Antidepresan Çözüm Mü ?

Günümüzde vitamin gibi kullanılan antidepresan’lar yaşadığımız psikolojik atakları engelliyor mu ?

Evet anti depresanlar anlık olarak psikolojik travmalarımızı durdurabiliyor. Anti depresanların etkileri aynen keyif verici maddeler gibi bizleri rahatlatıyor alğılarımızı uyuşturarak soruna odaklanıp psikolojimizi daha fazla etkilemesine engel oluyor. Fakat !

 

Anti depresanlar Neyi Tedavi ediyor ?

antidepresan-cozum-mu2
antidepresan-cozum-mu-2-tedavi-ediyor-mu

Fakat anti depresanlar aslında sorunlarımızı çözerek sizi psikolojik olarak iyi yapmıyor. Bu sorunları baskılayarak veya odak noktamızdan uzak tutarak bize geçici süreli rahatlama yaramakta. Bu sorunun çözümünden ziyade sizi sorunun yan etkisi olan olumsuz durumdan uzaklaştırmakla beraber çözümünden de uzaklaştırmaktadır.

Antidepresan’a neden ihtiyaç duyuyoruz ?

Antidepresana ihtiyaç duymamızın nedeni başımıza gelen büyük stres yaşatan olaylar olarak algılanmaktadır. Aslında bu çok büyük bir yanılgıdır.

Günümüzde stres yaratan alanların artış gösterdiğini çok iyi biliyoruz. Bu stres alanlarının bir çoğu ile başa çıkabilmekteyiz. Hatta bazı stres alanları bizim stres eşiğimizin yükselmesi dolayısı ile güncel hayatın bir parçası haline gelmiş doğal yaşam akışı olarak görülmekte. Bunlara örnek olarak trafiği gösterebiliriz. Eskiden bizler üzerinde  yüksel stres olan trafik günümüzde özellikle büyük şehirde yaşayan insanların doğal olarak nitelendirdiği bir duruma geldi. Bu insan yapısının her duruma ve şarta uyum sağlayabilme yeteneğinin bir ürünü.

 

Peki Antidepresan gerektirecek stres durumları ile neden başa çıkamıyoruz ?

antidepresan-cozum-mu
antidepresan-cozum-mu-3-stresle-neden-basa-cikamiyoruz

Antidepresanlar sorunu çözmemekte ve bu durumu iyileştirmemekte, sadece durumun kişi üzerindeki etkisini azaltmakta. Yani kısaca kişiyi bir nevi paralize etmekte yada daha yumuşak şekilde söylemek gerekirse yumuşatmakta. Antidepresanlar sadece sorunun yarattığı ani şokun insan üzerindeki etkisini hafifletir.

Depresyon sebepleri nelerdir?

1- Kişinin Yüksek stres yaratan olayları algılama şekli

2- Öğrenilmiş kabullenme ( öğrenilmiş çaresizlik ) durumu

3- Konuların temellerinden kaçma duygusu

4- Sorunu çözmeye yönelik öz güven eksikliği

5- Mağdur kişiyi oynama

 

 

Antidepresan kullanmak gereksizdir demiyoruz fakat eğer siz veya çevrenizdeki biri antidepresan kullanarak sorunlar ile başa çıktığı düşüncesi içerisinde ise bu yolun doğru olmadığını bilmeniz gerekiyor.

Kişinin karşılaştığı olaylar ile başa çıkamaması kişinin hayata bakış şekli ile ilgilidir. Bu bakış açısının bir çok nedeni vardır ama temel olarak aileden gelmektedir. Yukarıda belirtilen tüm maddeler kişinin çocukluğunda ona yüklenmiş olan karakter özellikleri ile ilgilidir.

Kişinin olaylar karşısında duruşunu değiştirmesi gereklidir. Bunun için kişiye uygulanacak olan baskı onu depresyon içerisine sokan düşünce sistemini daha da kötü hale getirir. yada sorunlarını çevresindeki insanların çözüme kavuşturmaları sakatlanmış olan bakış açısını desteklemektedir ve çözümden uzaklaştırmaktadır.

Kişilerin bakış açılarını değiştirmeleri için içlerinde stres odakları ile başa çıkabilmeleri gerekmektedir. Bu durum ile başa çıkabilmek için yakınlarındaki insanların yardım taleplerine direnç göstermeleri normaldir. Bu durum ile başa çıkabilmek için dışarıdan yardım almak en doğrusudur. Fakat özellikle Türk insanlarının, psikologlara olan ön yargıları bu sorunlar ile mücadele etmeleri açısından en önemli engeli oluşturmaktadır.

 

Anti-Depresanlar Kilo aldırıyor !

antidepresan-cozum-mu3
antidepresan-cozum-mu4

Bu arada anti depresanların kilo aldırdığı ve fazla kiloarı vermeye engel olduğu bilinmektedir.

Bu durum da kilo alımı ile birlikte gelen kendine güvensizlik gibi bir çok farklı psikolojik stres kaynağını da beraberinde getirebiliyor.

Günümüzde bu konular ile ilgili kişisel gelişim kitapları ve yaşam koçluğu gibi, ikna edici yöntemler de her geçen gün çoğalmaktadır. Öncelikle stresi neden karşılayamadığınız ile ilgili kendinize dönün ve ardından eğer tek başınıza durumu çözemiyorsanız ehli kişilerden destek almaktan lütfen çekinmeyin. İlaç bağımlısı olmayın ve bu durumu normalleştirmeyin.

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

Mutlu günler dileriz.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.