Bebek Ağlıyorsa ne Yapmalı?

O tatlı sesleri muhteşem kokuları ile dünyaya gelir bebekler. Fakat henüz dilimizi bilmediklerinden yada biz onların dillerini bilemediğimizden herhangi bir şikayet veya istekleri olduğunda bunu bizim anlamadığımız bir dilde “AĞLAYARAK” yaparlar. Peki bebek ağlıyorsa bunun nedeni nedir ? Bebeğin ağlamasından ne anlamalıyız.? İşte bu sorulara basit bebek ağlamaları doğrultusunda cevaplamaya çalışacağız…

YENİ DOĞAN BEBEKLERDE AĞLAMA

bebek-agliyorsa-ne-yapmali-aglama-sen-guzel-sey

Yeni doğan bebeklerde ağlama genellikle en çok gaz nedenine bağlı olmakla birlikte acıkma ve altını kirlettiğinde de sıkça görülür. Bunun yanı sıra özellikle bizim unuttuğumuz görsel gelişmelere bağlı uyarıcıların etkileri de ağlamalarına sebep olabilmekteir.

Bebeğiniz ağlıyorsa önce onu kucağınıza alıp sakinleşmesini sağlamalısınız.

Onun anne karnında yaşamadığı bir deneyimden dış dünyada geçtmekte olduğunu bilmelisiniz. Öncelikle iyice herhangi bir dış faktör söz konusu mu diye kontrol etmelisiniz.

Bebeğin gazı varsa ağlayabilir

Bebeğinizin gazı var ise genellikle ayaklarını kendi karınlarına çekerler.

Öncelikle eğer bebeğiniz yeni yemek yedi ise onu hemen yatay pozisyona getirmeyin. omuzunuzun arka tarafına doğru hafif meyilli gelecek şekilde sırtına çok yumuşak dairesel hareketler ve çok küçük geniş patpatlar şeklinde vuruşlar yaparak Gazını rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Bebeğinizin gazını her yemekten sonra çıkartmanız hem onun rahat olması hem sağlıklı uyuması hem de sizin açınızdan çok önemli bir konfor sağlayacaktır.

bebek-agliyorsa-ne-yapmali-gazim-mi-var-benim

Eğer yemek yedikten bir söre sonra geçtiyse ve bacaklarını yukarı hareketler ile çekiyor yine gaz belirtileri veriyorsa onu rahatlatmak için bacaklarından hafifçe tutarak çok yavaş hareketlerlerle bacağı karna doğru itip çekme şeklinde ileri geri hareket ettirebilirsiniz.Ayrıca sağ elinizle sadece saat yönüne doğru yuvarlak hareketler ile yumuşak şekilde karnını ovarsanız bu onu rahatlatacaktır.Bu masajları yaptıktan sonra onu mutlaka kucağınıza alın. Unutmayın ki dünyanın en güvenli yerinde hiç bu duyguları bilmiyorken kendisindeki değişikliği doğal olarak yabancılamaktadır. Sizin onun yanında olduğunuzu bilmesi ve ona sarılmanız  bu yabancı dünya ile ilgili deneyimi çok daha kolay yaşayabilmesine, dış dünyanın yeniliklerine kolay uyum sağlayabilmesine yardımcı olacaktır.

 

Bebek acıkınca ağlar

Bebeğiniz acıktığında da ağlar ki bunu anlamak kolaydır anne memesi ile buluşturmanız yada biberon ile kendisini kavuşturmanız çenesine dokunmanız hemen emme refleksi ile size gösterecektir.

Bebeğiniz altını doldurunca ( bebek kaka yapınca yada bezi çok çişle dolunca ) ağlayabilir.

Bazen sadece bildiği bir yerde güvende olmak ister 

bebek-agliyorsa-ne-yapmali-bazen-sadece-guvende-olmak-ister

Bazen sadece anne tenini ve kokusunu ister ve bu yüzden ağlar. Bu çok normaldir ve bebeğin kendini güvende hissetmek için bildiği tek şey budur.

40 hafta süresince  büyük  bir özlem ve merakla beklediğiniz bebeğiniz şimdi kucağınızda.Ancak bu narin bedeni tutma korkusu bu mutluluğu gölgeleyebilmektedir. Hem sizin hemde bebeğinizin bu duruma hızla alışması için aşağıdaki bilgileri bilmeniz faydalı olacaktır.

Bebeğinizi sürekli olarak kucağınıza alın demiyoruz fakat kucağınıza ihtiyacı olduğu zamanların olduğunu bilmeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirmek istiyoruz.

Öncelikle bebeğiniz aç değil, gazı çıkartılmış teninize anne şefkatine rağmen ağlıyorsa bu durumun bir rahatsızlık nedeni ile olabileceğini göz ardı etmemenizi ve ateşini göz altlarını pişik durumunu bedenini sıkan veya rahatsız edebilme ihtimali olan herhangi bir olumsuz şart mevcut mu kontrol etmenizi ve eğer halen ağlama kesilmiyorsa mutlaka çocuk doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Asla eş dost tavsiyesi ile ilaç ve bunun gibi şeyleri kullanmamanızı bebeğinizi iyileştirmek isterken çok daha kötü sonuçlara yol açabileceğinizi bilmenizi önemle belirtiyoruz.

Bebeğinizi Mutlaka Kucağınıza alın 

bebek-agliyorsa-ne-yapmali-kucaginiza-almayi-ihmal-etmeyin

Bazı anneler bebeğin kucağa alınmasını doğru bulmazlar ve bebeklerin buna alışarak sürekli kucak istediği düşünülür.Ancak şu unutulmamalıdır ki yeni doğan bebekler çevresindeki olup biteni kavrayıncaya kadar ona bu güveni vermelisiniz.Bebek için önemli olan bu temas ağladığında sakinleşmesine tek başına bile yeterli olacaktır. Sadece kucağınıza aldığınız zamanlarda unutmamanız gereken bir kaç önemli nokta szö konusudur;

Bebek Kucağa Alındığında Dikkat edilmesi gerekenler
  • Bebeğiniz 3-4 ay başını tutamayacaktır. Bebeğinizi her kucağa alışınız da bir eliniz ile başını ve gövdesini eş zamanlı olarak baş dik durarak sağa sola, öne,arkaya devrilmeyecek şekilde tutarak olmalıdır.
  • Bir çok insan güdüsel bir refleks ile bebeği kucağına aldığı gibi sallanmaya başlar. Fakat bebekleri çok fazla sallamak hem orta kulak gelişimleri için hem de uyku sistemleri açısından çok iyi değildir. Bebeği mümkün olduğunca az sallamanızı öneriyoruz.
  • Bebeği yemekten sonra kucağa aldığınızda hoplatıp zıplatmayın eğip bükmeyin.. Biliyoruz onunla oynamak ve 1 adet fazladan gülücük almak istiyorsunuz fkat bebeği yemek sonrasında çok fazla harekete maruz bırakmanız kusmasını tetikleyecektir.Bu durumda hem anneye hem de bebeğe büyük sorunlar yaratabilmektedir.  Sadece yürüyün ve sırtını yavaş yavaş ovun
  • Bebeğin sürekli kucakta olması durumu bebeğinize başka bir yerde güvende olamayacağı duygusu verecek ve bu nedenle sürekli olarak kucakta olmak isteyebilir. Bu durum hem onun sosyalleşme ve deneyimleme yolculuğunun önünde bir engel oluşturabilir hem de sizin hayatınızda ciddi sosyalleşme sorunlarına neden olabilir.
  • Bebeği kucağınızda tutarken veya başkaları kucaklarında tutarken onun muhteşem güzelliği ile santimetreler mesafede olduğunuz için bu güzelliği sürekli olarak öpmek isteyeceksiniz ve tabi kucağında tutan her ks. Özellikle yeni doğan bebekler bir çok mikrop dolayısı ile enfeksiyona karşı henüz bğışıklık sistemi geliştirmemiş olurlar. Bu durum onların bir anda mikroplar ile yüzleştikleri bir dünya ile karşılaştırır. Bebekleri onların iyiliği için yüzlerinden mümkün olduğunca az öpün. Unutmayın hasta olmayabilir ama sizin bağışıklık kazandığınız ve sizi hasta etmeyen bir mikrobu üzerinizde taşıyor olabilirsiniz.
  • Bebeğiniz anne ve babasının kokusunu tanıdığı gibi sesini de tanır sakin bir tona geçip onunla konuşabilir ona şarkı söyleyebilirsiniz. Sizi nasıl dinlediğine şahit olup siz de çok mutlu olacaksınız.
bebek-agliyorsa-ne-yapmali-sakin-bana-kafana-gore-ilac-verme

Önemli: Bebeğiniz açlık gaz, vb gibi olası durumlar haricinde ağlıyorsa mutlaka çocuk doktorunuza danışın.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Bebeğiniz ile birlikte sağlıklı mutlu günler  diliyoruz.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.