Çocuğunuzun Başarılı Olması için Nasıl Davranmalısınız

Hepimiz dünyaya getirdiğimiz ve gözümüzün bebeği olan çocuklarımızın akademik hayatlarında ve ilerleyen süreçlerde hayatlarında başarılı ve rahat olmasını arzu ederiz. Bir çoğumuz farklı yöntemler denesek de çoğu davranış biçimimizin aslında çocuğumuzu başarısızlığa sürüklediğini biliyor musunuz ?

Bugün Sihirli kadın sitesi olarak  sizinle başarılı çocukların ailelerinin davranış biçimleri incelenerek elde edilen sonuçlar doğrultusunda oluşturduğumuz bazı temel davranış biçimlerini paylaşmak istiyoruz.

 

Çocuğumuzun başarılı olması için Nasıl davranmalıyız ?

Bir çoğumuz çocuğumuzun akademik süreçleri içerisinde çalışmasını arzu eder ve kimi zaman bu konuda baskı kurarak başarılı olmasını bekleriz. Başarılı olan çocukların aileleri üzerinde yapılan araştırmalar konunun bu merkezden çok uzak olduğunu ve genel davranış biçimlerinde özellikle tutarlılığın ve sorumluluğun doğru şekilde verilmesinin büyük önem taşıdığını gösteriyor.

Nihayetinde sürekli olarak başında kendisine yapması gerekenleri dikta eden ve baskı uygulayan ebeveynlerden ziyade çocuğun sorumluluk almasına müsade eden tutarlı ebeveynlerin çocukları daha başarılı oluyor.

Çocuğun başarılı olması için ne yapmalı

basarili-cocuklarin-aile-davranislari-2-ailelerce-yapilmasi-gerekenler
  1. Tutarlı olmalısınız: Yapılan araştırmalar başarılı çocukların anne ve babalarının tutarlı davranış biçimleri sergileyen anne babalardan oluştuğunu gösteriyor. Çiftler arasındaki tutarlı davranış ve söylemler çocuğun iç dünyasında büyük önem taşıyor. Tutarlı ailelerin çocuklarının kafalarında tutarsız anne baba söylemlerinde oluşan gereksiz sorular ve sorgulamalar oluşmuyor ve bu durum akademik yaşamlarına da olumlu biçimde yansıyor. Aynı zamanda tabletle oynamasının kötü olduğunu söylerken 24 saat elinizden telefonunuzu bırakmamanız g,b, davranış tutarsızlıkları da aynı etkileri yaratır 🙂
  2. Kendi işini kendisi yapsın Öz güvenini yıkmayın : Çocuğunuzun tüm isteklerini yapmak onun öz ihtiyaçlarını yardım etmek niyeti ile anne baba olarak karşılamak çocuğun aidiyet duygusunu zayıflatan ve öz güven kaybı yaratan davranış biçimlerinin başında geliyor. Her ne kadar küçük ve henüz yapması gereken kendi yaşamsal ihtiyaçlarını beceremeyen bir çocuğa müdahale etmeyin bırakın deneyip yanılarak yeteneklerini yükseltsin. Emin olun kısa sürede o konuda beceri sahibi olacaktır. Aksi şekilde ihtiyaçlarını siz karşılarsanız bu onun öz-güvenini yıkıyor ve ilerleyen yaşamında akademik olarak da başarısız olmasına neden olabiliyor.
  3. Başarısızlıklarını olumlu yönde destekleyin :Çocuğunuz bir şeyleri başaramadıında onu yeniden denemek konusunda desteklemeniz çok önemli. Ona kocaman oldun artık yapmalısın gibi cümlelerden ziyade karşısına geçerek nasıl yapacağını hareketinizle gösterebilir. Başarısız olduğu zamanlarda onun güvenini yıkmadan yeniden tekrar tekrar denerse başarabileceği konusunda kendisini cesaretlendirin.
  4. Mutlaka yaşına uygun görevler verin : Çocuğunuza mutlaka yaşına , gücüne ve edindiği yetenekler boyutunda aile bütünlüğü sınırlarında görevler verin. Ona yemek yediği tabağı kaldırmasını, market alışverişinde gücüne uygun poşeti taşımasını, kendi eşyalarını düzgün biçimde kaldırmasını ve sizin ev düzeni içerisinde yaptığınız bazı şeyler konusunda uygun görevleri vermeniz çok önemlidir. Özellikle bu davranış biçimini sergileyen ailelerin çocukları kendilerini ailenin önemli bir parçası olduğunu farkına varıyor ve bu kendisine güvendiğinizi kendisinin de yaptığı şeylerde başarılı olacağı duygusunu aşılıyor.
  5. Sakarlıklara karşı tutarlı ve sabırlı olun : Bazen bazı sakarlıklar olabilir. Mesela bardağı, tabağı taşırken düşürebilir veya poşeti bir yere vurup içindekilerin kırılmasına neden olabilir. Bu noktada ki davranışınız büyük önem taşıyor. Eğer çocuğun aynı işi yapmasına izin vermezseniz bu artık kendisine güvenmediğinizi hissettirecek aynı zamanda artık o işi beceremeyeceği konusunda kanaatler oluşturmaya başlayacaktır. Kendisine aynı sorumluluğu yeniden ve yeniden verin. En fazla kendisine kırılacak bir şey değil kırılmayacak birşeyler taşıtarak önelem alın. Ama bu tabak taşıtmamak değil kırılmayacak bir tabakla yemek yemeniz şeklinde olmalıdır. Unutmayın çocuklar aptal yada zeka geriliği olan varlıklar değil onu kandırmaya yönelik davranışları da mutlaka fark edeceklerdir.
  6. Kendisi istemeden ona yardım etmeyin: Elze yani hayati konular haricinde çocuğunuz sizden yardım istemeden nedensizce on ayardım teklif etmeyin yada müdahale etmekten kaçının. Bırakın kendisi deneymlesin. İlla yardım etmek istiyorsanız o konudaki davranışı siz uygulayın . Kendisine eğlenceli oyunlar ile doğrusunu belli etmeden öğretebilirsiniz. Yani üzerine yemek döküyorsa evcilik oyunu oynarken yemek anında üstünüze bir peçete koyup üstümüz kirlenmesin diyebilirsiniz…

 

Lütfen çocuklarımızın akıl sahibi zeki ve kendi duyguları olan insanlar olduğunu unutmadan ve onlar üzerinde kuracağımız akademik baskıların olumsuz sonuçlar doğurarak korktuğumuz olumsuz sonuçları kendimizin oluşturabileceğimizi unutmayın. Çocuklar özgüvenlerini ailelerinden alırlar ve tüm yaşamlarında bu dengeli yada dengesiz öz güven ile hayata karışırlar…

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

Mutlu günler dileriz.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.