Okullarda “Psikolojik Danışma Rehberliği” kaldırıldı sadece “Rehberlik” kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı karınca okullarda verilmekte olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yönetmeliğinin isminden psikolojik danışma kavramı çıkartılarak rehberlik hizmetleri yönetmeliği haline getirildi.

Bazı Pediatrlar ve psikologlar Bu değişikliğin çok büyük sorunlara yol açabileceğini düşünüyor…

 

Bazı Psikolog, Pedagog ve Pediatr  okullarda sadece Rehberlik Danışmanlık Hizmetleri olmasının doğru olmadığını belirtiyor.

Milli Eğitim Bakanlığının ( MEB) değiştirmiş olduğu Yeni yönetmeliğe göre kişinin herhangi bir şekilde psikolojik eğitim almış olup olmamasına bakılmayacak. Ve rehberlik ile ilgili görev alacak kişileri seçme yetki ve sorumluluğu okul müdürlerinin inİsiyatifine bırakılıyor olacak.

 

Pedagog veya Pediatr olmayan birisi çocuklara Rehberlik hizmeti verebilir mi sakıncaları nelerdir ?

Bu durumun tehlikeli taraflarından biri eğer okul müdürü tarafından seçilen kişi  psikoloji konusunda Yetkin birisi değilse bulurum müdahale gerektiren önleyici psikolojik gözlemleri doğru psikolojik tekniklerinin kullanılması ihtimalini aynı zamanda okulda eğitimi almakta olan çocukların birbirleri arasında doğru ve sağlıklı Bağ kurabilme ihtimallerini azaltma durumunu ortaya çıkartmakta.

Aileler açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilir

Psikolojik danışmanlar tarafından doğru şekilde yönlendirmeme veya böyle bir yetkinlikleri olmaması dolayısı ile yönlendirememe ihtimali aynı zamanda ebeveynler eşliğinde kolayca düzeltilebilecek bir sorunun içerisine dahil edilememe ihtimalini de beraberinde getirmekte.

Psikolojik danışmanlık ibaresinin ortadan kaldırılması durumunun aynı zamanda eğitim kurumları içerisinde kadrolaşma iyi niyetli olma ihtimali olmayan kişiler üzerinde Kalkan kontrolü sayesinde olumsuz durumlar ile karşılaşma ihtimalinin çok yüksek olması da duyulan endişelerin arasında yer almakta.

Bizim düşüncemize göre de psikolojik anlamda bu işin eğitimini almamış olan bir insanın sadece güdüleri veya bugüne kadar edindiği deneyimlerle okulda özellikle okula yeni başlayan çocuklar ve buluğ çağına giren veya girmekte olan ortaokul çağındaki çocukların olası psikolojik problemlerinin sonuçlarını ön görebilecek bir gözde bakmasının olaylara anında doğru şekilde Psikolojik destek verebilmesi nin ve ebeveynlerle doğru şekilde köprü oluşturabilme ihtimalinin çok fazla mümkün olmadığını düşünmekteyiz.

Aynızmanda Pedagojik bir eğitimi olmayan bir kişi ile çocuğumuz arasında Özellikle Cinsel gelişimleri ile ilgili herhangi bir iletişime izin vermek istemediğimiz erkek ve kız çocuk anne ve babaları olarak hepimizin ortak kanaati. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NEDEN BÖYLE BİR DEĞİŞİKLİĞE İHTİYAÇ DUYDU ?

Ayrıca merak ettiğimiz konulardan biri de bu kadar fazla konusunda eğitim almış insanlar iş arayışı içerisindeyken konusunun yetkinliği doğrultusunda Pediatri uzmanı olmuş yani çocuk hastalıkları ve psikolojisi konusunda uzmanlaşmış kişilerin olmaları gereken en doğru yer okul iken. Okulların içerisinde bu konuda uzman olmayan kişilerin de bu görevi üstlenen biliyor olmasını öngören bir yönerge değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğu.

Umarız bu durum odası çok ciddi psikolojik durumlardan kaynaklanan şiddet taciz cinsel suçlar gibi durumları çocuklarımız ile karşı karşıya bırakma sorununa yol açmaz.

Nihayetinde Türkiye’de dünyadaki en değerli varlıkları olan çocuklarını dış dünyadaki en fazla vakit geçirecekleri yer olan okullarına emanet eden Ebeveynler Zaten her yıl değişen Sınav Sistemleri ortaöğretim okul puanları açılan ve kapanan kurs sistemleri ve bunun gibi sürekli değişen ama bir türlü gelişmeyen durumlar ile hem uyum sağlayıp hem de çocuklarını hazırlamaya gayret ederken Bir de fazladan olabilme ihtimali olan bu psikolojik sorunlar ile uğraşmak zorunda kalmazlar.

Sevgi ile kalın

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.