Amenore Nedir ?

Sağlıklı bir kadın genellikle  11-12 yaş arası gerçekleşen çocukluktan gençliğe geçiş dönemi olan ergenlik döneminde adet görmeye başlar. Bu döneme Regl , ay-başı, menstrual dönem gibi bir çok farklı şekilde adlandırılır.

Çocukluktan geçiş döneminde adet görmek kimi zaman 9 yaşa kadar gerileyebilmektedir.  Bu süreç kadından kadına farklılık gösteren şişkinlik, yorgunluk,agresiflik , sancı çekme gibi belirtiler gösterebilir. Bunlar adet (regl dönemi ) döneminin kişiye göre farklılık gösteren doğal süreçleri olarak görülür.

Fakat Bazen farklı yaş dönemlerinde kadınlar adet görememe problemi yaşarlar. Amenore en kısa tabiri ile farklı yaş gruplarında Kadınlarda farklı nedenler ile meydana gelebilecek olan adet Görememe sorununun ortak adıdır.

Bugün sizlere Amenore Nedir ? Amenore Neden Olur? , Amenore Teşhisi Nasıl koyulur? , Amenore Tedavisi nasıl Olur ?  sorularının cevaplarını vermek istiyoruz.

Amenore Türleri Nelerdir ?

Amenore, diğer bir değişle adet olamama sorunu, 2 farklı türde incelenir , Primer Amenore ve  Sekonder Amenore . 

Her iki “Amenore”  Türünde de Adet görememe durumu vardır.

Fakat kadınların yaş durumları arasında belirgin farklar mevcuttur.

Primer Amenore Nedir? Kimlerde olur?

amenore-problemi-nedir-2-primer-amenore

Bir kız Çocuğu doğal fiziksel gelişim sürecinde 11 ile 13 yaşı arasında regli olur ( adet Görür) . Bu durum günümüzde 9-10 yaşa kadar gerilediği örnekleri vardır.

Adet görme yumurta üremesi ve yenilenme sürecinin doğal etkisi olan kadının sağlıklı olduğunu gösteren her ay tekrarlanan doğal bir süreçtir. Çocukluktan ergenlik çağına geçiş yapan kız çocuklarında adet Kanaması  ( Vajinal kanama) yanı sıra göğüs büyümesi ve tüylenmede artış gibi doğal gelişim süreçleri meydana gelir.  Adet (Vajinal Kanama) ile göğüs büyümesi ve tüylenme eş zamanlı olmasa da genellikle birbirini takip eden süreçlerdir. Kimi zaman ergenlik dönemine giren kız çocuklarında Göğüslerde büyüme ve/veya vücutta tüylenme gözlemlenir fakat adet kanama 15-16 yaşına kadar ilerleyen süreçlerde gerçekleşebilir.

Bazen Kız çocuklarında 14 yaşına kadar adet kanaması olmadığı gibi, vücutta tüylenme olmaması ve göğüslerin büyümemesi sorunu gözlemlenmektedir. Buna Primer Amenore adı verilir. Bu Kız çocuklarında bir cinsel gelişim problemidir. Kısaca ergenlik döneminde kadınların adet görememesi sorunu olarak bilinir.

Primer Amenore Nedenleri Nelerdir ?  

Primer Amenıre Yani Ergenlik döneminde genç kızların adet görememesi durumunun farklı bir çok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları

  • Yüksek Stres ve psikolojik travmalar nedeni ile adet görülemeyebilir
  • Şiddetli Bedensel Travmalar sebebi ile adet görülemeyebilir
  • Yapısal olarak yetişkin kadınlığa geçiş süreci gelişmenin geç gerçekleşmesi sonucu adet görülemeyebilir
  • Kızlık zarında açıklığın bulunmaması durumu ( Imperfore Hymen )  sonucu adet görülemeyebilir
  • Turner sendromu adı verilen bir dişide bulunan eşey kromozomlarından herhangi birinin bulunmaması sonucunda meydana gelebilen çeşitli semptomlar sonucu adet görülemeyebilir
  • Hipofiz ve hipotalamusa ait olan patolojik bazı bulgular ve/veya urlar nedeni ile adet görülemeyebilir
  • Çok Nadir olark görülen bir genetik bozukluk olan Galaktozemi sonucu adet görülemeyebilir
  • Transvers vajinal septum ismi verilen vajina içerisinde perde adı verilen oluşumun  bulunması durumu sebebi ile adet görülemeyebilir
  • Rahim ağzı bölümünde  (serviks), vajina ya da rahmin doğuştan gelişmemiş olması sebebiyle adet görülemeyebilir

Not: Eğer çocuğunuz Primer Amenore Sorunu yaşıyorsa lütfen önce siz sakinliğinizi korumaya gayret edin. Halihazırda şiddetli hormon değişiklikleri ile  yüzleşen genç kadın durumla nasıl başa çıkacağını bilemediğinden yaşayacağı yüksek stres Amenore sorununu arttırabilir yada fiziksel olarak çözülecek olan sorun psikolojik nedenle devam edebilir. Merak etmeyin teşhis sonrası doğru tedaviler ile büyük ölçüde bu sorun çözülmektedir. 

Sekonder Amenore Nedir? Kimlerde olur?

amenore-problemi-nedir-3-sekonder-amenore

Adet Dönemi başlaması ardından farklı yaş dönem ve doğum gibi süreçlerde adet düzeni değişiklik gösterebilir.

Bu durum adet semptomları olan adet sancısı artışı yada azalması, beklenen rutn adet olma zamanının bir kaç gün ileri veya geri gelmesi gibi bir çok farklı durum yaşam süreci içerisinde her kadının yaygın biçimde yaşadığı doğal durumlardır.

Halihazırda adet görmekte olan kadınların her hangi bir güçlü sebep olmamasına rağmen bir anda adet kanamalarının yaklaşık olarak 3 ay süre ile hiç gerçekleşmemesi durumu Sekonder Amenore olarak adlandırılır.

Sekonder Amenore Nedenleri Nelerdir ? 

Sekonder Amenore bir çok farklı sorun nedeni ile meydana gelebildiği gibi doğal yaşam süreci nedenleri ile de kadınların yaşayabileceği durumlardan biridir.

  • Hamilelik sürecinde adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir.,
  • Süt verme döneminde adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Yeterli beslenememe ve aşırı zayıflık gibi durumlarda  adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Doğum kontrol hapı kullanımı sonrasında adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Bazı İlaç tedavisi süreçlerinde adet görülemeyebilir veya adet düzeni ciddi biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Şiddetli Depresyon ve yüksek stres yaşanan dönemlerde adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir. 
  • Fizyolojik olarak korpus luteum kisti olması durumunda adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir.Menopoz döneminin başlaması nedeni ile adet görülemeyebilir veya adet düzeni ciddi biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Farklı sağlık problemleri nedeni le Kemoterapi veya radyoterapi tedavileri görmek Nedeniyle adet görülemeyebilir veya adet düzeni ciddi biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Hipofiz aksının baskılanmasına bağlı olarak görülemeyebilir veya adet düzeni ciddi biçimde değişiklik gösterebilir.
  • Prematür ovaryen yetmezlik, erken menopoz durumlarında adet olunmayabilir veya adet düzeni önemli biçimde değişiklik gösterebilir

 

Amenore Teşhisi Nasıl Koyulur

Amenore ( adet olmama sorunu ) yukarıda paylaştığımız gibi bir çok farklı neden ile hem genç kızlarda hem de yetişkinlerde meydana gelebilmektedir. Amenore teşhisi koyulabilmesi için öncelikle bu sorunu yaşayan kadınınveya ergenliğe girmek sürecinde olan genç kadının kadın doğum uzmanına gitmesi gerekmektedir.

Kadın sağlığı ile ilgili olan hekimlerin Menore Nednleri konusunda Teşhis koymak ve tedavi yöntemi belirleyebilmek için  günümüzde uyguladıkları en etkili teşhis araçları FSH, prolaktin, LH ve duruma göre troid hormonları kontrolleri ve  ultrasonografi ile görüntüleme yöntemleridir.  Eğer beyin içerisinde bir durumdan şüphe duyuluyor ise CT veya MR  tetkikleri gerekebilir. Bazı durumlarda ise HSG (histerosalpingografi), SİS (salin infüzyon sonografi) ya da histeroskopi ile rahim içerisinin gözlenmesine gerek duyulabilmektedir.

Bu tetkikler de herhangi bir soruna rastlanmaması durumunda psikolojik destek amacı ile desteğe yönlendirilebilmektedir.

Adet Görmeme Problemi Tedavisi Nedir ?

  • Adet Görmeme (Amenore )  durumu fiziksel bir olumsuz oluşum bir fizyolojik bozukluk nedeni le Hem yetişkinlerde görülen Sekonder Amenore Hem de ergenlik çağı kadınlarda görülen Primer Amenore  durumunda kadın doğum uzmanları ve kadın sağlığı uzmanlarının uygun gördüğü ,  ilaç, hormon tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilmektedir.
  • Hipofiz bezleri kaynaklı problemler, hormon sorunları gibi problemler kaynaklanan durumlarda, hormon ilaçları ve doğum kontrol ilaçları gibi tıbbi ilaçlar ile tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.
  • Sekonder Amenorenin en yaygın gözlemlendiği durumlar gebelik diğer adıyla hamilelik süreçleridir. Basit bir kan testi ile hamilelik süreci içerisinde olunup olunmadığı anlaşılır. Bu bir sorun değil doğal bir süreçtir. Aynı şekilde Yeni annelerin doğum sonrasında emzirme dönemlerinde amenore durumu gerçekleşebilir. Bu durum belli bir süreç için doğaldır . Eğer uzun süre  devam ederse doktora danışmak gerekmektedir.
  • Eğer Beslenme sorunları, yüksek Stres veya psikolojik nedenler ile adet görmeme sorunu söz konusu ise , durum ihmal edilmemelidir. Tıbbi olarak beynin insan vücudundaki etkisi çok büyüktür. Zaten Psikolojik şekilde adet görememe durumu da bunun çok belirgin bir ispatıdır. Psikolojik destek alınarak bu sorun çözülebilir.
  • Menopoz öncesi ve süreci dönemlerinde de adet gecikmeleri ve bozuklukları gerçekleşir. Bu doğal bir durumdur ve bir çok fiziksel değişiklik de bu durumu takip etmektedir. Menopoz süreci olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için kadın sağlığı ile ilgili doktorlar ile istişare edilmelidir.

Tabi ki Bu Teşhislerin koyulabilmesi için doktora danışmanız gerekmektedir. Lütfen ihmal etmeyin.

KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

VEYA

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlıklı ve Mutlu günler dileriz.

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.