22-nisan-dunya-gunu

Dünya günü hangi tarihte kutlanır?

22 Nisan Dünya Günü kutlama tarihi olup, bu gün için çeşitli etkinlikler düzenlenir.

Dünyanın sembolik yaş günü olarak ilan edilen Dünya Günü (Earth Day), her sene 22 Nisan tarihinde çevre sorunlara dikkati çekmek için bütün dünyada toplumun ilgisini tabiatın dengesini bozan insan etmenlerine ve tabiatı koruyan faktörlere çekerek, çevreye duyarlı davranış şeklini hatırlatma amacı taşır. “Dünya yeryüzü günü” , “yeryüzü günü” veya Gezegen günü olarak da isimlendirilmekte ve yeryüzünün simgesel doğum günü olarak kabul edilmiştir.

2016 yılında da 22 Nisan’da 42. defa kutlanacak olan Dünya gününün bu seneki teması:  Yaşanabilir bir gelecek için “Dünya için Seferberlik” (Mobilize the Earth).

Nedir?

İlk defa 1969 yılında düzenlenen UNESCO Dünya Konferansı’nda “dünyanın güzelliğini kutlayarak çeşitli çevresel tehditlere dikkat çekmek” amacı ile, John McConnell tarafından önerilmiş, Birleşmiş Milletler Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile, 22 Nisan 1970 tarihinde düzenlenen planlı etkinlik ile yaklaşık 20 milyon kişinin katıldığı ilk Dünya Günü kutlaması yapılmış,  konferanslar ve sempozyumlar düzenlenerek, çevresel sorunlara dikkat çekilerek Amerikanın ilk “Temiz Hava Yasası” ve “Temiz Su Yasası” düzenlenmiştir.

Dünya günü, 1990 senesinde ise Denis Hayes’in yoğun çalışmaları ile uluslararası boyut kazanmıştır.

Günümüzde Earth Day Network (Dünya günü organizasyonu) tarafından düzenlenen Dünya Günü etkinlikleri, temiz bir dünya için mücadele ve iklim değişikliği problemini vurgulayarak, 175 ülkede kutlanıyor.

Türkiye’deki kutlamalar ise, 1990 senesinden itibaren Dünya Günü ulusal koordinatörü olan ÇEKÜL Vakfı tarafından organize edilir.

Ulusalararası Dünya Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek bazı projeler:

  • Women and the Green Economy (Kadın ve Yeşil Ekonomi): Kadınların, küresel yeşil ekonominin yaratılması ve gelişiminde öncğ rolü oynamasını sağlamayı amaçlayan proje.
  • Arts for the Earth (Dünya için Sanat): Müzeler ve sanat dünyası aracılığıyla, sürdürülebilirliği ve çevre eğitimini arttırma amacı taşıyor. 
  • Canopy Project (Gölgelik Projesi): Ormansızlaştırma ile mücadele amacı için  1 Dolar için bir ağaç dikilmesi projesi.
  • Building the Climate Movement (İklim Servetini Yaratma): İklim değişiklikleri problemini vurgulamak ve yeni bir yeşil ekonomi yaratmak için dünyadaki 200 önemli girişimciyi bir araya getirme projesi.
  • Green Schools  (Yeşil Okullar): Amerikadaki okullarda çocuklara çevre bilinci kazandırılması projesi.

Ayrıca etkinlik videosu :

Her yıl 5 Haziran tarihinde kutlanan  Dünya Çevre Günü ile farkı ise şudur;

5 Haziran Dünya çevre gününde biyolojik çeşitlilik ve habitat esasken, 22 Nisan dünya gününde cansız varlıklar ile beraber bir bütün olarak gezegen esastır.

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.