve maddi anlamda tasarruflu değildir…

Beyaz çay nereden bulunur ?

Günümüz teknolojik şartlarında ve marketlerin genişlemesi ile birlikte aradığımız her şeyi neredeyse her yerde bulmamız mümkün.

Beyaz çay artık marketlerde ve internet sitelerinde kolaylıkla bulunabilmektedir.

Fakat bizim önerimiz güvendiğiniz aktarlardan eyaz çayı elde etmenizdir.

SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN …

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.