vaginal yeast infection

Kadınlardaki mantar erkeğe bulaşır mı?

Hem kadınların hem de erkeklerin özel bölgelerinde oluşan mantar sorunu çok yaygın bir problemdir. Kaşıntı kızarıklık ve sürekli cinsel bölgelerde ıslaklık duygusu ile belirti gösteren genital bölge mantarları ihmal edilmemesi gereken hem sosyal yaşamı hem de cinsel yaşam sağlığını olumsuz şekilde etkileyen bulaşıcı bir sağlık sorunudur..

 

Kadında ki mantar bulaşır mı ?

Kadın Vajina mantarı belirtileri genelde kaşıntı koku ve ıslaklık durumudur. Fakat Bu belirtiler farklı bir kadın sağlık sorununa da işaret ediyor olabilir ve özel bölge mantar belirtileri bünyeye göre farklılık gösterebilir. Vajinal mantar cinsel ilişki yoluyla erkeklere de geçebilir. Aynı şekilde bir erkek özel bölgesinde mantar taşıyor ise bu da cinsel ilişki sırasında kadına geçerek kadında mantar bulaşmasına neden olabilir. Ancak, kadında enfeksiyon oluşup oluşmaması kadın genital bölgesinin iyi korunup korunmadığı faktörüne de bağlıdır…

 

Erkekte bulunan mantar kadına geçerse kadında enfeksiyon kapmayı kolaylaştıran hamilelik, antibiyotik kullanımı, hijyen olmaması gibi bir etmen bulunmuyorsa kadında enfeksiyon oluşmaz.

Eğer kadındaki mantar erkeğe geçerse onda da mutlaka enfeksiyon gelişecektir şeklinde bir şart yoktur. Çünkü mantarlar her insan vücudunda bulunan doğal bakteri ortamı tarafından rahatlıkla uzaklaştırılabilir mikro organizmalardır.  Lokal olarak bu koruyucu mekanizma çalışmıyorsa veya az çalışıyorsa, bu takdirde mantar enfeksiyonları da oluşabilir.

Tüm bu nedenlere baktığımız zaman sonuç olarak, mantar tedavisinde doktorlar, ilişki nedeniyle devamlı mantar alışverişi olmaması için hem kadını ve hem de erkeği birlikte tedavi etmeyi tercih ederler. Mantardan Korunma ve kurtulma hakkında bilmeniz gereken bazı temel kurallar vardır mantar olmadan önce de bu kurallara uygun şekilde önleminizi almanız çok önemlidir …

 

Mantar Belirtisi

mantar-erkege-bulasir-mi-2-mantar-belirtileri

Kadınlardaki mantar enfeksiyonun hiç bir belirtisi olmayabilir. Mantar enfeksiyonu %50 kadında hiç bir belirti vermez. Mantar enfeksiyonunun en sık görülen ilk belirtisi peynir kesiği biçiminde akıntı, vajina ve çevresinde kaşıntı ve buna bağlı olarak dış genital bölgede kızarıklık oluşmasıdır. Eğer kahverengi veya yeşil renkte, kötü kokulu başka çeşit bir akıntı varsa, o zaman bu mantar değil başka bir enfeksiyon belirtisidir. Doktorların tanı koyması son derece kolay olup, şüphe halinde vajinal kültür testi, mikroskobik inceleme gibi çeşitli tıbbi yöntemlere de başvurulabilir.

Hamilelik döneminde kadınlarda mantar enfeksiyonu en sık rastlanan rahatsızlıklardan olup, gebelik döneminde de oluşan iç ortamdaki vajinanın koruyucusu olan laktobasil bakterileri azaldığı için ve hamilelikte oluşan hormonal değişiklikler, vajinal mantarların ortaya çıkmasına neden olur…

 

Kadınlardaki mantar tedavisi; tablet olarak ağızdan alınan ilaçlar, vajinal bölgeye uygulanan ilaçlar ve dış genital bölgeye sürülen ilaçlar (kremler, merhemler) ile sağlanır. Bu tedavilerin başarı oranı % 90’dır. Buna karşılık % 10’luk bir hasta grubunda başarılı ya başarı sağlanamaz ya da mantar tekrar oluşur. Mantarın nüksetmesi durumunda çok uzun süreli tedaviler uygulamak gerekebilir.

Yine yukarıda da belirtildiği gibi hem erkeğin hem de kadının beraberce mantar tedavisi olması, hastalık‘ın tekrarlamasını önlemek ve sürekli olarak birbirlerine bulaştırmalarını önlemek açısından çok önemlidir. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN DEVAMI

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

ve

Günlük Burç Yorumunuzu okumadıysanız okumak  için Hemen Tıklayın

Sağlıklı günler dilerim

Zep

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.