19. yüzyılda İngiliz cezaevlerinde mahkumları cezalandırmak için kullanılan koşu bandı (*), günümüz dünyasında spor ekipmanlarının en çok satan parçasıdır.
Soğuk havalarda dahi spor yapmayı sağlayan koşu bantları sıcak havalarda dahi serin bir ortamda rahat bir seçenek gibi görünebilir. İster profesyonel sporcu olun ister amatör…

Koşu bandı 19. yüzyılda İngiltere'de cezalandırma şekli olarak kullanıldı
Koşu bandı 19. yüzyılda İngiltere’de cezalandırma şekli olarak kullanıldı

(*) Tarihçe: Resimde İngiltere, Güney Londra Brixton’da suçlular için özel olarak hazırlanan bir yerde mahkumlar koşu bandı üzerinde yürümek zorunda bırakılıyor.

Koşu bandı tehlikeleri, koşu bantları ne kadar güvenli?
Dünyada bu soru Meksikalı Silikon Vadisi girişimcisi Dave Goldberg ‘in ani ölümü ile gündeme geldi..
SurveyMonkey CEO’su başını vurdu ve  öldü…

Geçen yıl Amerika’da yaklaşık 24 bin kişi koşu bandı ile ilgili yaralanma yakınması ile  ABD hastanelerine başvurdu.. Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu (CPSC) araştırmalarına göre, 2012 yılına kadar 12 yıllık süre içinde 30 vakanın ölümler sonulandığını, kendine özgü tehlikelerin yanısıra kalp krizi nedeniyle ölümlerin de bu sayıya dahil olduğunu tespit etti.

Oysa ABD’de yıldırım düşmesi nedeniyle ölüm sayısı, koşu bandında ölenlerin sayısından çok daha fazla. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer dairesine göre,  2006 ve 2013 yılları arasında 261 kişi yıldırım çarpması sonucu öldü .

Çocuklar özellikle risk altındadır.
ABD boksör Mike Tyson kızı bir koşu bandında kablo saplanması sebebi ile öldü. Özellikle çocukların döner mekanizmalara ellerini, parmaklarını sıkıştırmaları yaralanmaların en çok rastlananı. Bu nedenle Avustralya küçük çocuklara koşu bandı tehlikeleri hakkında kamu kampanyası başlattı.

Uzmanlar ise koşu bandı ile egzersiz yapmanın hareketsizlikten daha risksiz olduğunu söylüyorlar.

İngiltere’de birkaç spor şirketleri koşu bantlarında oluşan kazaların tüm kazaların sadece % 2 sini oluşturduğunu söylüyorlar.
Uzmanlar koşu bandı ile çalışırken ayaklarınıza bakarak ve ayakkabısız koşmamanız konusunda uyarıyorlar. Çok fazla sürelerde, hızlı devirlerde koşmanın ise dizlere ve diz kapaklarına zararlı olduğu tıp otoritelerince de onaylanmış durumda. Haftada 3-4 defa, 20 dakika veya yarım saat, 4.5-5 hızı ile yürümek ise vücuda zarar vermez.
Dünya Sağlık Örgütü tavsiyesi gereğince bir yetişkin haftada en az 75 dakika  egzersiz yapması gerektiğini hatırlatıyor.

 

Benzer yazılar

Bir yorum var: “Koşu Bandı tehlikeli mi?

  1. Koşu bandının tarihçesi çok komik. Bilgi için teşekkür. Hiç aklıma cezalandırma yöntemi olarak gelmemişti. Akşam kocama ceza verip koşu bandında 1 saat yüksek tempoda koşturacağım 🙂 Ölmez inşallah 🙂

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.