“Anksiyete” Kaygı Bozukluğu

Anksiyete ile ilgili bir çok farklı söylem ve tedavi konuşulsa da bir çok farklı düşünce vardır. Fakat bu rahatsızlıkla mücade edebilmek için önce ne olduğunu bilmek gerekir…

Anksiyete (kaygı bozukluğu) Nedir?

Anksiyete aslında herkes tarafından zaman zaman hissedilen bir duygulanımdır. Bu duygulanımla tanışmamış kimse yoktur. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi, çevreye uyum gösterebilmesi ve belirli görevleri yerine getirmesinde itici güç rolü oynaması bakımından bir dereceye kadar sağlıklı olan anksiyete, kişinin işlevselliğini bozmaya başladığı noktadan itibaren sorun olmaya başlar.

Anksiyete bozukluğu olan hastalar kendilerini sürekli olarak endişeli, gergin, sinirli, tükenmiş veya telaşlı hissetmekten yakınırlar. Sıklıkla bunaltı, endişe ve gerginliklerini kontrol altına almakta zorlandıklarından yakınırlar. Ge­nellikle kolay yorulurlar ve uyku sorunları vardır. Titreme, seğirme, ağız ku­ruluğu, terleme, bulantı, diyare veya boğazda düğümlenme gibi bazı fiziksel belirtilerden söz edebilirler. Anksiyete sorunları nedeniyle yardım arayan hastalarda hemen her zaman duygu durum bozukluklarının bir türü bulunur.

Korku, dışarıdan gelebilecek kaynağı belli gerçek bir tehlike karşısında ruhsal ve bedensel olarak verilen bir tepki biçimidir. Korku”da neden (kedi, köpek, şimşek, fırtına, yüksek yerler, ken görme, uçağa binme gibi) bellidir. Oysa anksiyete, çok hafif bir tedirginlik veya gerginlik duygusundan panik derecesine kadar varan değişik yoğunluklarda yaşanılabilir.

İnsanın yaşamını sürdürebilmesi, performansı artırabilmesi, çevresine daha kolay uyum gösterebilmesi için bir dereceye kadar sağlıklı olan “anksiyete” duygusunun yaşanması, bir noktadan sonra kişinin toplumsal, mesleki ve ailevi yaşantısını etkilemeye başlar en az 6 ay gibi gibi uzun bir zaman dilimine yayılır – günün büyükçe bir bölümünde karşısına çıkar – kişi bu duygusunu kontrol edemez ve anksiyetesiyle başa çıkamaz hale gelir. Durumun psikiyatrik bir sorun olma olasılığı yüksektir.
Kişinin mesleki ve ailevi yaşantısını etkilemeye başlamışsa
Kişilerarası ilişkilerinde zorluklar oluşturuyorsa
Gün içinde çok sık karşısına çıkıyor ve gününün büyük bir bölümünü kapsıyorsa
Bu duygulanımını kontrol edemiyor ve başa çıkamıyorsa
En az 6 aydır bu durumu yaşıyorsa… sorunun psikiyatrik (Anksiyete Bozukluğu) olma olasılığı yüksektir.

 

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir:

Yaygın anksiyete bozukluğu’nun temel belirtisi kişinin sürekli aşırı kaygılı olması ve bir çok konuda yersiz biçimde kötü bir şey olacağı endişesi (endişeli beklenti) içinde olmasıdır. Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalarda aşırı kaygı ve endişeli beklenti dışında, huzursuzluk, kolay yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kolay parlama, kas gerginliği, uyku bozuklukları da görülmektedir. Bu ilave olarak başta uyuşma ve sersemlik hissi, kulaklarda uğuldama, çınlama görme bulanıklıkları ağız kuruması kalp çarpıntısı nefes darlığı, sık soluk alıp verme ihtiyacı göğüste basınç, ağrı duyumları, midede şişkinlik, hazımsızlık, yanma ve ağrılar, bulantı ve kusmalar, sık idrara çıkma, terleme, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtiler görülebilinir.

Fazla miktarda alınan kahve, çay, kolalı içecekler, kakao ve çikolata ile yorgunluk ve uykusuzluğun anksiyeteyi arttırdığı öne sürülmektedir. Alkol anksiyeteyi yatıştırır gibi gözükse de, aslında durum “kaplanı kuyruğundan yakalamak” gibidir. Anksiyeteyi yatıştırmak için alkol almak, bağımlılığa zemin hazırlayabilir. Anksiyete bozukluklukları, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülür. Belli bir başlama yaşı yoktur, her yaşta ortaya çıkabilir. Anksiyete belirtileri tekrarlayabilir. “ya tekrarlarsa ne yaparım” korkusu yerine “kim korkar hain kurttan” anlayışı iyileşmenin anahtarlarından biridir. “korktuğumu, sakladım, yanımda bulunanlarda anlayacaklar, o zaman ne yaparım rezil olurum” şeklinde bir utanma duygusu anksiyeteyi arttırır.

Anksiyete yaşayan birçok kişi “anksiyetesini paylaşmakta” güçlük çeker. Çevresindekilerin kendisini anlamayacaklarını, durumunu abarttığını söyleyeceklerini veya kendisini “deli” yerine koyacaklarını düşünür. Kendisini bu sorunu yaşayan tek kişi olarak algılar. Oysa anksiyete bozuklukları her 100 insanın yaklaşık 30’unda yaşamlarının bir döneminde ortaya çıkar.

Sağlık ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için HEMEN TIKLAYIN

Sağlıklı mutlu günler dileriz

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.