Bebek Masajı Hakkında Tüm bilgiler

Bebek Masajının Faydaları nelerdir ?

Bin yıllardır geleneksel olarak bir çok kültürde uygulanan bebek masajının günümüzde bir çok farklı faydası olduğu kanıtlanmış durumda. Bugün sizlerinde düzenli olarak bebeğinize uygulamanız gereken her anne babanın bebek büyütürken  bilmesi gereken  bebek masajının faydalarını paylaşmak istiyoruz.

 

Bebek Masajı Nedir ?

Bebeğe Masaj Yapmanın Faydaları
bebek-masaji-yapmanin-faydalari-2

Bebek masajı, bebeğinizle siz anne veya babanın aranızdaki duygusal bağı güçlendirecek ve daha çok yakınlaşmanızı sağlayacak güçlü bir iletişim yoludur. Bebeğinize sabır, sevgi ve şefkatle dokunmanız, onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. Konuşarak veya dokunarak  iletişim doğru kurulduğunda bebeğiniz sevildiğini, istendiğini, değer verildiğini anlayacaktır. Dolayısı ile bebek masajını yalnız fiziksel yararları olan fiziksel bir terapi olarak düşünmemek gerekir.

Masaj esnasında iletişimin 5 boyutu ile birlikte ( Dokunma, görme, duyma, koklama ve tat alma), 6. boyut olarak hareketler de devrededir. Bu sırada ten teması ile sağlanan sözsüz iletişimin ilişkinin niteliğindeki önemi büyüktür. Masaj sayesinde hem anne bebek arasında yakın bir ilişki başlamış olur hem de masajla birlikte vücudun bölümlerini önce ayrı ayrı fark eden bebek, daha sonra vücudunu bir bütün olarak gevşemiş bir şekilde algılar. Masaj ilk yapıldığında bu deneyime alışkın olmayan bebek ağlayarak tepki gösterebilir. Böyle bir durumda masajı bırakmak gerekir. Ancak zamanla masaj bebek için keyifli bir hale gelecektir. Ayrıca bebek ile anne arasında yaşanan stresli zamanların neden olduğu gerilimler, geçirilen bu “nitelikli” süre sayesinde bir anlamda telafi edilmiş olur.

Masaj yalnızca bebek ve masaj yapan kişi arasında bir bağ oluşturmakla kalmaz, dokunma uyarısı yoluyla, vücutta bir dizi olayı başlatır. Beta-endorfinlerin salınımı, Vagus sinirinin uyarılması, Seratonin üretiminin artışı gibi biyokimyasal değişiklikler, pek çok olumlu fiziksel ve klinik sonuç doğurmaktadır. Örneğin, Vagus’un uyarılması inisülin salgılanmasını, bu da gıdaların emilimini artırarak gelişmeyi hızlandırır. Masaj dolaşım sistemini de aktif hale getirerek  kalbin iş yükünü azaltır, solunum ve sindirim sistemini daha etkin hale getirir…

 

Bebeğinizin Sağlık Sorunları Varsa Ne Yapılır

Depresyonlu annelerin bebekleri: Bir grup bebek kucakta sallanarak uyutulmuş, diğer gruba ise masaj yapılmıştır. Masaj grubunun gelişmesi daha iyi olmuştur.

Astımlı bebekler: Henüz devam eden çalışmalarda, depresyon ve endişe belirtilerinin, kriz sayısının ve huzursuzluğun azaldığı görülmektedir.

Kanserli bebekler:  Kanser rahatsızlığına yakalanana  bebeklerde, Astım rahatsızlığı olan bebekler gibi masaja olumlu cevap vermektedirler. Ayrıca annelerin de daha az çaresizlik duygusuna kapıldığı görülmektedir.

Uyku sorunu olan bebekler: Düzenli masaj yapıldığında, bebeğin uykuya rahat daldığı, düzensiz uyuma, gece uyanmaları gibi sorunlarının azaldığı, daha düzgün uyku düzeni kazanıldığı görülmüştür.

Masaj boyunca bebeği hazırlamak için küçük bir ön hazırlık gerekir. Yeni doğmuş bebeklerde dikkat süresi yaklaşık olarak 15 dakika civarındadır. Bu süreyi düşünerek her hareket bir ya da iki kere tekrarla yapılabilir. Bebek zaman içinde masaja alıştıkça ve büyüdükçe bebeğinizin toleransına göre masaj süresini artırabilirsiniz. Masaj yaparken amacınızın bebeğinizle birlikte iletişim kurmak, rahatlamak ve eğlenmek olduğunu daima hatırlayın. Bebeğiniz masaj yaparken ağlıyorsa ve huzursuzsa masajı daha keyifli olduğu bir zamana bırakın. Bebeğiniz, karnı doyduktan 1 saat sonra masaj için daha keyifli ve dinamik olacaktır.

Yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılırsa, masaj sırasında sürtünme nedeniyle bebeğin derisi zedelenmez. Masaja hafif dokunuşlarla başlayınız, kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz masaja alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaşça artırınız. Bebeğiniz bazen yorgun olabilir ve her türlü dış uyarı ona fazla gelebilir. Bu durumda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bırakın biraz dinlensin. Uyandıktan sonra masaj yapmayı tekrar deneyin. Bebeğinize en iyi masajı o tamamen çıplakken yaparsınız, özellikle banyo yaptırdıktan sonra; bebeğin cildini, özellikle de bezli bölgeyi temizleyin. Bebek kendini savunmasız hissedebileceği için alt bezini hemen çıkartmayın. Bebeği soyduktan sonra, çişini ya da kakasını yapma ihtimaline karşı, altına bir bez yayın. Eğer bebek altını kirletirse, alt temizliğini yaptıktan sonra masaja devam edin…

 

Hangi Durumlarda Bebeğe Masaj YAPMAMALISINIZ ?

Bebeğinize yalnızca sağlıklı olduğu zamanlar masaj yapıyor olmanız çok önemlidir. Sağlık sorunları esnasında yapacağınız masaj bu sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

  • Doğumdan sonraki 6-8 hafta içinde yapılması gereken genel kontrol yapılmamışsa bebek masajı yapmayın,
  • Kemiklerinde herhangi bir kırık ya da eklemlerinde bir hareket sorunu varsa bebek masajı uygulamayın,
  • Bebeğiniz son bir hafta içerisinde aşı olmuşsa ya da bir aşının yan etkilerinden henüz tam olarak kurtulmamış ise bebek masajı uygulamayın,
  • Tedavi amacıyla ilaç içiyorsa bebek masajı yapmayın,
  • Cildinde bir enfeksiyon, isilik, egzama ya da döküntü varsa bebek masajı uygulamayın,
  • Sizin bir cildinizde bir  enfeksiyon varsa, bebeğinize asla masaj yapmayın…

 

Bebeğinizin Masaj Zamanı…

Bebek Masajı Tarifi
bebek-masaji-yapmanin-faydalari-3
  • Bebeğe Yüz Masajı Nasıl yapılır ?:

Bebeğin alnından başlayarak şakaklarına doğru, oradan da yanaklara doğru parmaklarınızla inerek masaj uygulayın. Başparmaklarınızla bebeğinizin göz kapaklarını dışa doğru hafifçe ovun. Daha sonra yine başparmaklarınızı kullanarak bebeğin burnunu ovun. Bunu yaparken parakalarınızı yanaklara doğru hafifçe bastırarak kaydırın. Son olarak çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe masaj yapın. Yüz masajı tamamdır.

  • Bebeğe Göğüs Masajı Nasıl yapılır ?:

Her iki elinizi göğsünün ortasına yerleştirin avuç içlerinizi hafifçe bastırarak koltuk altlarına doğru indirin. Ellerinizi kaldırmadan bir daire çizerek tekrar göğsün ortasına dönün. Şimdi ellerinizi göğsün ortasından çaprazlama, iki omuza doğru ileri geri kaydırın. Masaj sırasında elinizdeki yağın azaldığını hissettiğinizde, ellerinizi yeniden yağlayın ve masaja devam edin…

 

  • Bebeğe Kol Masajı Nasıl yapılır ?:

Bebeğinizi “Hint Masajı Tekniği” adı verilen yöntemle ovun. Bu teknik şu şekildedir: Önce bebeğin kolunu kaldırın, omuzdan bileğe doğru önce bir elinizle, sonra da ötekiyle sıvazlayarak masaj yapın. Aynı hareketi bu kez tersine bilekten omuza doğru tekrarlayın. Ters yönde yapılan bu masaja da “İsveç Tekniği” denir. En son bebeğinizin kolunu avuçlarınızın içine alarak, içe doğru dairesel hareketlerle sıvazlayın. Bebeklerin en çok sevdiği masaj el masajıdır. Çünkü bebeklerde ellerindeki dokunma hissi daha duyarlıdır. Bu sebeple bebekler el masajına bayılır. El masajı yaparken önce bebeğin elini açın, her parmağını sırayla ovun. Elinin üstünü ve avucunun içini parmaklara doğru aşağı yukarı ovun. Bebeğin rahatladığını göreceksiniz.

  • Bebeğe Karın Masajı Nasıl yapılır ?:

Karına uygulanan masaj sadece bebeğin rahatlamasını sağlamakla kalmaz, bebeğin sindirimine, gaz çıkarmasına ve kabızlığın iyileşmesine de yardımcı olur. Kolik bebeklerde karın ağrısının giderilmesine yardımcı olabilir. Karın masajına “su çarkı” denilen eğlenceli bir teknikle başlayabilirsiniz. Ellerinizi kendinize doğru kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirin. Bebeğin bacaklarını havaya kaldırın, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırın. Bu bebeğin karın kaslarının gevşemesini sağlayacaktır. Bebeğinizin bacaklarını bileklerinden kavrayarak sol elinizle tutun. Bir önceki hareketleri sadece sağ elinizi kullanarak yapın. Bu mideyi rahatlatacak ve masajın daha derinlere etkili olmasını sağlayacaktır. Karın masajını, parmaklarınızın ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek tamamlayın. Bu hareket bebeğin gazının çıkartılmasına yardımcı olur…

 

  • Bebeğe Bacak Masajı Nasıl yapılır ?:

Bacak masajı kollara uygulanan masaja çok benzer. Kollara uyguladığınız burma yöntemini ellerinizi aşağı yukarı hareket ettirerek bebeğin bacağına da uygulayabilirsiniz. Ayak masajı da bebeklerin hoşlandıkları bir masajdır. Önce baş parmağınızla topuktan başlayarak, parmaklara doğru ayak tabanını ovun. Daha sonra birer birer ayak parmaklarını ovun.

  • Bebeğe Sırt Masajı Nasıl yapılır ?

Masajı sırt masajı ile sonlandırmak daha güzel olacaktır. Önce bebeği bir yastığın ya da battaniyenin üzerine yüzüstü yatırın. Ellerinizi ileri geri bebeğin sırtında yanlamasına hareket ettirerek masaja başlayın. Böyle yaparken ellerinizi bebeğin sırtında aşağı yukarı kaydırın. Parmak uçları ile bebeğin sırtında küçük daireler çizin. Bebeğin tüm sırtını ovun. En son bebeğin sırtını boyundan aşağı doğru yavaşça okşayın. Böylece bebek o günkü masajın bittiğini anlayacaktır.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.