Seçkin ve Keyifli Sofra Hazırlamanın Püf Noktaları

Arkadaşlarınızla güzel bir gece planlıyorsunuz, ya da aile ziyaretine gelecek sevdikleriniz var ve her nasılsa bu geceyi evde yapmaya karar verdiniz yani eski usulde bir ev toplantısı düzenliyorsunuz. Fakat daha önce hiç de öyle özel bir gecede arkadaşlarınızı ağırlamadınız. Annenizden de izleyip öğrenmediniz. Yemek Masası nasıl hazırlanır , ne yapacaksınız bilemiyorsunuz. Siz yemeğinizi yapın ve sunumu bize bırakın. Eminiz ki yemeğiniz çok güzel olacak aşağıda sizlerle paylaştıklarımızla sunumuz da eşsiz olacak. Kadın sitesi tavsiyeler bölümünde “Modern Sofra kurma kuralları”  yazısına yer veriyoruz…

 

Davet temel kuralları

Lezzetli bir yemek şık bir sofrayla daha keyifli hale gelir. Estetik, özenli ve incelikli bir masa düzenlemesi için, önemli ayrıntıları gözden kaçırmamalısınız. Evimizde vereceğimiz özel davetlerde, sofra düzeni ve servis konularında bazı endişeler yaşarız. Bu davetten yüzümüzün akıyla çıkmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

  • Ön hazırlık aşamasında davet edeceğimiz kişiler resmiyet derecesine göre en az üç hafta öncesinden davetiye ya da telefonla çağrılmalıdır.
  • Kişi adının davetiyeye el yazısıyla yazılması davet edilen kişiye verilen değeri gösterir.
  • Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına, karşı cevap verilmesi gerekir. Davete katılıp katılmayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır. Bunu davet eden kişiye telefon açarak yapmanız doğru olur.
  • Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir.
  • Masaya konan örtü 30.cm.’den fazla sarkmamalıdır. Oturan kişilerin dizlerine, ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir.
  • Masa’da “uyum” çok önemlidir. Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler “uyum” içinde olmalıdır. Uyum sofranın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir. Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır.
  • Vereceğiniz menüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz. Şayet; menüde çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır. Eğer çorba menüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi menüdeki düzenlemeyle paraleldir.
  • Sofranızı hazırlarken “peçeteler” özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak da sofralarda yerini alabilir…

 

Yemek masasında Ne , Nereye Koyulmalı ?

Yemek çatalı nerede olmalı: Tabağın solunda.
Yemek bıçağı nerede olmalı: Tabağın sağında.
Yemek kaşığı nerede olmalı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.
Balık çatalı nerede olmalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.
Balık bıçağı nerede olmalı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.
Meze çatalı nerede olmalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında.
Meze kaşığı nerede olmalı: Tabağın ön kısmında.
Çerez ve pasta çatalı nerede olmalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.
Çerez ve pasta bıçağı nerede olmalı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
Su bardağı nerede olmalı: Tabağın sol ön kısmında
Şarap bardağı nerede olmalı: Su bardağının sağında.
Rakı bardağı nerede olmalı:  Su bardağının yanında.
Tuz, biberlik nerede olmalı: İki servis tabağı arasında.
Yağ, sirke nerede olmalı: Sofranın ortasına yakın.
Hardal ve diğer soslar nerede olmalı: Yağ ile sirkeye yakın.
Yağ tabağı nerede olmalı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Salata tabağı nerede olmalı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Meyve tabağı nerede olmalı: Ortada. kalabalık bir davetse her 4 kişiye 1 servis olacak şekilde olmalı
Ekmek tabağı nerede olmalı: Ortada. kalabalık bir davetse her 4 kişiye 1 servis olacak şekilde ortalanmalı
Çiçek tanzimleri: 1 tane ise Masanın ortasında. boyutu karşı karşıya oturan kişilerin birbirini görmesine engel olmayacak yükseklikte
Peçete nerede olmalı: Servis tabağının solunda…

 

Kusursuz Servis İçin Ne yapmalı ?

Servisi evin hanımı yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır.
Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar.
Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir.

Eğer servisi davet sahibi yapıyorsa servis alanına eb yakın yada en uzak bölümde oturmalı . Servis yapmak için sürekli kalkmamalı mümkünse alınacak malzemeler sofraya otutulmadan önce masa yakınında bir bölüm düzenlenerek alınmalı. Sizler servis elemanı değil davetin sahibisiniz. Sohbetten uzak kalmamalısınız..
Tatlı servisinden önce masa temizlenir.
İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatılmaz.
Servisler yapılırken kesinlikle ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilinir.

Yukarıda belirttiklerimizi gerçekleştirirseniz emin olun misafirleriniz yemeği beğenmeseler de sunumuza hayran kalacaklardır.

Tavsiyeler ve Kişisel gelişim ile ilgili diğer yazılarımızı OKUMAK İÇİN …

Sevgiyle kalın,  sohbetlerinizde sevdiklerinizle muhabbetiniz daim olsun…

Benzer yazılar

Bir yorum var: “Seçkin ve Keyifli Sofra Hazırlamanın Püf Noktaları

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.