Bebeğimi Nasıl Beslemeliyim ?

Bebeğimiz doğdu ve onu beslemek istiyoruz. Güdülerimiz de ananelerimiz de onu emzirmemiz gerektiğini söylüyor . Bu en doğru olan. Bazen emziremeyebiliriz. Ve bu durumda endişe etmemiz çok doğal. Bugün tüm annelerin bilmesi gereken bebek emzirmek konusunu işleyeceğiz.

 

Anne Sütü Çocuğun Her şeyidir !

Tüm anne adayları ve tüm kadınlar sağlık problemi dışında doğal süt salgılar . Ancak yanlış uygulamalar ve psikoloji bu muhteşem doğal besinin oluşumunu etkilemektedir. Bebek anne karnında olgunlaşması ile birlikte memedeki süt bezleri süt üretimine başlamaktadır. Bebek erken doğarsa anne sütündeki enzimler 40 haftaya gelmiş annenin süt enzimlerine göre farklılık gösterir.Doğanın bu mucizesi bebek hangi hafta doğarsa doğsun onun en ihtiyacı olan içerikleri göre salgılanmaktadır.O nedenle bebeğiniz erken doğarsa üzülmeyin sadece sağlıklı düşünüp sağlıklı beslenmeniz onu doğacağı haftaya kadar olan gelişimini tamamlamasına yardımcı olacaktır.

*Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğinizin gereksinim duyduğu her şeye sahiptir.Bu nedenle ek gıdalara gereksinimi yoktur.

İlk emzirmede sütünüz koyu ve sarı renktedir.Miktar olarak az olan bu süte kolostrum ya da halk arasında ağız sütü denmektedir.Bu süt ilk denemede gelmeye bilir.Sakin olup 10 dakika aralıklarla  tekrar denemenizde yarar vardır.İlk emzirme esnasında yanınızda sadece eşiniz ve bebek hemşiresinin olmasını isteyiniz kalabalık hem sizi hemde bebeğinizin dikkatini çekerek sağlıklı bir emzirmeyi engelleyebilir.Annenin sağlığına göre anne sütü gelmediğinde paniğe kapılmayın.Sabırlı olun ve tekrar tekrar deneyin.Unutmayın bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesi için anne sütü çok önemlidir.Emzirme pozisyonuna geldiğinize oda da sizden başka kimse olmamasına önem verin ve bebeğinize odaklanın…

 

Neden anne sütü?

Bebeğinizi 4-6 ay sadece anne sütü ile beslemeniz çok önemlidir.Emzirme işlemi anne ve bebek arasındaki ilişkiyi olumlu şekilde gelişmesini sağladığını unutmayınız.Bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız d vitamini dışında tüm besin ihtiyaçlarını karşıladığını unutmayınız.

Diğer besin maddelerine göre (inek sütü ve hazır mamalar) anne sütünün önemi:

  • Anne sütü alan bebeklerde kansızlık çok az görülür.
  • Anne sütü bebekteki bağışıklık sistemini korur ve ishal ve benzeri hastalıkların gelişimini engeller.
  • Anne sütünde yer alan minareller’in bağırsaklardaki emilimleri daha kolay yapılır.
  • Alerjik reaksiyonlar anne sütü alan bebeklerde daha az görülür.
  • Bebekte pişik,karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.
  • Biberon ile beslenmede görülen ağız yolu ile bulaşan rahatsızlıklar anne sütü alan bebeklerde daha az görülür.
  • Anne sütünde bulunan protein ve yağ asitleri bebekler daha kolay sindirir.
  • En pratik ve hazırlığı en kolay olan besindir.
  • Ve anne bebeği beslerken hem daha az yorulur hemde doğum kilolarını vermek daha kolay olacaktır…

 

Emzirme hakkında sorular ve cevapları

Ne kadar sıklıkla emzirmeliyim?

Bebeğiniz dünyaya gelir gelmez 2 saat aralıklarla emzirmeniz çok önemlidir.Ama bebeğinizin doymadığını hissettiğinizde emzirmek için 2 saat beklemenize gerek yoktur.Özellikle yeni doğan bebeklerde kan şekerinin düşüklüğü görüldüğünden sık emzirmek gerekmektedir.Ayrıca yeterince beslenmiş olan bebeklerde sarılık az görülmektedir.

*Bebeği sık emzirmenin anne sütünü arttırdığını unutmayın!

Meme hijyeni ve bakımı nasıl olmalıdır?

Emzirmeden önce memenin hijyen olması bebek sağlığı ve annenin meme başı rahatsızlıklarını minimuma indirir.Bunun için eczaneden alacağınız losyonlar size kolaylık sağlayacaktır…

 

Doğru emzirme nasıl olmalıdır?

Emzirme esnasında bebeğiniz ve siz rahat bir pozisyonda olmalısınız.Bebeğin rahat olması meme ucu ve etrafındaki kahverengi (aerola) kısmını daha rahat kavramasını sağlar.Bu durum annenin rahatlamasına ve meme başı rahatsızlıklarına neden olmamaktadır.En sık görülen meme ucu çatlakları ve enfeksiyonlarının yanlış emzirmeden  kaynaklandığı saptanmıştır.

Emzirmeye başlamadan önce rahat ve dik bir şekilde koltuk gibi.bir yerde oturun.Bebeği memenize yaklaştırmak için dizini yükseltebilir veya dizlerinizin ve kolunuzun altına yastık koyabilirsiniz.Bebeğinizin yüzü ve gövdesi memeye dönük olursa memeyi daha rahat kavrar.Bebeğinin rahat nefes alması için burunun kapanmamasına dikkat etmelisiniz.Bunun için  parmağınızdan destek alabilirsiniz.Bebeğiniz ufaksa memeyi kavraması zor olabilir.Sabırlı olmanız gerekmektedir…

 

Emmeyi kolaylaştırmanız için;

Bebegin yanağına dokunmanız bebeğin memeye doğru dönmesini sağlayacaktır.

Memenizi sıkarak bir kaç damlayı dudağına damlatınız.Ağzını açmayı sağladığı gibi emme hissini de uyaracaktır.

Bebeğiniz emerken uyuya kalabilir bunun için bebeğin çenesine ufak dokunmalar yaparak emmesini sürdürmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizi emzirme süresi ne kadar olmalıdır?

Bebekler genellikle 5-10  dakikada sütün tamamını emerler.

Diğer Anne , Bebek ve Çocuk Gelişimi ile ilgili yazılarımızı okumak için …

ve

SAĞLIK İLE İLGİLİ DİĞER FAYDALI YAZILARI OKUMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN…

Sağlık ve mutluluk dilerim .

 

 

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.