Unhealthy weight loss

Aşırı ve Hızlı Kilo Vermenin Zararları neler

Günümüzün koşulları kilo almak oldukça kolaydır. Teknolojinin getirdiği nimetler ile insanlar hiç hareket etmiyorlar. Bu nedenle aşırı kilo alıyorlar. Aşırı kilo alımı ancak net belirgin olduğunda farkına varılıyor. Bunun ardından o kiloları vermek için çaba sarf edip duruyoruz. Bugün özellikle şok diyetler ve egzersizler sonucu fazla ve hızlı kilo vermenin sakıncaları konusunu sizinle paylaşıyoruz…

 

Diyette hızlı kilo vermenin sakıncaları nelerdir ?

Son dönemde oldukça popüler olan internet siteleri üzerinden hizmet veren diyet siteleri aracılığı ile şok diyetler yapmak ise oldukça tehlikeli bulunuyor. Yapılan her araştırmada hızlı kilo vermenin şişmanlıktan daha tehlikeli olduğu bir kez daha ortaya çıkarılıyor. Diğer yandan Kilo vermeyi hızlandırmak amacıyla düşük kalorili diyetlere başlanmasının, kilo verme çabanızı ciddi anlamda sabote ediyor.

 

Hızlı kilo kaybı neden olur?

Hızlı kilo kaybı sağlayan diyetler genelde az kalori alma, fazla egzersiz ve normalin dışı efor harcama temeline kuruludur. Alışageldiğimiz yaşam tarzından çıkıp, az kalori ile çok egzersiz yapmak son derece sağlıksız bir durumdur. Diyetlerde, hafta başına 0.45 kilo ile 0.9 kilo arasında olan kilo kayıpları normal kabul edilmektedir. Ancak çoğu kişi için bu hesaplama çok yavaş gelir ve daha hızlı kilo vermenin yollarını ararlar.

 

Kilo Sadece Yağdan Gitmez

Hızlı kilo vermek her zaman yağ kaybetmek anlamına gelmez, çünkü yağ kalorisini yakmak kısa zaman içerisinde çok zordur ve kaybedilen kilolar yağlarınız yerine kaslardan ve vücutta bulunan su ağırlığından olur. Hızla kilo veren bireylerde genellikle kayıpların yüzde 50´si yağlardan, yüzde 50´si kaslardan olmaktadır. Bu da kişinin metabolizmasının yavaşlamasına neden olur. Hızlı kilo kayıplarında mineral ve elektrolit dengesizliği, safra taşı problemi, aritmi, kan basıncının değişmesi, düşük kan şekeri gibi tehlikeli problemler oluşabilir.

Kas dokusu kalori yakar. Kas kitlesi azalırsa harcanan ka­lori azalmış olur. Kilo kaybının ilk dönemlerinde vücut suyu azalır, ilerleyen zamanlarda kas erimesi olur. Hızlı kilo verdiren diyetlerde bu yağ dışı kitle azaldığından kolaylıkla tekrar kilo alınır. Yağ dışı doku kaybını su, kalsiyum, fosfor ve vitamin ka­yıpları takip eder. Normal sağlıklı bir bireyde başlangıçtaki yağ dışı doku kitlesinin %40′ından daha fazlasının kaybı hayatı tehdit eder. Hızlı kilo kayıplarında kan şekeri sürekli olarak düşüktür ve bu durum kişinin kendini kızgın, yorgun ve isteksiz hissetmesini sağlar. Eğer araba veya tehlikeli bir alet ya da makine kullanıyor iseniz bu son derece riskli bir durum olabilir. Açlık şiddetinin artması ve kan şekerinin düşmesi kişinin kendini güçsüz hissetmesine, baş dönmesine ve hatta bayılmasına sebep olur.

 

Vücudu susuz bırakmamak gerek

Özellikle sıcak mevsimlerde ve egzersiz yapıldığı durumlar­da susuzluğun giderilmesi dehidratasyonun önlenmesi açısın­dan önemlidir. Özellikle ketojenik çok düşük kalorili diyetlerde ilk birkaç günde görülen hızlı kilo kaybı ve yorgunluğun çoğu zaman nedeni su kaybına bağlı dehidratasyondur. Bu durum­da su içilmeli, su kaybına neden olan alkol ve kafeinden uzak durulmalıdır. Vücut suyunun %2 kaybı bile fizik ve mental du­rumu, ısı düzenlenmesini bozabilir.

Hızlı ve Aşırı Kilo Vermenin Sağlığımıza Olumsuz Etkileri:

  • Karaciğer fibrozu hastalığı
  • Safra kesesi taşı
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Böbrek taşı
  • Psikolojik ve emosyonel sorunlar
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Kandaki ürik asit oranını yükselttiğinden böbrek taşı ve Gut hastalığına neden olabilir.
  • Kemik mineral kaybı yol açarak , kemik zayıflığı ve osteoporoz riskini arttırır.
  • Halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, baş ağrısı ,tansiyon düşmesi görülebilir.
  • Ortostatik hipertansiyona neden olabilir.
  • Kolesterolü yükseltip damar tıkanıklığına neden olabilir.
  • Vücudun sıvı elektrolit dengesini bozar.
  • Adet bozukluğu ve libido kaybına sebep olabilir.
  • Saç dökülmesine neden olur.

FORM VE BESLENME İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARIMIZI OKUMAK İÇİN ZİYARET EDİN  …

Sevgiyle kalın…

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.