Çocuk ve Bebeklerin Neden Ateşi Neden Yükselir ?

bebekler ve çocuklar belirli zamanlarda ateşleri yükselerek ebeveynleri paniğe sürükler. Fakat yükselen ateş çocuklara zarar vermekten ziyade bir uyarıcı hatta aslında bir korunma mekanizmasıdır. Bu yazımızda sihirli kadın sitesi olarak, sizlerle çocuklarda yükselen ateşin nedenlerini ve ateş yükselmesi karşısında ne yapılması gerektiği ile ilgili sizleri bilgilendirmek istedik…

 

Yükselen ateş dosttur

Öncelikle anne babalar ile Paylaşmak istediğimiz konu ateşin bir hastalık olmadığıdır. Ateş Çoğunlukla bir hastalık gibi algılanarak onunla mücadele etme refleksi birçok ebeveynin düştüğü hatalardan biridir. Öncelikle Ateş bir erken uyarı sistemi ve vücudun otomatik olarak kendini korumaya aldığı durumlardan biridir.

Vücutta meydana gelen bir problem nedeniyle Ateş yükselmesi vücudun akyuvar sayısını arttırma vücudun ihtiyaç duyduğu mikroplarla savaşmak için üretilen antikorların hızını arttırma virüslerin hücrelere saldırmasına önlemeye yarayan interferon salgısını arttırma bakterilerin vücutta bulunan demir ile beslenerek vücudun demirini azaltmasına engel olma ve mikropların üremesini yavaşlatma gibi Birçok nedeni vardır…

 

Çocukların ateşi neden yükselir?

Çoğunlukla bebeklerde derdini anlatamaması dolayısı ile tesadüfen biz ebeveynler tarafından fark edilen yüksek ateşin belli başlı bazı nedenleri vardır. FAKAT BİLİNMESİ GEREKEN İLK ŞEY ATEŞİN KENDİSİ BİR HASTALIK DEĞİL FAYDALI BİR UYARICI VE KORUNMA MEKANİZMASI OLDUĞUDUR…

 

Ateş yükselmesinin nedenlerin en önde gelenlerinden biri enfeksiyondur.

Çocuk vücudu belli bir yaşa gelene kadar tanımadığı bakteri ve Mikroplar karşısında belirli enfeksiyonlar Yaşar. Bu enfeksiyonlara karşı vücut yukarıda belirttiğimiz korunma refleksleri Dolayısıyla Ateşi yükseltir.

Çocuklar bu enfeksiyonlara maruz kalarak ve vücudun Bunlar karşısında antikorlar üreterek bağışıklık kazanarak biyolojik yapılarını otomatik olarak güçlendirirler…

Aşılar Ateş yapabilir

Belirli dönemlerde çocuklara Doktorlar tarafından yapılan dönem aşıları veyahutta salgın hastalık aşıları Ateş yapabilir Bunun nedeni çocuğun veya bebeğin vücuduna kontrollü bir biçimde bağışıklık kazanılması istenilen Rahatsızlığın mikrobu enjekte ediliyor olması ve kontrollü bir biçimde çocuğun Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi istemesidir. Aynen yukarıda belirttiğimiz enfeksiyon gibi vücut kendisini korumak için ateşi yükseltir gerekli salgıları salgılar ve o mikroba karşı bağışıklık kazanır…

 

Diş çıkarma dönemlerinde Ateş yükselebilir

En yaygın biçimde gözlemlenen çocuklarda ve bebeklerde yüksek ateş durumu diş çıkarma dönemlerinde meydana gelir.

Her ne kadar Bir enfeksiyon söz konusu olmasa dahi diş çıkarma dönemlerinde Bebeklerin ateşleri yükselebilir.

Dişlerin diş etlerinden kurtulması yani başka bir deyişle halk arasındaki tabiriyle dişin patlaması ardından Ateş kendiliğinden düşer…

Bazı ilaç ve Antibiyotikler Yüksek ateşe neden olabilir

Bazı ilaç ve Antibiyotikler yan etki olarak Yüksek ateşe neden olabilmektedir.

Eğer kontrolü biçimde verdiğiniz antibiyotik veyahutta ilacın ardından yüksek ateş durumu ile karşılaşıyorsanız mutlaka çocuk doktorunuza konuyu bildirerek yapmanız gerekenler hakkında bilgi alınız.

Bebek ve çocuklara ilaç verirken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için hemen BU YAZIYI OKUYUN

Ateşe neden olabilen ciddi durumlar nelerdir

Bazı ciddi rahatsızlık var gerek çocuk ve bebeklerde gerekse yetişkinlerde ciddi sorunların habercisi olabilir bunlardan belli yaşlı olanları;

  • Kemik romatizmaları
  • Organ romatizmaları
  • Tümörler
  • Bir sebepten yapılan Kan nakli tepkimesi adı verilen transfüzyon reaksiyonlar
  • Farklı çeşit kanser türleri

Yukarıda belirttiğimiz ciddi rahatsızlıklar vücudun sizleri bebeğiniz Çocuğunuz veya kendiniz ile ilgili Ateş ile uyarmasına neden olabilmektedir. Tabii ki yükselen her Ateş bu rahatsızlıkların var olduğu anlamına gelmemektedir…

Bebek ve çocuklarda ateş kaç olmalıdır

Normal şartlarda bebek ve çocukların ateşleri yetişkinlerden 4-5 yaşlarına gelene kadar biraz daha yüksektir.

Bebeklerde 37,2 ile 37,7 arasında normal vücut ısısı düzeyi olarak kabul edilmektedir.

Çocuk ve bebeklerde yüksek ateş 37 buçuk derecenin üzerinde olan ateşler olarak kabul edilmektedir Ateş 38 derece ve üzerinde seyretmesi durumunda mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.

“Çocuğunuzun Ateşi çok yüksekse kesinlikle üstünü örtüp onu terletmeye ÇALIŞMAYIN !”

 

Çocuğun ateşi çok yüksekse ne yapılmalı?

Çocuğun ateşinin 39 derece veya üzerine doğru çıkmakta ise ılık dan soğuğa daha yakın olan ısıdaki bir su ile müdahale edilmesi ve hemen bir doktorla iletişime geçilmesi Hayati önem taşımaktadır.

Çok yüksek ateş durumlarında ilk müdahale olarak çocuğun geniş damarlarının deri yüzeyine yakın geçen bölgeleri olan boyun çevresi Koltuk altları diz arkaları ve dirseklerin iç bölgelerine soğuk su ile ıslatılmış havlular koyarak ateşin kontrol altına alınması için ilk müdahaleyi yapmanız gerekir.

Bu müdahaleyi yaparken mutlaka çocuk Doktorunuz ile iletişim halinde olmalısınız.

Ateşi yükselen çocuğun üzerini örtmek onu giydirmek gibi şeyler yapmak onun hayatını daha fazla riske sokma nız Havale geçirmesine neden olmanız ve çok daha ciddi organ hasarlarına neden olabilir.

Kısaca yapacağınız bu yanlış müdahale ile Bebeğinizin veya çocuğunuzun zarar görmesine Siz neden olabilirsiniz…

Yükselen Ateş terlemeleri neden olabilir

Ateşin yükselmesi ile terleme gözlenmesi çok normal bir şeydir.

Terlemek insan vücudunun doğal bir biçimde kendisine soğutmak için kullandığı yöntemlerden biridir.

Bebeğinizin terlemesinde herhangi bir sakınca yoktur. Hatta çok iyi bir şeydir Siz sadece onun telinin üzerinde soğumaması için sık sık değiştirilmeli ve onun ıslak kalmamasını sağlamalısınız…

Eğer terleme ve ateşi kusma takip ediyorsa mutlaka acilen bir doktora danışmanızı öneriyoruz. Bebeklerde kusma nedenlerini öğrenmek için HEMEN OKUYUN.

Bebeğinizle mutlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum…

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.