
Akyaka Gökova Muğla
Ege Denizi kıyısına kurulmuş olan Akyaka, Muğla ili doğusunda yer alan ve bu sebeple körfezin kuzeyi ile güneyinin birbirine yaklaştığı odak noktasıdır. Akyaka Beldesi arkasına dağı, önüne denizi, körfezi ve ovayı alarak hepsini kucaklayan bir coğrafyayla, mavi ile yeşilin bütünleştiği bir tabiat harikasıdır.
Akyaka ve Gökova bölgesinde bilinen tarih M.Ö. 2600 yıllarına kadar dayanır. Akyaka’mızın şu anki bulunduğu yörede Karia Uygarlığı’na ait İdima adında bir kent kurulmuştur. Bu kent Akyaka’yı, Akyaka’nın doşusunda yer alan Kozlukuyu Köyünü, İnisdibi Mahallesi olarak bilinen bu iki köy arasını ve Eski İskele bölgesini kapsamaktaydı.
Eşsiz doğal güzelliği ve turizm alanı olması nedeniyle sürekli yurtiçi ve yurtdışı göçler olmaktadır.
Akyaka Evleri: Nail Çakırhan’ın önderlik ettiği ve geleneksel mimarisinin özellik ve çizgilerinin öne çıktığı mimari tarz bügün “Akyaka Mimarisi” denilen bir mimari stilin ortaya çıkmasını sağlamıştır. İkişer katlı, bahçeli, Muğla bacalarıyla süslenmiş, kırmızı kiremitli, beyaz badanalı ahşap evler bu yöreyi ayrıcalıklı kılmaktadır.
Akyaka Beldesi Ege Bölgesi içinde doğal güzellikleri, ekolojik sistemi, tarihsel kalıntıları, su altı zenginlikleri ile az yapılaşma, daha doğrusu düzenli ve sağlıklı yapılaşma göstermiş, hala tüm doğal güzelliklerini Santrala karşın korumuş ve bozulmamış ender yerlerdendir.
Gökova Körfezi İklim bakımından tipik bir Akdeniz iklimi’ne sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır. Yazları oluşan sıcak hava denizden gelen meltem sayesinde çok az hissedilir.Yılda ortalama 9 ay güneşlilik vardır.. Ortalama deniz suyu sıcaklığı 20 derece civarındadır. Akyaka’mızda yılda yaklaşık 7 ay denize girilebilir. İğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar cok yaygındır.
Akdeniz iklimi özelliklerinden dolayı makiler bitki örtüsünde önemli yer tutar. Bunlara ilaveten geniş zeytinlik alanlarıda vardır. Akyaka beldesi 1988 yılında Çevre Koruma Bölgesi’ne dahil edilmiştir. Son olarak 2000 yılında Mavi Bayrak ödülünü almıştır.
Gökova özellikle doğa sporları açısından pek çok olanak sunar. Bunların en başında tabii ki yüzme gelir. Bunun yanısıra trekking , kamping ve jogging için ideal bir bölgedir. Su sporları açısından diğer turizm bölgeleri kadar canlı değildir. Bunun avantaji ise denizde her 2 dakikada bir jet-ski leri görmezsiniz.
Zaman zaman Sakar Tepe’sinden yamaç paraşütü ile atlayanlar vardır. Biraz düzenleme ile yamaç paraşütü sporuna elverişli hale getirilebilir.
Gökova-Akyaka windsurf (rüzgar sörfü), Kitesurf (uçurtma sörfü), seakayak (deniz kanosu) icin mükemmel bir coğrafik yapı sunar. Denizden gelen sürekli rüzgâr sayesinde bu sporları yapmak ayrı bir tad verir. Bunun yanı sıra bisiklet turları, kaya tırmanışı sporlarıda yapılabilmektedir.
Koşmaktan hoşlananlar için çok iyi doğal koşu parkurları vardır. Bunlara verebileceğim en iyi örnek Akyaka – Çınar Koyu arasıdır. Eğer şansınız varsa koşu sırasında yunuslara rastlayabilirsiniz.
Kısa bir araba yolculuğu ile Köyceğiz yakınlarında Yunus Emre Orman Sahası’nın hemen arkasında bulunan çağlayan ve akarsu kısımlarında trekking yapılabilir. Ayrıca yakın çevredeki akarsularda da rafting imkanı vardır (Dalaman Çayı).
Kısacası Akyaka ormanlarla kaplı dağları, dantel gibi işlenmiş kıyıları, özel mimari sitili, yardımsever halkı ve yapılabilecek bir çok aktivite ile çok nadir bulunan yaşanacak bir yerdir.