HAMİLELİK VE CİLT SORUNLARI

Hamilelikte Cilt Lekeleri

Cildimiz, özellikle estetik görünümümüz açısından çok önemlidir. Özellikle hamilelik döneminde annenin tüm kaynaklarını doğal olarak emen bebek cildimizi de olumsuz etkileyebilir. Kadın sitesi Anne bebek ve güzellik bölümünde “hamilelik cilt lekelerinden korunmak için yapılması gerekenler” yazımızı sizinle paylaşıyoruz…

 

Hamilelik ve sonrası cilt problemleri

HAMİLELİLTE CİLT LEKELERİ NASIL ÖNLENİR ?
hamilelikte-cilt-lekelerine-ne-yapmali-2

Hamilelik süreci içerisinde hangi kadında ne gibi bir cilt değişikliği ortaya çıkacağını tahmin etmek zordur. Bazı anne adayları gebelik döneminde herhangi bir cilt sorunu yaşamazken, bazılarında cilt kuruluğu, karın çatlakları, kaşıntı, ciltte yağlanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Veya vücuttaki bazı bölgelerde cilt kahverengileşerek kararabilir..

En sık rastlanan şikayet, hamilelik dönemini yaşayan bazı bayanların alın,yanaklar ve dudak üstünde oluşan lekelerden dolayıdır. Kahverengi yada genellikle sütlü kahve renginde olan bu lekelere hamilelik maskesi yada “Melazma (Kloazma)” adı verilir.

Ciltteki bu koyulaşma durumunun gerçek nedeni kesin olarak belli olmamakla beraber, gebelikte salgısı artan estrojen hormonuna ve ciltte pigmentasyonu artıran melatonin hormonuna bağlı olduğu düşünülmektedir…

 

Hamilelik cilt lekeleri , 4. Aydan Sonra ortaya çıkıyor

Genellikle 4. yada 5. ayda ortaya çıkan bu lekeler esmer ve koyu buğday tenli bayanlarda daha çok görülür. Tabii ki cildin genetik özellikleri de bu lekelerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bazı kadınlarda bu tür cilt değişiklikleri doğum kontrol hapı kullanırken de ortaya çıkabilir. Direkt güneş ışığına veya diğer ultraviyole ışıklara maruz kalmakla daha da artabilir. Bu nedenle, gebelik sırasında güneşlenirken özellikle yüzünüz yüksek koruyucu faktörlü kremleri kullanmakta yarar vardır.

Gebelik sırasında görülebilecek diğer cilt değişiklikleri el ayası ve ayak tabanlarında kızarıklıklar (palmar eritem), vücutta bazı kaşıntılı ve döküntülü sivilce benzeri lezyonlardır . Ayrıca, kılcal damarların genişlemesine bağlı kırmızı ben şeklinde lezyonlar (hamartom) veya örümceğe benzer damar genişlemeleri (spider nevus) de görülebilir. Normalden fazla tüylenme, saç dökülmesi, tırnaklar da kırılma gibi gebelik döneminde görülebilir.

Kalıcı olmayan bu lekeler doğumu takip eden aylarda kendiliğinden yavaş yavaş kaybolurlar. Güneş hamilelik lekelerinin oluşumunu hızlandıran,tetikleyen ve son derece olumsuz etkileyen bir faktördür.Hamile olmayan kişiler dahi yaz aylarında bilinçsizce güneş altında kaldıklarında leke ve pek çok cilt problemi yaşamaktadırlar…

 

Cilt lekelerinin oluşumunu en aza indirmek için ne yapmalı,

  • Cildin temizliğine önem verin,
  • Aşırı derecede makyaj yapmayın
  • İlla Makyaj yapılacaksa ,güvenilir , kaliteli makyaj ürünleri kullanmaya özen gösterin,
  • Cilt yapısına uygun nemlendirici kullanma ve belirli aralıklarla peeling uygulaması yapun,
  • Yaz aylarında mutlaka yüksek koruma faktörlü krem, geniş kenarlı şapka kullanın.
  • Yaz aylarında gözlük kullanın,
  • Çok  uzun süre güneşte kalmamaya da dikkat edin.
  • Su tüketimini ihmal etmeyin günde en az 3 litre su tüketmelisiniz bu hem bebek hem sizin için gerekli
  • Beslenme sisteminizi sağlıklı biçimde düzenleyin.
  • Tütün ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durun

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için hemen ZİYARET EDİN

ve

CİLT BEYAZLATAN DOĞAL ÜRÜN VE YÖNTEMLER YAZIMIZI MUTLAKA OKUYUN

Güzellik dolu günler dilerim

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.