Astım Hakkında bilmeniz gerekenler…

Astım hastalığı gerek Biz büyüklerde gerekse çocuklarda gaz sayabileceğimiz bir solunum yolu yani akciğer rahatsızlıdır.

Çoğunlukla olumsuz bir dış Etkin’in tetiklemesi olarak gözlemlenen astım aslında dış etkenlerin sadece etkilerini ortaya çıkarttığı bir rahatsızlıktır.

Bugün sizlerle astımın ne olduğu ve neden olduğu ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyoruz…

 

Astım nedir?

Astım hastalığı akciğerler içerisinde yer alan ağaç benzeri oksijen emilimini yaparak vücuda dağıtan bronş adı verilen akciğer organı parça mısın tekrarlayıcı biçimde daralmasına yol açan iltihabi bir solunum yolu rahatsızlığıdır…

Astım belirtileri nelerdir ?

astim-hastaligi-nedir-2

Enfeksiyona yol açan bir mikrop veya alerji tetikleyici dış faktör ile karşılaşılması durumunda :

  • Nefes darlığı: Nefes almakta zorlanma
  • Hışırtılı soluma: Nefes alırken sanki sürekli bir poşet sesi çıkıyormuş gibi ses gelmesi
  • Öksürük: kötü hava karşısında istemsiz hava atma hareketi
  • Sık soluma: nefesi rahat olarak viğeri dolduracak şekilde alamamak

Gibi belirtiler görünür.

Bu belirtiler sürekli olarak değil belli tetikleyiciler ile karşılaşıldığı zaman atak adı verilen periyotlarda kendisini gösterir…

 

Astım hastalığının olma nedeni nedir?

Yapılan tıbbi araştırmalar Astım hastalığının, genetik yani aile büyüklerinden genetik aktarımı ile çocuğa taşınan bir hastalık olduğu bilinmektedir.

Çocukların anne veya babaları astım hastası ise çocukta astım görülme oranı yaklaşık %30 dur. Hem anne hem de baba da astım rahatsızlığı varsa bu oran yaklaşık olarak %70 civarına yükselmektedir.

Fakat astım rahatsızlığının ortaya çıkabilmesi için bir dış etken tarafından yani çevre olumsuzluğunun astımı tetiklemesi gerekmektedir…

 

Astımı harekete geçiren durumlar nelerdir ?
  • Dış ortam alerjenlere duyarlı hale gelmek
  • Psikolojik nedenler ve travmalar
  • Viral enfeksiyon sonucu
  • Sürekli ve şiddetli şekilde olumsuz hava şartları veya alerjik ortamlara maruz kalmak
  • Yüksek eforlu bedensel aktviteler…

Astım hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir yani bir kişiden başka bir kişiye Solunum temas veya kan yolu ile geçmemektedir. Fakat başka birisinden geçen viral Bir enfeksiyon 10 kişi de halihazırda potansiyel olan astım durumunu tetiklemesi olasıdır.

Bu sebepten dolayı astımın başka bir kişiden bulaştığı düşüncesine kapılma bilir Fakat bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Kişiden alınan şey başka bir mikroptur…

 

Astım tedavisi nasıl olur ?

Astım rahatsızlığı kişinin tek başına duyarlı olması ile tedavi edilememektedir aynı zamanda çevre olgularının olgun ulaşabilmesi ve doğru bir ortam yaratılabilmesi için çevrede yaşayan insanların da duyarlığı söz konusudur çevresinde sigara içilen bir insan hangi tedavi yöntemini kullanırsa kullansın Eğer bu durumdan kaçınmak imkanı yoksa astım hastalığı iyileşme ihtimali çok düşüktür.

  • Alerjik durum tespit edilir
  • Alerjik olduğu etkenlerden uzaklaştırılır
  • Temiz hava ortamı yaratılır
  • İltihap gidericiler kullanılarak baskıkanır
  • Aşı tedavisi aşı tedavisi çoğunlukla alerjik astım durumunda yani herhangi bir alerjen etkenin söz konusu olduğunda atakları geçiren kişiler için uygulanmaktadır.

Çocuklarda görülen astım rahatsızlığı yetişkinliğe taşınmaya bilir konu ile ilgili mutlaka doktora danışılmalıdır bir an önce tedaviye başlanması ilerleyen yaşlarda çocuğun kalıcı bir Astım hastası olmaması konusunda çok önemlidir.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı günler dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.