Akıllı Telefonlar Epilepsi yapıyor mu?

 

Hayatımızın neredeyse tüm alanlarına girmiş olan akıllı telefon tablet gibi cihazlar halk arasında Sara hastalığı olarak bilinen epilepsi rahatsızlığını ortaya çıkarıyor. Bu durum hakkında yapılan araştırmalar dikkat çekici. Epilemsi halk arasındaki adıyla ” Sara Hastalığı” bu hastalığa sahip olan bir çok insan olmasına rağmen hem kendileri hemde yakınarı tarafından utanılan ve gizlenen bir rahatsızlık.

Fakat nihayetinde bu kişinin utanması gereken bir durum değil, nihayetinde bir fizyolojik rahatsızlık ve herkesin başına gelebilir.

Sihirli Kadın sitesi olarak bugün sizi Epilepsi hastalığı ( sara rahatsızlığı ) ve Teknoloji ilişkisi hakkında bilgilendirmek ve uyarmak arzusundayız.

 

Mobil cihazlar  ve Epilepsi hastalığı

Günümüzde kullandığımız teknolojik aletlerin artması ile vazgeçilmez hale gelmiş durumda . Artık Cebimizde taşıdığımız cihazlar telefon olarak isimlendirsek de aslında dünya ile iletişim kurmamızı sağlayan bilgisayarlar halini almış durumda. Özellikle Mobil telefonlar ve tablet gibi sürekli yanımızda taşıyabileceğimiz ve yüksek oranda radyasyon yayan cihazların epilepsi hastalığını tetiklediği açıklandı.

Bu cihazlarla çok uzun süre iletişim halinde olan potansiyel epilepsi hastalarının teknolojik cihazlar kullanmaları sonucu beyinin verileri Taşıyan sinyallerinin karışması ile birlikte epilepsi krizlerinin gözlemlendiği açıklandı. Çok uzun süre telefonla konuşmak da radyo sinyallerinin beyin dalgalarına zarar verdiği açıklandı.

Kişilerin radyo sinyallerinden korumak çok da mümkün olmasa da yüksek ışıklar ve hareketler ile görsel anlamda da tetiklenen Epilepsi rahatsızlığından kişileri uzak durması gerekiyor. Yani sadece sinyaller değil görsel tetikleyiciler de mobil cihazlar sayesinde hayatımızın içerisinde bulunuyor.

Uzmanlar Epilepsi rahatsızlığının genetik yollarla sonraki nesillere aktarıldığı konusunda yüksek bir oran olduğu belirtmekte.

 

Çocukları teknolojik cihazlardan olabildiğince uzak tutun!

akilli-telefonlar-epilepsi-yapiyor-cocuklarinizi-uzak-tutun

 

Belirtileri yüksek oranda 10 ile 14 yaş arasında gözlemlemeye başlayan epilepsi rahatsızlığı çocukların yüksek oranda teknolojik cihazlarla iletişimde olması ile birlikte nöbetleri tetiklediği belirtiliyor.

Uzmanlar Bu yüzden özellikle çocuk yaştaki bireyler’in mümkün olduğunca teknolojik cihazlar uzak tutulması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca saatinde ve Düzenli uyku epilepsinin ortaya çıkmasını engelleyen ve epilepsi hastalarının iyileşmesine yardımcı olan en önemli etkenlerden biridir.

 

Epilepsi nedir?

 

Epilepsi hastalığı beyindeki sinirlerin iletkenliğin de oluşan bir problemdir. Bu problem durumunda epilepsi rahatsızlığı olan kişi herhangi bir belirgin ön belirti hissetmeden bilinci kapanarak şiddetli kasılmalar şeklinde nöbetler geçirmektedir.

 

Epilepsi hastalığı nasıl anlaşılır?

 

Epilepsi hastalığının en belirgin belirtisi “epilepsi krizi” adı verilen kişinin vücudunun titreyerek yere düşmesi ve sallanması ardından kimi vakalarda ağızdan köpük gelmesi ile sonuçlanan nöbetler dir.

Bütün nöbetler bu şekilde gerçekleşmez bazı nöbetler daha hafif olur;

Hafif epilepsi nöbetleri nasıl olur ;

Kişinin uzun süre bilinçsizce dalması, istemsiz El kol hareketleri yapması ile de hafif nöbetler gerçekleşmektedir.

Tabi bu belirtilerin hepsi kişinin epilepsi rahatsızlığı olduğunu işaret etmeyebilir. Bu konu ile ilgili uzman hekime başvurmakta fayda vardır.

 

Epilepsinin tedavisi var mı?

 

Epilepsi rahatsızlığının  bazı türlerinde tam olarak iyileşme gözlenirken bazı hastalarda ilaç ve kontrol altına alınmaktadır daha ileri boyutta çok sık kriz geçiren insanlar da İsa ameliyat ile epilepsi tedavisi yapılabilmektedir.

 

 

Epilepsi hastalığı ölümcül müdür?

 

Sara hastalığı krizleri sırasında ölüm ile karşılaşıldığı durumlar çok azdır.

Fakat bilinci kapanan kişinin araç kullanırken nöbet geçirmesi, düşmesi sonucu zarar görmesi ya da eğer Deniz içerisinde ise boğulması sonucu ölüm vakaları oldukça yaygındır.

Erken teşhis ve tedavi epilepsi rahatsızlıklarını kontrol altına alınmasında ya da tedavi edilmesinde en önemli etkendir.

 

EPİLEPSİ RAHATSIZLIĞINA SAHİP KİŞİLER NASIL YAŞAMALI

Öncelikle epilepsii rahatsızlığının hyaatına devam ettiğini hem çevresi hem de kendisi kabul etmelidir.

  • Düzenli uyku çok önmeli

Tüm insanların uyku saatlerine riayet etmeleri ve yeterli kadar uyumaları çok önemlidir . Bu durum Epilepsi rahatsızlığı bulunan kişiler için biraz daha önem taşımaktadır. Saatinde ve yeteri kadar uyumayan Epilepsi hastalarında atakların çok daha sık ve şiddetli görüldüğü tespit edilmiştir.

 

  • RADYASYONDAN UZAK DURMALI

Konumuzun başlığında belirttiğimiz gibi radyasyon yayan tablet, cep telefonu televizyon gibi radyasyon yayan ekrana sahip cihazlardan uzak durmak epilepsi ataklarının en aza inmesini sağlamaktadır.

 

 

 

 

EPİLEPSİ NÖBETİ SIRASINDA NE YAPILMAMALIDIR ?

SARA RAHATSIZLIĞI OLAN KİŞİLERE RASTLADIĞIMIZDA ÇOĞUNLUKLA HALK ARASINDA AĞZINA TAHTA SOKMAYA ÇALIŞMAK, AĞZINI AÇMAYA ÇALIŞMAK, SOĞAN KOKLATMAK GİBİ RİTÜELLER MEVCUTTUR.

 

KESİNLİKLE YAPMAYIN !

Kesin bir şekilde bilinmelidir ki bu rituellerin tamamı yanlıştır.

  • Epilepsi nöbeti sırasında soğan koklatmak iyi midir ?

Sara hastalarına nöbet sırasında soğan koklatmanın, Hiç bir faydası yoktur

 

  • Epilepsi nöbeti sırasında kişinin ağzını açmaya çalışmak yada ağzına bir şey sokmak doğrumudur ?

Sara hastasının ağzını açmaya çalışmak yada ağzına bir şey sokmaya çalışmak kesinlikle yanlıştır. Eğzını açmaya çalıştığınızda zaten kendisine olmayan ve nöbet halinde olan kişi istemsiz kasılmalar yaşamaktaır elinize zarar verebilir yada kendisine zarar verebilir. Aynı şekilde tahta kalem vb gibi şeyleri ağzına sokmaya çalışmanız çok büyük hasaralara neden olabilmektedir.

 

EPİLEPSİ NÖBETİ SIRASINDA NE YAPILMALIDIR ?

Epilepsi nöbeti geçiren bir yakınınız veya çevrenizde herhangi biri varsa onun kendisine zarar vermemesini sağlamanız gerekmektedir.

  • Başının ve boynunun altına nöbet sırasında başını vurmaması için bir şey koyun
  • Epilepsi nöbeti sırasında veya sonrasında safra veya istifra olabilir yutmaması için yan çevirin
  • Artık cebimizde taşıdığımız ve kullanmanın gerekli olduğu yerde kullanmamız gereken cep telefonunuzla nöbet anını videoya kaydedin. Bu herheangi bir yerde yayınlamanız için değil Epilepsi nöbeti geçiren kişi ile ilgilenen yada ilgilenecek olan hekim için nöbeti gözlemlemesi ve Epilepsi türü ile ilgili doğru tanıyı koyabilmesi ve tedavi sürecini düzenlemesi ve takip etmesi için çok önemlidir.

 

Kanserin bilinmeyen belirtilerini öğrenmek için HEMEN OKUYUN

 

Sağlıklı günler dileriz

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.