DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR

Günümüzde sağlık konusunda bir çok olumlu gelişme farklı rahatsızlıkların tespiti ve tedavisi açısından bizleri bilgilendiriyor. Bu gelişmeler vücudun farklı organlarındaki rahatsızlıkları tespit ederken beyin organının  diğer organlar üzerine de ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.  Beynimizde meydana gelen ufak yada büyük travmaların yol açtığı depresyon en önde gelen rahatsızlıklardan biri.

Depresyon nedir, neden olur  ?

Depresyon yüzyılımızın en yaygın rahatsızlıklarından biri olarak her geçen gün farkında olarak yada farkında olmadan yaşayabileceğimiz bedensel rahatsızlıklara sebebiyet verebilecek kadar ciddi bir psikolojik bir durumdur.

Depresyon doğrudan kişinin yaşadığı bir olumsuzlukla mücadele etmekte zorluk çekmesi durumunu ifade eder. Kimi zaman da bağırsak gibi farklı bir organın işlev bozukluğu nedeni ile serotonin gibi nöral bağ bozukluğu sorunları gibi nedenlerle de meydana gelebilir.

Genellikle depresyonda olan kişi depresyonda olduğunu farkında olmasına rağmen bunu dışarıya göstermeyebilir veya farkında olmadan depresyonu yüksek stresli şekilde  en derinlerde yaşıyor olabilir.

 

Depresyon Belirtileri Nelerdir ?

depresyon-nasil-belirti-gosterir-2

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Uzmanların belirttiği genel anlamda depresyon belirtileri kısaca aşağıdaki gibidir.

  • UYKU DÜZENSİZLİĞİ

Depresyon belirtilerinden biri olan uyku sorunu 2 farklı şekilde gözlemlenmektedir.

1- Uykuya Dalamamak- Az uyumak: Kişi yorgun olmasına rağmen bir türlü uykuya geçemiyor yada olması gerekenden çok daha az uyuyorsa bu bir depresyon belirtisi olabilir.

2-  Çok Fazla Uyumak : Kişi ço belirgin biçimde gereğinden fazla uyumakta ise bu bir depresyon belirtisidir.

uyku düzensizliği durumu uykunun kişinin yaşına bağlı olarak değişiklik göstermesi durumu dolayısı ile doğal farklılıklar gösterebilmektedir. Örnek olarak 30-40 yaş aralığındaki kişilerin uykusu genel olarak 7-8 saat iken, yaşı biraz daha geçkin olan 60-70 yaşlarında uyku saatleri 5 saatin altına kadar düşebilmektedir.

  • ODAKLANMA SORUNU

Diğer bir deyişle konsantrasyon sorunu olarak öne çıkan bu sorun en genel biçimde başladığı işi bitirememek, izlediği filmin sonunu getirememek. yaptığı işe odaklanamamak ve tamamlamadan bırakmak olarak gözlemlenebilmektedir.

  • KARARSIZLIK

Normal şartlarda herhangi bir bireyin kolaylıkla karar verebileceği konularda kararsız kalmak, bir türlü karar verdiği konuda hareket edememek depresyon belirtilerinden biridir.

  • ÖNEMLİ AYRINTILARI HATIRLAYAMAMA

Birey yaşadığı güncel olayların içerisindeki önemli detayları unutması depresyonun en belirgin belirtilerinden birisidir…

 

 

  • DEĞERSİZLİK VEYA SUÇLULUK DUYGUSU

Kişinin yaşanılan önemli önemsiz bir çok konuda herhangi bir hatası olma ihtimali olmayan durumlarda bile sürekli olarak kendini suçlaması durumu depresyon belirtilerinden biridir. Aynı zamanda kişinin kendisini değersiz görmesi sürekli olarak kendine acıma duygusu içerisinde olması da aynı şekilde depresyon belirtilerinden biridir.

  • YEMEK YEME KONUSUNDAKİ DENGESİZLİKLER

Kişinin yemek yeme veya hiç yemek yememe durumu depresyon göstergelerinden biri olabilmektedir.

  • SÜREKLİ DİNLENME , UYUMA İHTİYACI

Bedensel ve zihinsel olarak çok yorucu işler yapmamasına rağmen hatta bazen hiç bir faliyet içerisinde  bulunmadan kişinin sürekli uyuma ihtiyacı duyması, Bitmeyen halsizlik hissi içerisinde bulunması.

  • TEDİRGİNLİK VE ÖFKE

Sürekli olarak tedirgin olma ve yerli yersiz agresif hareketlerde bulunma hali depresyon belirtilerinden belirgin olanlardan ikisidir…

 

  • KEYİF VERİCİ MADDELERİN FAZLA KULLANIMI

Genel olarak alkol sigara gibi keyif verici maddelerin çok fazla tüketimi ile depresyon gözlemlenebilmektedir ( kişi özellikle sigara tüketiminde çok seviyorum diyerek günde 2-3 paket tüketiyorsa bu durum bile aslında onun uzun süreli bir depresyon durumu içerisinde olduğunu gösteriyor olabilir)

  • SÜREKLİ OLUMSUZ DÜŞÜNME

Diğer bir adıyla pesimist olmak olarak adlandırılan bu durumda kişi sürekli olarak her hangi bir olumsuzluk olmayan durumlarda bile olumsuz bir bakış açısında sahiptir ve kötü senaryolar çizerek, çizdiği bu olumsuz durumun senaryolarını üretir.

  • YAŞADIĞI HAYATIN DEĞERLİ OLMADIĞI DUYGUSU

Sürekli olarak hayatın yaşanmaya değer olmadığı, tüm dünyanın yanlış olduğu ve kimsenin söz konusu olan kişi gibi düşünmediği düşüncesi ve duygusu içerisinde olmak. Söz konusu olan birey ya her şeye, herkese her durumda, her ortam ve zamanda gerekli yada gereksiz müdahale etme ihtiyacı duyar yada tam aksine çok önemli bir olay karşısında bile olabildiğince sessiz ve yorumsuz kalır.

  • TEHLİKELİ ve RİSKLİ DURUMLAR YARATMAK

Kişinin fazla hızlı araç kullanması, sürekli olarak kumar gibi oyunlara tutkulu biçimde bağlı olma durumu…

 

DEPRESYONDAN NASIL ÇIKILIR ?

Depresyondan kurtulmanın yöntemleri kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte, bir uzman desteği almak gerekliliği söz konusu olabilmektedir.

Durum göründüğünden çok daha ciddi olabilir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşma ihtimali olabilir. Aşağıda belirteceğimiz depresyondan çıkma yöntemlerinin hepsinin en etkili olacağı durum kişinin depresyonda olduğunu kabullenmesi durumudur. Bu durum kişiyi tekrar olumsuz duygusal bir dönüş içerisine sokabilir yani depresyon durumu, depresyonda olduğunu kabullenmesi ile şiddetlenebilmektedir.

Dolayısı ile bu kişinin çevresindeki insanların doktorculuk oynaması ve bir uzmana danışması konusunda telkinde bulunması gerekir

Depresyondan kurtulma yöntemleri;

  1. Uzman kontrolünde Anti-Depresan gibi ilaçlar kullanımı ( Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır )
  2. Uzman desteği ile sözlü telkinler
  3. Ortam değişikliği.
  4. Rutinden çıkmak
  5. Farklı sosyal ortamlar içerisine girmek
  6. Hobi edinmek.

Depresyon kişinin kendisinin veya herhangi birinin çevresinde, zaman zaman yaşayabileceği karşılaşabileceği bir durumdur. Konuyu tespit etmek ve çözüme odaklanmak her sağlık probleminin temel çözümüdür.

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Hem ruh hem de sağlık açısından mutlu bir ömür dilerim

Benzer yazılar

2 yorum var: “DEPRESYON NASIL BELİRTİ GÖSTERİR

    1. Ne yazık ki kendisini tanımıyoruz ama umarız işini doğru yapan bir uzmandır.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.