Atlı Terapi

Kocaeli Üniversitesi’nin Kartepe İlçesi’ndeki Atçılık Meslek Yüksek Okulu’nda, spastik çocuklara uygulanan atla terapi (Hippoterapi) yöntemi, ‘mucizevi’ olarak nitelendirilen sonuçlar veriyor. Atla terapi gören çocuklarda vücut dengesi, gövde kontrolü ve ritmik yürümede gelişme sağlanıyor.

Attçılık Meslek Yüksek Okulu Müdür Yrd. Doç Dr. Erdenar Balıkçı, hareket kabiliyeti eksik olan hastalarda, atlı terapi tedavisi sonrasında net değişiklikler gözlemlediklerini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu’nun ortaklaşa yaptığı Atla terapi yöntemiyle tedavi gören çocuklar bindikleri atın ritmine göre vücut dengesi ile gövde kontrolünü sağlıyor. Daha sonra da ritmik yürümelerinde gelişmeler başlıyor.

Kocaeli Üniversitesi Atçılık Meslek Yüksek Okulu Müdür Yrd. Doç. Dr. Erdenar Balıkçı, atlı terapi yöntemiyle tedavi uygulamasında hastaların durumlarına göre en az 10 seans sonrasında hareketlerinin aktif olarak değiştiğini net bir şekilde gözlemlediklerini söyledi.

Tıp Fakültesi’yle işbirliği içinde

2006 yılından itibaren atlı tedavi yöntemiyle hastaların gelişmelerine katkı sağlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Balıkçı şu bilgileri verdi:

“Tıp Fakültesi rehabilitasyon ana bilim merkeziyle ortaklaşa olarak, atla terapiyi tedaviye destek amaçlı uygulamaya başladık. Şu ana kadar 150- 160 hastayı tedavi ettik. Bilimsel ve aktif olarak uygulama yapıyoruz. İzmit Rehabilitasyon Merkezi (İREM) ile birlikte fizik tedavi hekimi, fizyoterapist, Yahya Kaptan Meslek Yüksekokulu İş ve Uğraşı Terapistleri eşliğinde kayıtlarıyla yapılan tedavilerdir. Atlı terapi, özellikle spastik çocuklarda uygulanmaya başladı. İlk müracaatlarında oturuş ve hareket kabiliyeti eksik olan hastalarda, burada 10 seans sonrası hareketlerinin aktif olarak değiştiğini net bir şekilde gözlemekteyiz. Hastaların tedavisi hekimlerin öngörüleriyle oluyor. Seans başı 10 TL alınıyor. Maddi olarak bunu karşılamayan hastaları da biz finanse ediyoruz.”

“Denge kontrolünü sağlamaya başladı”

10 yaşında olan oğluna 20 günlük terapi uygulanma kararı alındığını ve 12’inci günde tedavinin devam ettiğini söyleyen Seniha Şen, “Oğlum Atalay’ın denge sorunu vardı. Tedaviye başladığımız günden itibaren denge kontrolünü sağlamaya başladı. Bugün kollarını istediği gibi yönetmesi bizi sevindirdi. 20 seans tedavi görecek. Tedavi sonunda da iyi gelişmeler olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Kaynak: www.cnnturk.com

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.