10 Gebeliğin 1 i Risk Taşıyor

Her kadın ve ,erkek doğal olarak çocuk sahibi olmak ister ve bu amaçla evlenir ve sağlıklı şartlar altında çocuk sahibi olma yolunda ilerlerler. Bu yolda ilerlerken çeşitli nedenler dolayısı ile yaşanan bazı sağlık sorunları yaşanabilir ve gebelik sürecinde hem anne adayı hem de bebek belli risk faktörlerinden etkilenerek gebelik süreci sorunları yaşayabilir veya gebelik üzücü biçimde sona erebilir…

 

Bugün sihirli kadın sitesi olarak gebelik risklerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Hamilelerin %10 u problemli geçiyor !

10-hamilelikten-1-i-riskli-2

Kadın doğum sağlığı konusunda çalışan araştırmacılar ve Kadın doğum uzmanları Yaklaşık olarak her 10 hamileliğin birinde gebelik tansiyonu , anne karnında su azalması, gebelik şekeri gibi sorunlar nedeni ile  erken doğum veya düşük riski gibi sorunlar yaşıyor.

Hamileliğin sürecinin Kadının tüm bedenini değiştiren önemli bir dönem olduğunu belirten Kadın doğum uzmanları anne adaylarını Hamilelik sürecinde bütün organların sağlıklı çalışması gerektiğini belirtiyor. Bunun nedeni hamilelik süreicnin başlaması ile birlikte tüm bedenin değişiyor olması. Hamilelik öncesinde kadın bedenin yaklaşık olarak  5 litre kan bulunurken, hamilelik sürecinde vücuttaki kan yaklaşık 7,5 litre civarına çıkıyor.

Hamilelik öncesinde  kalp rahatsızlığı, tansiyon sorunları,  Kalp ritmi bozuklukları konusunda hamile kalmak isteyen annelerin bilmesi gerekiyor.  Anne adayının hamilelik öncesinde böbrek fonksiyonları sorunları olup olmadığı, idrar sorunları yaşayıp yaşamadığı ya da  toksoplazma gibi rahatsızlıkların yaşanıp yaşanmadığı berlirlenmesi veya anne adayının özel bir şikayeti olup olmadığı araştırılarak varsa söz konusu rahatsızlığa yönelik yönelik gerekli araştırmalar yaparak durum belirlenmeli. Tabi ki anne olmak isteyen kadının yumurta rezervleri ve rahim yapısı da çok  önemli. Bu nedenle kontrollü doğum öncesi  bebek sahibi olmak isteyen kadınların, bir Kadın doğum uzmanına ( Jinekolog )  giderek Hamile kalmadan önce bedenin bu uzun ve değişim dolu yolculuğa hazır olup olmadığı sorusuna yanıt alabilmek içintüm süreci en baştan takip altında yürütmeleri en sağlıklı olandır. Bunu için Perinatoloji uzmanına gidilmesi iyi bir karardır…

 

 Gebelikte düşük 

Kadın doğum uzmanları, meydana gelen bebek düşüklerinin yaklaşık olarak  %80’inin bebek kalp atışı oluşmadan meydana gelebileceğini, bunun bir şekilde anne bedeninin bir otokontrolü olarak meydana gelebileceğini belirtiyorlar. Anne karnındaki fetüs’ün Kalp atışının görülmesi ardından düşük riski oranının Yaklaşık % 5’e indiğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda bir çok çok soru aldıklarını belirtiyorlar.

Düşüğü Önleyen İlaç Var mı ?

Şu anda ne yazık ki hamilelikte düşük olmasını önleyen bir ilaç mevcut değildir…

 

Sağlıklı Hamilelik Tavsiyeleri

10-hamilelikten-1-i-riskli-3

Hamilelik Sırasında Kadınların neredeyse tüm bedeni değişikliğe uğruyor.  Sağlıklı hamilelik süreci yaşamak için bir çok farklı görüş ve tavsiye mevcut. Fakat ilk olarak annenin kendi bedenini tanıyor olması gerekli ve hamilelik sürecinde meydana gelen değişimler hakkında dikkatli olması gerekiyor.

  • Hamilelikte Sakin olun Strese gerek yok, Hamilelik süreci başlangıcından itibaren çok heyecanlı bir süreçtir. Bir çok yeni deneyim yaşanıp sonunda mutlu sona ulaşmak isteyen anneler genellikle bu süreçte kaygı sorunu ve yüksek stres yaşayabilirler. Bunun yerine bu keyifli süreci stressiz yaşanılması hem bebeğin sağlığı hem de annenin sağlığı açıından çok önemlidir. Bu güzel sürecin keyfini sürün.
  • Hamilelik sürecinde Hareket çok önemli , Hamilelikte, kan pıhtılaşmasının artmasından dolayı hareket etmek bu pıhtılaşmanın sağlıklı şekilde olabilmesi için çok önemlidir. Anne adaylarının daha önce yaptıkları ağır olmayan spor ve gündelik işlerine devam etmelerinin önemi çok önemlidir. Eğer genel olarak hareketsiz bir yaşam süren bir anne adayı söz konusu ise günde 1 saat hafif tempo yürüyüş kan pıhtılaşmasını dengeleyecektir.
  • Hamilelik sürecinde ve sonrasında Sağlıklı beslenme çok önemli. Hamilelikte beslenmenin, sağlıklı beslenme prensipleriyle hemen hemen aynıdır. Kadın doğum uzmanlarının ortak görüşü, Yemek Porsiyonlarını abartmadan, küçük porsiyonlarla, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve koruyucu ve katkı maddesi olan paketli gıdalardan, fast-food besinler ve tatlı oranı çok olmayan  organik beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. AYnı durum bebeğin doğumu sonrasında da hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı biçimde anneden beslenebilmesi için geçerlidir.
  • Hamilelik sürecinde Kadın Sağlığı uzmanı ile iletişimde olun. Hamilelik sürecinde kadın bedeninin alışık olmadığı bir çok farklılık meydana gelerek beden neredeyse tamamı ile değişikliğe uğrar. Bu değişimler kimi zaman yavaş yavaş gerçekleşirken kimi zaman ani değişiklikler veya farklı sorunlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle Kadın doğum uzmanı ile iletişim halinde olarak gerekli görülen zamanlarda kontrol yaptırmanız ve doktorunuzun yönergeleri doğrultusunda hareket etmeniz çok önemlidir.  Utanmayın…

 

Hangi doğum yöntemi daha İyi

Bu konu ile ilgili bir çok farklı görüş mevcut fakat normal doğum süreci mücbir bir durum yani anne sağlığı açısından risk faktörleri veya bebeğin hamilelik sürecinden önce hayati risk taşıması durumları haricinde normal doğum en sağlıklı olan ve kadın doğum uzmanlarının tavsiye ettiği bir süreçtir. Aksi durumlarda Sezaryan yöntemi ile gerek görüldüğünde doğum gerçekleştirilebilir.

Normal Doğum için Zihinsel hazırlık gerekiyor

Kadın doğum uzmanları, normal doğum için en önemli olgunun Anne adayının zihinsel anlamda buna hazır olması gerektiği . Çünkü normal – diğer adıyla vajinal- doğum süreci çoğunlukla 32-4 saat sürebildiği gibi bazen 12-15 saat kadar sürebiliyor, ve bu duruma hazırlık aşamasında ve sürecinde anne adayının destek alması gerekebiliyor.

Binlerce yıldır süre gelen normal doğum sürecini o kadar da gözümüzde büyütmemeli evet biraz sancılı ama çok mutlu bir sona bizi en sağlıklı biçimde ulaştıran doğal bir güçtür normal doğum.

DİĞER ANNE BEBEK YAZILARIMIZ İÇİN HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı ve mutlu bir şekilde bebek sahibi olduğunuz bir ömür dileriz.

 

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.