Diş Sağlığı ve Güzelliğini Koruma Tavsiyeleri

her insanın iletişim kurarken en belirgin ve dikkat çeken yeri konuşma yaptığı ağzı dudakları ve dişleridir. Sağlıklı beyaz dişler etkileyici bir konuşma ve sosyal iletişimin temeli iken, sağlıksız bir ağız sadece görüntü olarak değil yanı zamanda yaşattığı farklı negatif durumlarla da sosyalleşme konusunda ve hatta profesyonel hayatta da olumsuz sonuçlar doğurabilir.Ağız sağlığının en önde gelen sorunlarından biri ise diş çürümesidir …

Diş Sağlığı ve Güzelliğini Koruma Tavsiyeleri
Diş Sağlığı ve Güzelliğini Koruma Tavsiyeleri

Dişlerimizin Çürümesine Neler Neden Olur?

Dişlerin çürümesi sorunu asırlardır tüm insanlığın yaşadığı  rahatsız edici bir sorundur. Bu çürükler sadece dişlerin üzerinde meydana gelen siyahlaşma ile anlaşılmaktadır ve fazlasıyla ağrı verici sıkıntı yaşatıcı durumlara yol açabilmektedir.  Dişlerin çürümesinde 3 önemli ana neden vardır, bunlardan birincisi bakteri plağı, diğer adıyla diş plağı, ikincisi ise beslenme şekli ile ilgili olan karbonhidratlı besinler , un ya da şeker  benzeri gıdalar ağırlıklı beslenme ve son olarak yapısal yada diğer bir adıyla  genetik  faktörler dişlerin çürümesine neden olan etkenlerdir.

Bakteri plakları ağızdaki bakteriler tarafından oluşur ve karbonhidratlı besinlerden arta kalan parçalar ile asit oluşumuna neden olur. Bu da dişin en sert olan koruması olan diş minesine zarar vererek çürük oluşumuna açık hale getirir…

 

Diş Çürüklerinin Belirtileri Nelerdir?

  • Öncelikle genel olarak çürümeye başlayan diş çok soğuk su içtiğinizde meydana gelen uyuşmaya benzer iğnelemeli geniş ağrılı bir his uyandırabilmektedir. Bu hissi direk olarak kafanızın içerinde hissedersiniz çok soğuk ve çok sıcakta bu hassaslık kendisini çok daha fazla hissettirir
  • Dişte çürüme görsel olarak da genelde kolay anlaşılır. Dişte  çürüme başlar başlamaz; dişin çürüdüğü bölgede kararma meydana gelir, dişteki asitler dişin yapısını değişmesine bozulmasına  erimesine neden olabilir.
  • Diş çürümelerinde genellikle rahatsız edici bir koku yayılır kişi almıyorsa bile bu kokuyu çevresindekiler genellikle almaktadır
  • Bazı durumlarda çürükler ise tam olarak anlaşılmayabilir. Genellikle iki diş arasında meydana gelen bu çürüme türü;  diş röntgeni vasıtasıyla tespit edilebilmektedir. Bu tip gizli çürümelerde, genellikle yemek yerken dişin bir bölümü kopabilmektedir.
  • Çürüyen diş en sonunda ağrı verici boyuta ulaşır, kimi ağrılar düzensiz aralıklar ile kendini gösterir, ancak çürümüş diş tedavi edilmezse bu ağrılar sürekli hale gelebilir. Ağrının kesilmesi diş çürümenizin geçtiği ,durduğu anlamına gelmez sadece sinirlerinizin öldüğü anlamına geliyor olabilir. Diş çürümeleri çene kemiğinde apse,ödem gibi oluşumlar olmasına iltihaplanmalara ve Menenjit gibi hastalıkalra yol açabilmektedir ve çok ciddi istenmeyen sonuçlara neden olabilir

Muhakkak doktora başvurmanız gerekmektedir…

 

dis-sagligi-ve-guzelligini-koruma-tavsiyeleri-cürük-belirtileri

Her sızlama yada ağrı çürüme midir ?

Genellikle sızlama ve şiddetli ağrı çürüme iken diş etlerinin çekilmesi sonucu diş minesi bulunmayan dişin köke yakın kısımları açığa çıktığında sinirlerin hava ile teması aynen diş çürüğündeki gibi sızlama ve diş ağrısı hissi verebilmektedir. Bu durum genellikle çekilen bir dişin oluştuduğu boşluğun yanındaki dişlerde meydana gelebilmektedir.  Fakat bu durumda da yine bir diş hekimine görünmekte fayda vardır bu dişler çürümeye meyillidir ve diş etlerinizin çekiliyor olmasıda ilerde dişlerinizi kaybetmenize neden olabilmektedir…

Diş ağrısını durduran diş macunları tedavi eder mi ?

Hayrı diş sızlamasını önleyen diş macunlarının herhangi bir tedavi edici özelliği yoktur çoğunlukla bu kozmetik ürünleri diş yüzeyindeki kanaldan diş sinirine ulaşarak uyuşturmakta ve /veya dişin deliğini yada çatlağını geçici olarak kapatarak sinirin hava ile temasını kesmekte ve size ağrı hissettirmemekte fakat diş çürümeye devam etmektedir. Dolayısı ile ağrınızı kesiyorsunuz diye dişinizin çürümesinin geçtiğini tedavi olduğunu düşünmeyin mutlaka bir diş hekimine görünün

 Diş Çürüğü Nasıl ilerler ? 

Çürüğün başlama noktası dişin yüzeyidir, çürüme bu yüzeyden başlar ve dente kadar ulaşır. Dentin içinde fazlaca organik madde bulunduğundan dolayı çürüme hızlıca ilerler ve sonunda dent tabakası delinir. Dent dişin savunma mekanizmasıdır, dent odontoblast olarak tabir edilen yapım ve onarım hücrelerini barındırır; bu yapım ve onarım hücreleri kimi zaman çürük karşısında yeterli olmayabilir ve çürüğün ilerlemesini durduramayabilir.

Diş Çürümesini Nasıl Engellenir ?

Yılda en az 1 defa diş doktoruna gitmek gerekmektedir. Her öğün sonrası dişlerin fırçalanması ve düzenli bir şekilde diş ipi kullanımı çürük oluşumu riskini en aza indirecektir. Dişlerimizi fırçalarken oval hareketler ile dişin iç ve dış yüzeyleri fırçalanmalıdır; ayrıca dilimizin yüzeyi de yavaş ve narin şekilde  fırçalanmalıdır. Diş aralarına giren besin artıklarının çürüğe neden olmaması için diş ipi muhakkak kullanılmalıdır. Sonrasında diş fırçalama yapamayacağınız  ya da diş ipi kullanamayacağınız için öğünler arası şekerli besinler tüketmek yerine öğün içinde şekerli besinler tüketmek diş çürümesini engelleyebilir. Ayrıca diş hekiminize düzenli olarak görünmeniz, dişlerinizin durumuna dair erken bilgi almanızı sağlar.

 

Çürüklerden Korunmak İçin Nasıl Bir Diş Macunu Seçmeliyiz?

Çürüklerden korunmak için genellikle florürlü bir macun kullanılması tavsiye edilir. Fakat sadece dişin yüzeyi değil aynı zamanda diş etlerinin sağlığıda çok önemlidir belli aralıklarda diş eti macunları da kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Ayrıca senede en az 1 defa diş hekimine gidilmeli ve diş kontrolü yapılmalıdır….

Sağlıklı günler güzel gülüşler…

 

 

Benzer yazılar

Bir yorum var: “Diş Sağlığı ve Güzelliğini Koruma Tavsiyeleri

  1. Benim dişlerim tam bir felaket. Üstelik hergün en az 3 kere fırçalıyorum hem de en iyi diş fırçası ve en iyi diş macunu ile. Gargara da cabası. Ama 78 yaşındaki anneannemin dişleri hiç fırçalamadığı halde bembeyaz ve sağlıklı. Demek ki genetik de önemli faktör.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.