Ölçülü Şarabın Sağlık İçin Yararları Nelerdir?

“Az içilen şarap ilaç gibidir, yaşlıları gençleştir, hastaları iyileştirir”

Filozof  Platon (Eflatun)

Alkolün fazlası zararlıdır. Ama yapılan araştırmalar, bazı alkol türlerini, ufak miktarlarda alınmasının, vücut açısından faydalı olduğunu ortaya koymakta. Yaşanan aşırı stresli bir günün ardından, güzel bir yemeğin yanında içilecek bir kadeh şarabın sinir sistemi açısından sakinleştirici bir etkisi olduğu pek çok uzman tarafından ifade edilmektedir. Ayrıca; hamile kadınların haftada içecekleri 2-3 kadeh kırmızı şarabın kan yapıcı bir etkisinin bulunduğu gene kadın doğum uzmanlarınca belirtilmektedir. Kalp rahatsızlıkları, kan dolaşımı bozuklukları, sinir sistemi rahatsızlıkları gibi pek çok hastalıkta şarabın olumlu etkisi görülmüştür.

Kolesterolde de önemli, HDL yani iyi huylu kolesterolü yükselterek LDL yani kötü huylu kolesterol seviyelerini düşürüyor. Kolesterolü okside ederek damar sertliği oluşmasını önlüyor ve ilginç olan; çok eskiden de bunlar biliniyordu. Binlerce yıl önceki kültürlerde şarabın gençlik iksiri kabul edilmesi tecrübelerle oluşmuşsa da beslenme şeklinde Akdeniz mutfağı ve içki kültüründe de şarap tercihinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmanın formülü olduğu zaten biliniyordu. Günümüz bilim dünyası ise bunun doğruluğunu kanıtlar nitelikte sonuçlarla çıkıyor karşımıza.

Azı karar çoğu zarar sözümüzü yineleyerek gelelim madde madde şarabın faydalarına;

Potasyum: Şarapta bulunan en önemli mineraldir. Vücuttaki kasların ve özellikle kalp kaslarının işlerliğini sağlayan bu mineral, şarabın kuru maddesinin yaklaşık %35-40′ını oluşturmaktadır.

Sodyum: Sodyum elementinin vücuttaki eksikliği önemli rahatsızlıkları beraberinde getirmektedir. Özellikle, kan dolaşımı bozuklukları, kaslarda kasılmalar ve baş dönmeleri sodyum eksikliğinin habercisi olabilir. Sodyum, idrar ve ter oluşumunda önemli rol oynar

Mangan: Sinir hücrelerindeki karbonhidrat değişimine yardımcı olan ve kan oluşumunu sağlayan minerallerden biridir.

Demir: Alyuvarlar ile akyuvarların üremesinde etkin olan bu element, kandaki renk maddelerinin de yapı taşı durumundadır.

Kalsiyum: Kalsiyum fosfor ile birlikte insan iskeletinin yapı taşıdır. Vücutta bulunan kalsiyum %98 gibi yüksek bir oranda kemik ve dişlerde bulunur. Klasiyum ayrıca sinir sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Çinko: Çinko elementi kan şekerini dengeleyen ensülin açısından çok önemlidir.

Magnezyum: Diş ve kemik yapıları için çok büyük önem taşıyan bu elementin, %70′i kemiklerde ve dişlerde bulunmaktadır.

  • Kalp adalesinin kanlanmasını arttırdığı için, şarabın kalp enfarktüslerinde koruyucu bir etkisi vardır ve kanda kolesterol düzeyini düşürdüğü, kan akımını  kolaylaştırdığı ve tromboz eğilimini azalttığı için, damarların esnekliğinin sağlanmasında da önemli bir rolü vardır.
  • Şarap pıhtılaşmayı azaltıp kan dolaşımını güçlendiriyor, damarlarımızdaki kan akış hızını yükseltiyor.
  • Şarap, sindirim bezlerini uyarır ve mide asidinin işlevini koruduğu, barsak hareketlerini hızlandırdığı ve vitaminlerin, minerallerin emilmesini artırdığı  için, vücudun sindirim verimini yükseltir.
  • İştahı artırır ve tat alımını yoğunlaştırır.
  • Böbrekleri uyardığı için su atılımını hızlandırır, idrar miktarını çoğaltır ve metabolizma artıklarının atılımını sağlar.
  • Bakteri ve virüsleri öldürdüğü ve insanın bağışıklık sistemini harekete geçirdiği için, hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Çok korkulan gezgin ishallerinde, zehirleri nötrleştirici etkisinden dolayı  faydalıdır.
  • Kemik kireçlenmesini engeller ve özellikle kadınlarda tehlike oluşturan osteoporoza karşı korur.
  • Bioregenerasyon şeklinde de etkilidir, zira artmış aktivite sonucu oluşan mineral kayıplarını karşılar ve vücutta denge ve zindeliği sağlar.
  • Yaşlılığa bağlı, beyin fonksiyonlarındaki azalma, düzenli şarap kullanımı ile yavaşlatılabilir ve ayrıca, beyin kanlanması ve beyin dokusunun oksijenlenmesini artırdığı için, bedensel ve zihinsel aktiviteyi koruyucu etkisi vardır.
  • Doğal antioksidanlar içerdiği için, hücre yaşlanmasını yavaşlatır ve kanser ölümlerini azalttığı için, yaşam süresini uzatır.

Şarap iç, azlık çokluk silinsin kafandan

Kurtul yetmiş iki milletin kaygusundan

Pehrize kalkma sakın dokunur diye şarap

Şarap ki, bir dirhemi bin derde derman.

                                               “Öner Hayyam”

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.