B-12 VİTAMİNİ VE ÖNEMİ

İnsan vücudunun sağlıklı biçimde uzun yıllar yaşayabilmesi için gerekli olan bazı vitamin , mineral ve Mikrobesinler vardır. Bu elementlerin kimisi insanların güncel yaşamlarında doğal olarak gıda gibi bir çok dış etken ile yeterli miktarda alınabilirken bazıları da vücudun kendi ürettiği veya takviyelere ihtiyaç duyan elementlerdir.

Bu elementlerin eksikliği durumunda bir çok küçük veya büyük sağlık sorunu meydana gelebilir. Bu elementlerden biri de insan aklı ile direk ilişkisi olduğu bilinen  B12 Vitaminidir.

Sihirli kadın sitesi olarak sizlerle B12 Vitamini ile ilgili önemli bilgiler paylaşmak istiyoruz.

B12 Vitaminine Neden İhtiyacımız Var ?

Kırmızı kan hücrelerinin üretiminin sağlıklı olması insan vücudu için hayati önem taşımaktadır.

B Vitaminleri grubunun en değerli üyelerinden biri olan , B12 vitamini sağlıklı biçimde kırmızı kan hücrelerinin  üretimine yardımcı olan en  önemli vitaminlerden biridir. B12 Vitamini kansızlık (Anemi) sorununa karşı vücudu korur . Sinir hücrelerinin gelişiminde de önemli rol oynadığı için beyin sağlığı için B12 vitamini çok önemlidir.

B12 Vitamini aynı zamanda vücuda sinyaller göndererek hem organların sağlıklı biçimde çalışmasını sağlayan hem de zihinsel işlevleri yerine getiren beyinin sağlığını destekleyen bir vitamindir. Uzun süre B12 vitamini eksikliği sorunu yaşanır ve bir önlem alınmazsa, hafıza ile ilgili sorunlar,  kalp ve damar hastalıkları gibi bir çok farklı rahatsızlığa neden olabilir.

B12 Vitamini Nasıl alınır ?

B12 Vitamini bir çok farklı gıdadan elde edilebileceği gibi gıda takviyesi olarak da ilaç statüsünde alınabilmektedir. Tabi ki ilaç olarak b12 takviyesi almak için önce ihtiyaç halinin olması ve hekim tarafından önerilmesi gerekmektedir. Bizler doğal yollardan gıdalardan ihtiyaçların karşılanması taraftarıyız. Ve gereksiz ilaç kullanımının zararlarını biliyoruz.

B12 Vitamini Açısından Zengin Gıdalar Nelerdir ?

B12 Vitamini günlük olarak rahatlıkla bir çok farklı gıdadan alınabilir.  Bunların başlıcaları;

  • Yoğurt
  • Yumurta
  • Süt
  • Peynir
  • Balıklar ve Yengeç ,ıstakoz ve Kabuklu deniz canlıları
  • Ciğer
  • Sığır eti
  • Kuzu Eti
  • Tavuk eti

B12 Vitamini Faydaları Nedir ?

B12 vitamini konsantrasyonu güçlendirir, yorgunluk halini önler , belleği güçlendirir, depresyona karşı koruyucudur ve teskin edicidir.  Bu tür rahatsızlıklar B12 vitamini eksikliği nedeni ile ortaya çıkar.

B12 eksikliği yaşayan kişiler bazı gıdalardan yardım alabilir. B12 eksikliği nedeni ile dil ağrısı, çarpıntı, hafıza problemi, depresyon ve sinirlilik hali yaygın bir şekilde görülebilir.

B12 Vitamini Nelere İyi Geliyor?

  • B12, Enerjiyi Ve Dayanıklılığı Arttırır: B12 vitamini eksikliği nedeni ile sürekli yorgunluk, halsizlik gibi problemler ortaya çıkabilir. Günlük aktivitelerin zorlanmadan yerine getirilebilmesi için vücudun yeterli oranda B12 vitaminine ihtiyacı vardır.
  • B12, Yaşlanma Etkilerini Azaltır:  DNA yapısının sağlığı için çok önemli bir rol oynar bu etkisi ile B12 Vitamini yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
  • B12, Bazı Kanser Türlerine Karşı Koruyucudur: DNA yapısını sağlıklı tutma özelliği sebebiyle ile bazı kanser türlerine yakalanma riskini de azalttığı ispatlanmıştır . .
  • B12, Kalp Hastalıklarına Karşı Koruyucudur: Yeterli düzeyde B12 vitamini almak kanda protein düzeyini azaltarak kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca inme olasılığını da en aza indirir.
  • B12, Zihinsel Travmalara Karşı Koruyucudur: B12 vitamininin özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelme ihtmali yüksek olan şiddetli unutma (  bunama ) ,Alzheimer  gibi hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir vardır.

EN fazla kimler B12 Vitamini Eksikliği İçin Risk Altındadır?

Pernisiyöz anemi hastalığı olanlar, Vegan ve Vejetaryenler beslenme prensibi olan ve Diyabet ve bazı antibiyotik ilaçlar kullananlar b12 vitamini eksikliği yaşama ihtimali en yüksek olanlardır.

AYRINTILI B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ YAZIMIZI OKUMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ.

ve

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR İÇİN TIKLAYIN, OKUYUN

Sağlıklı günler dileriz.

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.