stajyer

Stajyer ne yapar, bir stajyerin görevleri nelerdir?

Staj bir yandan yaz aylarında birçok üniversite öğrencisinin yaz tatilini ilerideki meslek hayatlarında daha iyi bir kariyer için yaptıkları (kısa staj, yaz stajı), bir yandan da eğitim alınan mesleki şartlar nedeniyle zorunlu olarak yaptıkları normalde yaz ayları ile sınırlandırılamayacak kadar uzun dönemli bir ön çalışmadır. Örneğin: Avukatlık stajı zorunlu olup, Avukat stajyeri 6 ay mahkemede, 6 ay da bir avukat yanında staj yaptıktan sonra avukat olabilmekteyken, Gemi Makine stajyerliği süresi 6, Güverte stajyerlik süresi ise 12 aydır. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Nedeni veya amacı ne olursa olsun, ister gönüllü staj isterse zorunlu staj olsun stajyerler nelere dikkat etmelidir?

1- Stajyerlere genelde basit işler verilse de aslında bu direnç, sabır ve azmi test eder. 

Bayan veya erkek olmanız farketmez. Fotokopi çekmek getir götür işleri, hatta çay kahve servisi bile olsa hiç söylenmeden bunları yapmalısınız. Çünkü görev adamı olup olmadığınızı da deniyorlar. Ne kadar üst düzey bir firmada  staj yapıyor olsanız da, stajyer olarak sonuçta hangi departman olursa olsun stajyer yapılan işe yabancıdır ve tecrübesizdir. Birden bire size müdürlük teklif edilmesini beklemeyin. Üstelik basit dediğiniz işleri sizin yerinize yine birinin yaptığını düşünürseniz kompleks yapmaya da gerek yok. Bu sebeple stajda size verilen her iş ve görev, yapılan işe ilişkin süreçleri temelden öğrenmenize neden olacaktır. Bu sayede deneyim ve bilgi düzeyini arttırmak, bağlılığınızı ispatlamak adına basit iş de olsa gereken önemi vermeniz gereklidir.

2- Bir stajyer istekli davranmalıdır, isteksiz staj amacına ulaşmaz.

Sabırsız bir genç olarak stajda verilen görevleri angarya, gereksiz veya sıkıcı bulsanız da bu işler karşısında isteksiz davranmak stajdan beklenen yararı sağlayamamanıza neden olur. Sergilediğiniz tavırlar, diğer çalışanlar ve yöneticiler tarafından staj sonundaki referansa etki yapacağından ve hatta belki de o iş yerinden teklif alıp, almamanızı belirleyeceğinden istekli ve iştahlı davranın. İnsanlar performansınıza ve davranışlarınıza dikkat eder bu dönemde, işinize değil. Çünkü kimse sizden bir profesyonel kadar bilgili olmanızı beklemez ama isteğinize ve işe yarayıp, yaramadığınıza bakar.

3- Çok Soru sormak işle ilgilenmek ve öğrenmeye çalışmak demektir. 

Normal hayatınızda da İş hayatında da soru sormaktan çekinmeyin. Ancak sorarsanız cevap alabilirsiniz. Bir stajyer olarak iş yaşamı, sektör, firma ve yapılan işler hakkında bilmediğiniz çok şeyler olduğuna göre; bir stajyerin en önemli görevi soru sormak ve yanıtını öğrenmektir. İş ile ilgili olan sorulara kimsenin kızacağını sanmayın. Bilakis diğer çalışanlar sizin öğrenme isteğinize hayran kalacak ve sizi destekleyecektir.

4- Staj yapmak kariyer planlaması için ipuçları verir. Hedefinizi stajyer iken koymalısınız.

Çoğu öğrenci mezun olduktan sonra ne yapacağı hakkında kararsızdır.Sevdiğiniz işi yapabilmek için öncelikli hedefleri belirlemek için staj yapmak iyi bir fırsattır. Örneğin bir hukuk bürosunun ceza hukuku departmanında ve ticaret hukuku departmanında staj yaptınız. Hangisine ilginizin fazla olduğunu, hangisinde daha yetenekli olduğunuzu bu sayede yani karşılaştırma yaparak dahi anlayabilirsiniz. Bu size meslek seçiminde olduğu kadar seçtiğiniz mesleğin hangi alanında çalışmanız gerektiği doğrultusunda ipuçları verecektir.

5- İleride yapacağınız işi ve sektörü staj sayesinde tanıma avantajını kaçırmayın.

Belirli bir sektöre hizmet eden bir staj yapmıyorsanız üretilen/satılan ürün ya da hizmetin size uygun olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Çünkü belirttiğimiz gibi sevilmeden yapılan işte başarı gelmez. Staj yerlerini laboratuvar gibi düşünün. Belki de sizde yeni yetenekler olduğunu keşfetmek gibi bir artı daha edineceksiniz.

Hangi işi yapacak olursanız olun önce bilgiye sonra da tecrübeye ihtiyaç olduğunu, her ikisinin de kazanılması için stajyer olarak başladığınız iş serüveninde, staj yapmayanlara oranla bir adım önde olduğunuzu unutmayınız.

İşte size komik bir stajyer videosu :

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.